Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

AURICA SERENY, APMR:"Asistăm la cea mai gravă criză din sectorul forestier"

Mobilier /

"Asistăm la cea mai gravă criză din sectorul forestier"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Preşedintele APMR: "Statele din jurul României au interzis, recent, exportul de buşteni, fenomen ce pune presiune mare pe resursa de masă lemnoasă din ţara noastră"

    Sereny: "Asigurarea resurselor pentru industriile existente trebuie să constituie o prioritate şi o problemă de siguranţă naţională"

    Ţara noastră traversează cea mai gravă criză din sectorul forestier, subliniază Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

    Domnia sa remarcă faptul că resursele naturale de materii prime (petrolul, gazele naturale) înregistreză scăderi importante ale preţului, la nivel global, şi că ţările din jurul României au interzis, recent, exportul de buşteni, fenomen ce pune presiune mare pe resursa de masă lemnoasă din România. Aurica Sereny consideră că asigurarea resurselor pentru industriile existente trebuie să constituie o prioritate şi o problemă de siguranţă naţională.

    "Implicarea guvernului şi a factorilor politici este necesară pentru stoparea crizei din sectorul forestier şi pentru deblocarea situaţiei limită în care s-a ajuns - cea mai gravă criză înregistrată în acest domeniu", opinează preşedintele APMR, adăugând că este nevoie să fie luate unele măsuri de urgenţă, "având în vedere că exploatarea lemnului nu poate fi efectuată după 15 aprilie 2016 şi stocurile de materii prime ale agenţilor economici sunt reduse, iar, din punct de vedere tehnologic, lemnul proaspăt exploatat este necesar să fie fasonat, debitat, depozitat pentru zvântare şi uscare, înainte de prelucrare".

    Producătorii de mobilă adaptează modelele pentru clienţii interni şi externi, activitatea fiind într-o efervescenţă continuă, în funcţie de comenzile angajate, de evoluţia aparaturii utilizate, a obiectelor de ambientare, precum şi a obiectelor de iluminat ce se doresc a se achiziţiona şi adapta, astfel încât ansamblul interior să creeze o atmosferă plăcută de relaxare şi de conectare pozitivă şi optimistă la activităţile curente pe care le desfăşoară utilizatorul, ne-a mai spus Aurica Sereny.

    Domnia sa ne-a precizat: "Speciile lemnoase şi celelalte materiale folosite în construcţia produselor sunt preponderent indigene, ecologice, asigurând utilizatorul de un spor de încredere în achiziţionarea unor produse de calitate, funcţionale, durabile, care să nu le afecteze starea de sănătate, dar să le asigure confortul dorit.

    În acest sens, prin respectarea prevederilor legale în vigoare, consemnate în Codul Silvic la articolul 60, vom reuşi să asigurăm clienţii de o bună colaborare prin produsele pe care le achiziţionează".

    Aurica Sereny: "Exportul de mobilă pe piaţa Rusiei a scăzut la jumătate, în primele 11 luni ale lui 2015"

    Producţia de mobilă a crescut cu circa 7,1%, în primele 11 luni din 2015 faţă de perioada similară a anului precedent, în principal ca urmare a creşterii exportului, cu 8%, ne-a spus Aurica Sereny. Comerţul produselor de mobilier în alte ţări este angajat de către producătorii din România pe pieţele a peste 40 de ţări ale lumii, a semnalat domnia sa, adăugând că importul s-a majorat, în perioada menţionată, cu 11,5%. Consumul aparent a cunoscut o evoluţie pozitivă, înregistrând o majorare de 7,4%.

    Doamna Sereny ne-a declarat: "Perspectivele pentru anul 2016 sunt bune în ceea ce priveşte comenzile angajate, dar operatorii economici din industria mobilei sunt afectaţi grav de lipsa acută a materiilor prime lemnoase. La licitaţiile de masă lemnoasă pentru anul 2016, organizate de Romsilva în perioada noiembrie-decembrie 2015, nu s-au adjudecat decât 1,5 milioane de metri cubi de masă lemnoasă din fondul forestier proprietate publică, faţă de 4,5 milioane mc masă lemnoasă adjudecaţi în anul anterior".

    Exportul de mobilă pe piaţa Federaţiei Ruse s-a diminuat la jumătate, în primele 11 luni ale anului trecut, firmele exportatoare orientându-se către alte ţări. "Sperăm că situaţia creată să se îmbunătăţească şi să fie reluate şi dezvoltate cooperările pe această piaţă mare, apropiată şi atractivă", ne-a spus preşedintele APMR.

    Potrivit domniei sale, tendinţele în domeniul industriei mobilei sunt condiţionate de cerinţele pieţei. În topul preferinţelor se află mobilierul din lemn masiv.

    De asemenea, sunt solicitate în continuare mobilierul din lemn de stejar cu finisaje antichizate şi cu combinaţii de elemente din metal; mobilierul din răşinoase finisat în diferite culori vii, atrăgătoare, şi mobilierul din lemn masiv de fag finisat natur. "Este agreat stilul contemporan - rectangular sau stilul clasic cu prelucrări complexe, ultimul amintit fiind preferat mai ales de clienţii din Europa de Est.

    Mobilierul tapiţat, acoperit cu piele este apreciat, dar rămâne în vogă şi mobilierul tapiţat acoperit cu stofă uni, în culori pastelate", ne-a explicat doamna Sereny.

    La evenimentele internaţionale de anvergură de promovare a produselor, organizate în luna ianuarie a fiecărui an, la Koln şi Birmingham, firmele din România au prezentat mobilier rezidenţial pentru amenajarea locuinţelor şi caselor de vacanţă - sufragerii, dormitoare, cabinete de lucru, piese individuale (comode şi dulapuri), mobilier hotelier, mobilier pentru copii, mobilier pentru birouri (scaune ergonomice şi mobilier metalic), mobilier pentru pensiuni, mobilier pentru amenajarea teraselor-restaurantelor, ne-a informat Aurica Sereny, declarând: "Colecţiile expuse au avut o estetică plăcută, au fost finisate îngrijit, pentru a fi în atenţia consumatorilor de pretutindeni şi pentru a deschide noi segmente de colaborare.

    În cadrul standului naţional de mobilă au participat şi firme ce au oferit decoraţiuni interioare din materiale textile de bună calitate - perdele, draperii, lenjerii de pat, perne fantezie, feţe de masă cu modele de concepţie românească ce au atras atenţia multor vizitatori.

    De remarcat este faptul că firmele româneşti au fost orientate spre excelenţă în domeniul calităţii, ceea ce consolidează atât brandul sectorial Style, Comfort, Durability - Romanian Furniture, cât şi pe cel al ţării, ca producator de mobilă european cu design atractiv".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional