SERGIU OPRESCU, PREŞEDINTELE ARB:"Piaţa imobiliară atrage deponenţi care caută alternative de plasament"
Finanţare / 09 martie 2016
Piaţa imobiliară atrage deponenţi care caută surse alternative de plasament pentru economiile pe care le au, este de părere Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
Domnia sa consideră că sectorul imobiliar va reprezenta în continuare o destinaţie pentru cei cu economii mari şi care doresc să cumpere un apartament ca să investească, pe principiul că acesta presupune cele mai mici costuri şi că va aduce o sursă de venit, pentru că-l va închiria. "Este normal şi corect ca oamenii să-şi caute o sursă suplimentară de bonificare a economiilor", subliniază domnul Opres-cu, adăugând: "Ne aşteptăm ca piaţa imobiliară să aibă un reviriment. Este ceea ce s-a întâmplat şi până acum - preţurile au cres-cut moderat, fiind în continuare într-un palier de creştere. Este foarte bine că preţurile nu au crescut foarte mult, ca să nu ne îndreptăm către o altă bulă imobiliară".
Sergiu Oprescu: "Baza de clienţi pentru Prima Casă a fost redusă, pentru că cererea a scăzut"
Legea dării în plată va avea efecte negative asupra Programului Prima Casă, care a fost prelungit şi în acest an, susţine Sergiu Oprescu, menţionând: "Prima Casă s-a prelungit pe un buget mai mic. Acest program va fi afectat de darea în plată, însă şi dacă nu ar fi fost prelungit, tot ar fi fost afectat de noua lege, pentru că aceasta are efecte asupra stocului de credite. Prelungirea acestui program s-a făcut şi cu o reducere a dobânzii, de la 2,5% la 2%, ceea ce este un beneficiu acordat clienţilor. În acelaşi timp însă, a fost redusă baza, pentru că nevoia şi cererea în sine nu au mai fost la acelaşi nivel ca până acum, iar băncile au venit cu produse competitive, cu care au concurat chiar Programul Prima Casă. Acesta şi-a îndeplinit mandatul, însă poate continua aşa cum este acum. În timp, probabil că, încet-încet, va fi oprit".
Şeful ARB ne-a mai spus că sis-temul bancar a cunoscut o creştere a originării creditului ipotecar de aproape 2,3 ori mai mare, ca volum lunar de credite noi ipotecare acordate, în noiembrie 2015 faţă de media lunară a anului 2008. "Acest lucru arată că împrumutul ipotecar a fost unul din motoarele care a func-ţionat în toată această perioadă şi care a intrat şi pe un alt palier de stabilitate", conchide domnia sa.
Bancherul, care este şi preşedinte Alpha Bank, ne-a precizat că împrumuturile pentru consum şi cele adresate întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) funcţionează la randamente mai mici faţă de media anului 2008. Pe creditul de consum, media de credite noi originate în noiembrie 2015 este de doar 55%, raportată la media lunară din 2008. În perioada analizată, creditul acordat IMM a fost la nivelul de 60% din media creditului nou acordat în 2008, în acest domeniu, conform domnului Opres-cu.
Domnia sa susţine că băncile trebuie să vină cu produse din ce în ce mai simple şi transparente în faţa clientului, existând, acum, un proces de simplificare şi transparentizare a produsului bancar. Sergiu Oprescu a amintit şi de Directiva 17/2014 privind creditele ipotecare acordate consumatorilor, care urmează să fie transpusă în legislaţia naţională în acest an, menţionând: "Cred că principala cheie în care trebuie citită Directiva este «creditarea responsabilă», iar băncile acţionează, acum, în acest sens".
A trecut a fost, în general, mai bun decât 2014, pentru bănci, susţine Sergiu Oprescu, subliniind că băncile se pregătesc pentru testele de stres la care vor fi supuse în 2016.