Topolinski, Benevo: "Căutăm un teren pentru dezvoltarea unei zone rezidenţiale"
Companii / 06 iunie 2014
Omul de afaceri canadian Michael Topolinski, deţinătorul Benevo, caută teren pentru dezvoltarea unei zone rezidenţiale în România, după ce a obţinut autorizaţia de construcţie pentru proiectul "Victoria City Center" - unde va fi dezvoltat, în primă fază, un mall, iar, în a doua fază, o clădire de birouri de 11 etaje.
Michael Topolinski a declarat, într-un interviu pentru "BURSA CONSTRUCŢIILOR" că a investit într-un teren de 30 de hectare în Ucraina, chiar în această perioadă turbulentă, în acea ţară.
Domnia sa ne-a mai vorbit despre experienţa "Benevo", pe piaţa imobiliară din ţara noastră.
Benevo a investit într-un teren de 30 de hectare, în Ucraina
Reporter: Cum vedeţi piaţa imobiliară din România?
Michael Topolinski: Am fost activi pe această piaţă, din 2007. Am văzut boom-ul pentru scurt timp, am văzut cei cinci ani foarte dificili care au urmat. Am crezut mereu în piaţă, pe termen mediu şi lung. Am făcut cea mai mare tranzacţie cu teren, în 2008, respectiv Victoria City - 53.000 mp de teren pentru 40 milioane de euro. În mijlocul crizei, am continuat să credem în piaţă, când alţii spuneau că nu ar fi bine. Am continuat să investim şi am cumpărat terenul fabricii Vulcan, din strada Progresului - 77.000 mp pentru 21,6 milioane de euro. Am avut un partener - 50-50% (n.r. NEPI). Am făcut pre-dezvoltarea, am făcut închirierea, designul proiectului - un mall. Apoi, partenerul nostru a vrut să ne cumpere partea, la un preţ foarte bun, aşa că am vândut. Apoi, am cumpărat "Aversa".
De atunci, am mai semnat un SPA pentru 30 de ha în Ucraina, în urmă cu o lună.
Revenind la România, credem că piaţa îşi revine. Revenirea este mai agresivă decât ne aşteptam. Creşterea PIB este peste aşteptări, investitorii străini devin tot mai activi, începem să vedem presiune pe costuri, în sus. Cererea pentru apartamente începe să îşi revină.
Suntem pe piaţă de ceva vreme şi începem să vedem progrese mai rapide decât ne aşteptam. Suntem încă precauţi, dar suntem optimişti şi continuăm să investim.
Reporter: De ce aţi decis să investiţi în Ucraina, în acest moment?
Michael Topolinski : Ucraina este o piaţă foarte mare, de 45 de milioane de cetăţeni, este în Europa, este foarte subdezvoltată şi aproape nu există competiţie. Aşa că, dacă eşti investitor pe termen lung, este o piaţă foarte interesantă.
Reporter: Nu vă este frică de situaţia de acolo?
Michael Topolinski: Ba da. Suntem foarte precauţi, suntem atenţi la ce se petrece, dar sperăm că îşi vor rezolva problemele politice şi că, în final, cele mai importante lucruri vor fi fundamentele pieţei - cererea şi oferta.
Reporter: Puteţi descrie proiectele pe care le aveţi în România, în acest moment?
Michael Topolinski: Avem "Victoria City", pentru care am primit autorizaţia de construcţie, avem discuţiile finale cu contractorii. Este un proiect de 68.000 mp, care începe cu un mall, foarte aproape de staţia de metrou. Ne aşteptăm ca deschiderea să aibă loc în toamna anului 2015. Putem să terminăm construcţia în 15 luni pentru că nu avem subsol.
Faza a doua a proiectului este reprezentată de clădirile de birouri. Designul este finalizat. Începem contractarea.
Apoi, am avut proiectul Vulcan, pe care l-am vândut.
Mai avem 300 de apartamente, încă din 2007. Le păstrăm şi căutăm să cumpărăm mai multe apartamente. De asemenea, ne uităm din perspectiva unui dezvoltator la terenuri ce pot deveni zone rezidenţiale, care ar avea termen de dezvoltare între 5-10 ani, deci foarte extinse.
Reporter: Cum vedeţi piaţa de birouri, în Bucureşti?
Michael Topolinski: Nu sunt atât de familiarizat cu ea. Cred că Bucureştii Noi reprezintă o opotunitate pentru birouri, deoarece are un acces bun la toate mijloacele de transport, este un bulevard drept din nord până în centru. Este o zonă frumoasă, bună pentru birouri, mall, dar şi pentru locuit.
Reporter: Alte proiecte?
Michael Topolinski: Deocamdată, căutăm un teren pentru dezvoltarea unei zone rezidenţiale.
Reporter: Care este relaţia dumneavoastră cu băncile?
Michael Topolinski: Climatul de creditare s-a îmbunătăţit faţă de acum un an. Băncile par să aibă mai multă lichiditate, par să vrea să înceapă creditarea, dar aleg cele mai bune proiecte, cu riscuri mici şi profituri cât mai mari. Dobânzile practicate sunt sănătoase pentru bănci, ceea ce este corect. Există finanţare pentru proiectele bune.
Reporter: Cum vă finanţaţi proiectele?
Michael Topolinski: Credite bancare şi capital privat.
Reporter: Care sunt aşteptările clienţilor pe piaţa de birouri?
Michael Topolinski: Cred că piaţa de birouri din Bucureşti este în schimbare, devine occidentală în privinţa aşteptărilor clienţilor. Astfel, o clădire de clasa A din Bucureşti începe să arate tot mai mult cum ar trebui să arate în realitate o clădire de clasa A. Nu poţi construi o clădire B şi să o numeşti A. Clienţii devin mai pretenţioşi, cer mai multe specificaţii şi le primesc, la un preţ corect. Piaţa se echilibrează.
Reporter: Vă mulţumesc!