Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

"Mobilierul de inspiraţie rustică nu pare să părăsească locul fruntaş din piaţă"

Mobilier /

"Mobilierul de inspiraţie rustică nu pare să părăsească locul fruntaş din piaţă"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Eforturile depuse de producătorii din industria mobilei în anul 2019 sunt îndreptate spre îmbunătăţirea situaţiei în cursul acestui an, prin realizarea unor produse noi care să stârnească interesul consumatorilor de pretutindeni, ne-a spus Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Români de Mobilă (APMR). Domnia sa ne-a spus, într-un interviu: "Realizările la 11 luni (2018 faţă de 2017), calculate în baza datelor primite de la INS evidenţiază o scădere a volumului producţiei industriale cu 1,4%, o majorare a volumului exportului cu 4,9%, o creştere a volumului importului cu 18,7% şi o diminuare a consumului aparent cu 2,4%".

    (Interviu cu Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Români de Mobilă)

    Reporter: La începutul anului în curs au intrat în vigoare noi măsuri fiscale pentru mediul de afaceri. Cum afectează acestea mediul de afaceri?

    Aurica Sereny: Mediul de afaceri este afectat de instabilitatea legislativă persistentă din România, după cum arată şi Comisia Europeană în raportul de ţară. Comisia Europeană face referire la OUG 114/2018 de mai multe ori în acest raport, folosind termeni duri. Atrage atenţia asupra faptului că ar putea fi afectate investiţiile private în domeniile energiei şi comunicaţiilor, precum şi capacitatea sectorului financiar de finanţare a economiei. Mai critică faptul că iniţiativele legislative importante sunt anunţate cu puţin timp înainte de adoptare, fără evaluări ale impactului.

    De multe ori iniţiativele legislative importante sunt anunţate de Guvern cu puţin timp înainte de adoptare, în urma consultării foarte restrânse a părţilor interesate relevante şi în baza unor evaluări ale impactului limitate sau în lipsa unei evaluări a impactului. De asemenea, iniţiativele legislative declarate ca fiind neconstituţionale sunt repropuse frecvent într-o formă care generează şi mai multe preocupări pentru investitori.

    Reporter: Cum este afectată indus­tria mobilei de noile măsuri fiscale?

    Aurica Sereny: Sunt o serie de societăţi comerciale membre APMR care intră sub incidenţa prevederilor acestei Ordonanţe, având codul CAEN nr. 1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie şi tâmplărie, pentru construcţii. Acestea se află într-o situaţie incertă pe de o parte pentru că nu tuturor le este clar dacă trebuie să aplice reglementările sau nu, iar pe de altă parte deoarece cheltuielile cu salariile vor creşte semnificativ fără să beneficieze de scutirile prevăzute de această ordonanţă pentru sectorul de construcţii.

    Reporter: Cum a evoluat piaţa mobilei anul trecut, comparativ cu 2017?

    Aurica Sereny: Realizările la 11 luni (2018 faţă de 2017), calculate în baza datelor primite de la INS evidenţiază o scădere a volumului producţiei industriale cu 1,4%, o majorare a volumului exportului cu 4,9 %, o creştere a volumului importului cu 18,7% şi o diminuare a consumului aparent cu 2,4%.

    Reporter: Ce perpective are acest domeniu în 2019?

    Aurica Sereny: Eforturile depuse de producătorii din industria mobilei în anul 2019 sunt îndreptate înspre îmbunătăţirea situaţiei în cursul acestui an, prin realizarea unor produse noi care să stârnească interesul consumatorilor de pretutindeni.

    Târgurile Internaţionale ale anului în curs, la care au participat sau urmează să participe firmele de mobilă din România cu finanţare de la bugetul de stat sunt: IMM - Cologne Koln (ianuarie); Târgul Internaţional de Mobilă de la Singapore (martie); Salone del Mobile Milano (aprilie); Internaţional Contemporary Furniture FAIR - New York (mai); Interzum (mai); Maison & Objet - Paris (septembrie); China Internaţional Import - Export Shanghai (noiembrie); Index Qatar sau Index Dubai (noiembrie-septembrie); Mebel Mos­cova (noiembrie).

    La Târgul Internaţional de la Koln care s-a desfăşurat în ianuarie anul curent, 27 de firme româneşti producătoare de mobilier şi saltele au participat cu finanţare de la bugetul de stat în cadrul unui stand naţional distribuit în trei din cele 11 pavilioane (14 hale) ale evenimentului internaţional. Şapte dintre firmele participante s-au aflat la prima lor participare la IMM Cologne. Pavilionul naţional românesc s-a bucurat de o bună vizibilitate şi s-a aflat în apropierea pavilioanelor naţionale ale firmelor din Bulgaria, Bosnia-Hertzegovina, Qatar, Polonia, Estonia, Belarus, Taiwan, Malayezia.

    Produsele prezentate de firmele româneşti s-au înscris în următoarele grupe şi tipologii: mese şi scaune din lemn masiv şi combinaţii de lemn masiv cu metal finisat antichizat sau lemn masiv combinat cu răşini, jucării din lemn, saltele simple şi combinate, cu interior din spume cu memorie sau exclusiv din materiale naturale, mobilier tapiţat cu textile şi piele naturală, mobilier rus­tic antichizat, mobilă din lemn masiv din stejar, fag şi răşinoase, programe de dormitoare şi sufragerii, mobilier de baie şi mobilier pentru bucătării amenajate rustic, mobilier pentru baruri.

