Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

SORIN MAXIM, ADR VEST:"Rata de absorbţie a regiunii Vest pentru POR 2007-2013 este de 76,86%"

Finanţare /

"Rata de absorbţie a regiunii Vest pentru POR 2007-2013 este de 76,86%"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Rata de absorbţie a regiunii Vest pentru Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013 este, în prezent, de 76,86%, după cum ne-a spus Sorin Maxim, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest). Potrivit domniei sale, toate domeniile majore de intervenţie din cadrul POR 2007-2013 au fost închise şi nu mai pot fi depuse proiecte pentru acest program.

    În regiunea Vest, au fost contractate şi implementate 393 de proiecte, în cadrul POR 2007-2013, în valoare totală de 730,78 milioane euro, cu o valoare a finanţării nerambursabile de 532,35 milioane euro. Alocarea financiară finală aferentă Regiunii Vest, gestionată de ADR Vest, a fost în valoare de 446,62 milioane euro, potrivit domnului Maxim.

    Programul Operational Regional (POR) 2014-2020

    POR 2014-2020 continuă să finanţeze investiţiile pe care le-a sprijinit şi în perioada 2007-2013: dezvoltare urbană, infrastructură socială, de sănătate şi educaţională, IMM-uri, drumuri judeţene, turism, patrimoniu cultural, reabilitări termice de blocuri.

    De asemenea, va finanţa şi noi categorii de proiecte faţă de programul precedent: transport public urban, reabilitarea termică a clădirilor publice, regenerare urbană, sprijinirea comunităţilor dezavantajate, entităţi de transfer tehnologic.

    Alocarea financiară aferentă Regiunii Vest ajunge la 705,34 milioane euro (FEDR şi fonduri naţionale).

    Sorin Maxim ne-a spus că, până în prezent, au fost aprobate următoarele ghiduri de finanţare:

    - Ghidul Solicitantului ce conţine condiţiile generale de accesare a fondurilor în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020;

    - 5 Ghiduri specifice aferente priorităţilor de investiţie 3.1 Eficienţă energetică cladiri rezidenţiale, 5.1 Dezvoltarea patrimoniului cultural, 5.2 Zone urbane abandonate, 6.1 Drumuri judeţene şi 7.1 Dezvoltarea turismului.

    Apelurile de proiecte lansate vizează prioritatea de investiţii 3.1 - Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor (Operaţiunea A. Clădiri rezidenţiale).

    Pentru ghidul aprobat în data de 15 martie, proiectele se depun încă de la data de 16 mai, anul curent şi până la 16 noiembrie 2016.

    Pentru prioritatea de Investiţii 5.1 - Conservarea şi protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului cultural - ghidul a fost aprobat în data de 25 martie, iar proiectele pot fi depuse în perioada 25 mai 2016 - 25 noiembrie 2016.

    În acelaşi interval de timp sunt aşteptate şi proiectele pentru Prioritatea de investiţii 5.2 - Realizarea de acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban, revitalizării oraşelor, regenerării şi decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului şi promovării măsurilor de reducere a zgomotului.

    Pentru prioritatea de investiţii 6.1 - Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T -, care dispune de ghid încă de la jumătatea lunii martie, depunerea de proiecte se face în intervalul 16 mai - 16 noiembrie, anul curent.

    Prioritatea de investiţii 7.1 - Sprijinirea unei creşteri favorabile ocupării forţei de muncă, prin dezvoltarea potenţialului endogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industriale aflate în declin, precum şi sporirea accesibilităţii şi dezvoltarea resurselor naturale şi culturale specifice (Investiţii în infrastructura de turism): ghidul este aprobat din 1.04.2016, iar proiectele pot fi depuse în perioada 1 iunie 2016 - 2 decembrie 2016.

    În perioada următoare, urmează să fie lansate ghidurile şi pentru celelalte priorităţi de investiţii, primul fiind Ghidul specific aferent prioritatii de investiţie 2.1. Microîntreprinderi.

    Referitor la planurile ADR Vest, acestea vizează informarea tuturor potenţialilor beneficiari referitoare la Oportunităţile de finanţare existente, precum şi asigurarea tuturor condiţiilor tehnice în vederea bunei implementări a Programului Operaţional Regional.

    Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest a derulat campanii de informare cu privire la Programul Operaţional Regional 2014-2020 încă de la primele versiuni ale acestuia (primavara anului 2014) şi continuă acest demers până în prezent. Potrivit conducerii ADR Vest, toate evenimentele de promovare, desfăşurate la nivel regional sau judeţean, au ca scop familiarizarea potenţialilor beneficiari din Regiunea Vest cu principalele aspecte de noutate ale POR 2014-2020, în vedrea realizării unor proiecte valoroase pentru regiune.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Mobilier

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional