Industria construcţiilor cere un plan unic european de eficienţă energetică
Internaţional / 14 noiembrie 2016

Companiile vor aplicarea acestuia la nivelul întregii UE, până în 2050
O coaliţie a întreprinzătorilor din industria construcţiilor, care include producătorul de vopsea AkzoNobel, cel de corpuri iluminat Philips Lighting (ambii din Olanda) şi grupul german de inginerie Siemens, i-au solicitat Comisiei Europene să implementeze o măsură la întreg nivelul UE, care să îmbunătăţească eficienţa energetică a clădirilor din Europa, informează portalul edie newsroom.
Acesta scrie că un grup de 42 de reprezentanţi ai sectorului construcţiilor din Europa a înaintat o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi vicepreşedintelui Frans Timmermans, făcând apel la Uniunea Europeană să creeze o viziune clară pentru 2050, care să dea asigurări că toate clădirile au o performanţă energetică foarte ridicată.
Coaliţia sugerează că o viziune clară 2050 trebuie să fie aliniată la obiectivele UE pe 2030 privind energia şi climatul.
Scrisoarea notează: "Este clar că angajamentul de la Paris privind schimbările climatice nu poate fi onorat fără o reducere drastică a consumului de energie în clădirile noastre; clădirile din UE emit mai bine de o treime din emisiile de CO2 din regiune; trei sferturi din clădirile noastre nu sunt eficiente, iar aproape patru cincimi încă vor fi în uz până în 2050. Este necesară o acţiune amplă a UE, care să genereze transformarea clădirilor ineficiente şi să le facă o componentă solidă a sistemului energetic din secolul XXI".
Scrisoarea continuă: "Liderii UE şi acţiunile din sectorul construcţiilor şi al locuinţelor vor alimenta crearea de locuri de muncă în Europa şi creştere, în special pentru IMM-uri, care reprezintă până la 90% din sectorul construcţiilor. Un nivel ridicat de angajament la nivel politic pentru renovare va da industriei atât de necesarul semnal şi certitudinea deblocării investiţiilor".
În luna martie, un grup de investitori în mediul climatic a îndemnat UE să creeze şi să implementeze o ţintă angajantă şi pe termen lung care să remodeleze cadrul energetic şi să stimuleze sectoarele construcţiilor de locuinţe de la nivelul continentului către un standard energetic "aproape zero" până în 2050.