    În majoritatea covârşitoare a cazurilor, producătorii români au prezentat produse foarte noi de mobilier (multe prototipuri), bine ancorate în trendul popular în statele Europei Occidentale, la care se uită adesea ca la modelul de bază toate celelalte pieţe la început de an. S-a adus de asemenea în prim-plan tânărul design româ­nesc de produs, prin prezentarea creaţiilor unor designeri români în domeniul mobilei şi a altor obiecte de design interior, originale, ingenioase, cu accent pe aspectele care oferă plus-valoare, referitoare la ecologie, reciclare şi economia circulară.

    Reporter: Cât din cererea internă este acoperită de importuri?

    Aurica Sereny: La 11 luni, 2018, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, importurile reprezentau 75,4% din cererea internă.

    Reporter: Cât din producţie merge la export şi în ce ţări?

    Aurica Sereny: Constatăm că în perioada analizată exportul a înregis­trat un procent de 90,4% în total producţie realizată. Principalele des­tinaţii au fost Germania, cu 18%, Franţa - 12,4%, Italia, cu 9,3%, Cehia - 9,2%, Olanda - 6,2%, Slovacia, cu 6,1%, Marea Britanie - 4,8%, Spania - 3,9% şi Belgia cu 3,8%.

    Reporter: Care sunt tendinţele în piaţa de profil?

    Aurica Sereny: Mobilierul de inspiraţie rustică este în tendinţe de ani buni şi nu pare să părăsească locul de frunte pe care îl ocupă în preferinţele publicului. Este acel tip de mobilier fabricat din esenţe naturale, are un aer şi funcţionalitate deosebite, pe lângă sentimentul de apartenenţă la vremuri trecute, pline de nostalgie.

    Mobilierul rustic se poate încadra în mai multe stiluri, atât europene, cât şi americane, fiecare cu specificul său. Pentru Europa cele mai cunos­cute sunt piesele de mobilier de ins­piraţie rustică franceză, britanică sau germană.

    Mobilierul rustic are un farmec aparte, nu poate fi contestat nici măcar de către cei care preferă mobilă modernă. Are un aer vintage, dar parcă mereu nou şi proaspăt, uşor de combinat chiar şi cu piese moderne, într-un amestec eclectic. Este minunat şi utilizat exclusiv pentru mobilarea unui spaţiu, fără să dea impresia de apăsator sau excesiv. Mobilierul rustic reinterpretat în zilele noastre are şi o componentă funcţională deloc neglijabilă - corpurile de depozitare au o compartimentare clasică, dar foarte apreciată. Corpurile mici sau obiectele decorative în stilul rustic sunt accentele care pot "încălzi" fără costuri exagerate un decor minimalist modern. Exemplificăm doar cu o firmă prestigioasă din România, Szel Mob din Cristuru Secuiesc, care produce şi vinde cu succes pe pieţele europene mobilier "country style" foarte apreciat de clienţi. Motto-ul companiei este: "Descoperiţi căldura, naturaleţea şi confortul mobilierului din lemn masiv". Începută ca afacere de familie în 1994, compania Szel Mob a crescut de la an la an şi vinde în acest moment aproape toată producţia la export, cu mici excepţii. Fabrica dispune de cea mai recentă tehnologie, ceea ce permite fabricarea de volume mari concomitent cu păstrarea unei calităţi foarte ridicate.

    Piaţa mobilierului produs la Cristuru Secuiesc este în majoritatea statelor Uniunii Europene - Franţa, Belgia, Olanda, Germania şi Italia. Dacă un client doreşte schimbarea de atmos­feră în spaţiul de locuit sau un accent din materiale naturale pentru bucătărie, baie, dormitor, sufragerie sau living, poate apela cu încredere la stilul rustic.

    Materialele cu care sunt finisate piesele de mobilier sunt de asemenea ecologice, majoritatea pe bază de apă, cu variaţii multiple în ceea ce priveşte finisajul sau culoarea. Un alt punct forte pentru mobilierul produs de Szel Mob este că poate fi comandat cu diferite dimensiuni, ceea ce permite achiziţionarea cel puţin a unui produs de mobilă "country style", chiar dacă spaţiul locativ nu este generos.

    Calitatea produselor realizate este întotdeauna argumentul suprem în atragerea clienţilor. La acest argument se adaugă şi un cost bine echilibrat cu calitatea oferită. În plus, dacă la dispoziţia clientului stau zeci de finisări şi zeci de culori, alegerea devine mult mai uşoară. Cu peste 90% din producţie trimisă la export, Szel Mob speră să atragă şi consumatorul din România şi să crească vânzările şi pe segmentul intern, având posibilitatea şi capacitatea de producţie să se extindă şi în spaţiul românesc.

    Reporter: Mulţumesc!

    Recent, a fost lansată cea de-a XVII-a ediţie a Concursului Naţional de Design de Mobilier. Evenimentul s-a desfăşurat în data de 5 martie la Facultatea de Arhitectură de Interior a Universităţii Ion Mincu din Bucureşti. Organizatorii şi sponsorii au ţinut ca promovarea acestui concurs să se facă începând de la profesori şi studenţi către publicul interesat de viitorul designului de mobilier.

    "Vorbim despre un concurs care face ca industria mobilei să evolueze continuu. Prin organizarea lui, încercăm să îmbinăm creaţia cu producţia. Pe concurenţii care nu îşi pot realiza produsele, mai precis nu îşi permit să le producă din cauză că nu îşi găsesc furnizori, îi aşteptăm la APMR, pentru a le face legătura cu firme producătoare de mobilă", ne-a precizat Aurica Sereny.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional