Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Corespondenţă din AustriaProiect imobiliar de 5 miliarde euro la marginea Vienei

Internaţional /

Proiect imobiliar de 5 miliarde euro la marginea Vienei
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Un proiect imobiliar de amploare se află în plină desfăşurare în vecinătatea Vienei. Întregul ansamblu urmează să fie finalizat în anul 2030. La final, în cartierul rezidenţial de lângă Viena vor locui circa 25.000 de locuitori, în prezent fiind deja instalate în jur de 6.500 de persoane.

    Potrivit reprezentanţilor agenţiei care promovează proiectul, zona unde se dezvoltă acest proiect a fost desemnat ca zonă de dezvoltare a oraşului în anul 2005.

    Investiţia totală se ridică la 5 miliarde euro, proiectul fiind dezvoltat printr-un parteneriat public-pri­vat (PPP), iar investitorii fiind bănci, companii de asigurare etc., în principal austrieci, dar şi cu acţionariat străin, potrivit sursei citate.

    Preţul la care sunt vândute apartamentele construite în acest ansamblu porneşte de la 3.000 de euro pe mp, astfel încât o locuinţă de 100 mp ajunge la 300.000 de euro. Suprafaţa întregii zone este de 240 de ha.

    Conform promotorului, prima parte a proiectului este alcătuită, în principal, dintr-o zonă rezidenţială, iar a doua parte include şi un turn hibrid, fiind mai degrabă o zonă de business.

    Sursa citată a precizat, într-o întâlnire cu presa din România pe şantierul de lângă Viena: "Ideea este nu doar să creem o nouă aşezare aici, în marginea oraşului, ci să recombinăm anumite funcţiuni în această regiune, deci să avem zone rezidenţiale combinate cu zone de afaceri sau zone de producţie, incluzând instituţii publice şi educaţionale, zone de recreere etc., să creăm al doilea centru al oraşului. Aici este o zonă încă des­tul de rurală, incluzând regiunile de locuit care au o densitate redusă de clădiri pe suprafaţă. Viena se dezvoltă foarte rapid, iar noul cartier ar putea să fie o primă amprentă urbană în acest district".

    Viena a fost foarte multă vreme un oraş care se micşora, dar după ce s-a extins Uniunea Europeană a început să crească destul de rapid şi după ce s-au înmulţit clădirile în districtele oraşului, în 2005, aceas­tă zonă unde se construieşte acum amplul proiect a fost identificată ca zonă de dezvoltare.

    În perimetrul unde se ridică ansamblul imobiliar a funcţionat un aeroport, primul din Viena, utilizat până prin anii 1960-1970.

    Promotorul proiectului: "Suntem consideraţi un «smart urban laboratory»"

    Ansamblul imobiliar se dezvoltă pe cinci piloni majori de planificare, conform promotorului proiectului. Primul pilon se referă la activităţile de proiectare aferente părţii urbane, conform sursei citate, care a menţionat: "Dorim să oferim servicii care să atragă diverse categorii de cetăţeni, în Viena fiind oameni care mai degrabă închiriază locuinţe. Autorităţile locale fac eforturi deosebite pentru a pune la dispoziţie aşa-numite zone pe care oamenii să şi le poată permite. Nu vorbim de case sociale, ci de case accesibile, care să aibă anumite proprietăţi. Municipalitatea în sine este unul dintre cei mai mari proprietari de locuinţe din oraş. Aici, locuinţele sunt construite pentru a fi închiriate, dar în final am dori să avem mixtura vieneză care înseamnă două treimi diverse tipologii de închirieri şi o treime să fie scoase pe piaţa imobiliară pentru a fi vândute.

    Am folosit o strategie foarte interesantă ca să funcţioneze primul sfert din ansamblu. Am păstrat zonele de la parter pentru închiriere, ca să se poată modifica la nevoie combinaţia de magazine şi mici afaceri prezente în zonă, şi am evitat anumite afaceri care nu ni se păreau potrivite pentru zona de intrare în complex. Vrem să evităm, de exemplu, casele de pariuri, la început. Planul nu este ca la 30 de familii să existe o agenţie de pariuri, ci mai degrabă o băcănie, care pare să facă mai mult sens".

    Conform agenţiei de promovare a proiectului, în prima fază sunt prevăzute circa 25 de magazine, precum şi o zonă unde se produc componente pentru echipamente hidraulice: "Avem şi instituţii de educaţie în acestă zonă, un fel de campus care cuprinde şcoală primară, liceu şi alte instituţii educaţionale".

    Referindu-se la cel de-al doilea pilon, reprezentantul promotorului a precizat că, deşi vorbim de un ansamblu cu o densitate mare a imobilelor, vor fi şi multe zone publice, semipublice şi parcuri: "Practic, jumătate din proiect este alcătuită din construcţii, restul fiind spaţii pentru activităţi comunitare".

    Având în vedere că dezvoltatorii proiectului şi-au propus să atragă o gamă variată de categorii de persoane, în cartier instalându-se deja o mulţime de familii tinere, locuitorii ansamblului rezidenţial vor avea diferite necesităţi, în funcţie de aces­tea putându-se face localizarea diferitelor business-uri.

    "Studenţii au nevoie de localuri, comparativ cu familiile tinere, care au nevoie de magazine pentru copii. Aşadar, vom încerca să creăm un fel de urbanism", a menţionat sursa citată.

    Aceasta a adăugat că din centrul Vienei se poate ajunge cu metroul în timp de circa 20 de minute, linia de metrou fiind construită special pentru acest proiect: "A fost un semn de încredere din partea companiei publice de transport, când a făcut prima staţie de metrou, la circa 2,5 km de locaţie. Ulterior, metroul a început să funcţioneze într-un moment în care nu locuia nimeni, ci doar pentru noi cei care lucram aici, în câteva clădiri.

    Întregul plan de afaceri este legat de zonele în care construim. Când vindem un loc pentru construcţie, din suma primită pe respectivul spaţiu o parte trebuie să o transferăm companiei de la care am achiziţionat şi noi terenul, altă parte o utilizăm pentru costurile şi cheltuielile ca agenţie de dezvoltare, iar partea care rămâne o putem folosi ca să aducem îmbunătăţiri şi noi servicii în zonă. Companiile mamă ne încredinţează nouă terenul să spunem la un euro mp, noi îl dezvoltăm şi îl vindem către dezvoltatori cu 2,5-3,5 euro".

    Materialele durabile vor fi din ce în ce mai folosite, în funcţie de dorinţa dezvoltatorului, a mai adăugat sursa citată, precizând că, pentru dezvoltarea infrastructurii de bază, cum ar fi electricitatea, apa, canalizarea etc., a investit un grup de investitori privaţi format în principal din bănci şi societăţi de asigurare.

    Compania Siemens este implicată în program, pentru unele proiecte de cercetare în domeniul energiei, a conchis sursa citată, adăugând: "Este vorba despre unul dintre cele mai finanţate proiecte, deoarece suntem consideraţi un aşa-numit «smart urban laboratory». În acest proiect de cercetare era nevoie de un partener industrial şi acesta este grupul Siemens, furnizorul de energie pentru iluminatul public din zonă. Acest proiect se numeşte Aspen Smart City Reasearch".

    Întrebat dacă noul ansamblu este unul smart, acesta a răspuns: "Fiecare oraş defineşte ce înseamnă pentru el smart. Smart, din punctul meu de vedere, înseamnă că totul este super nou - strategii noi, tehnologii noi - abordările fiind foarte progresive, însă noi suntem consideraţi mai degrabă un «smart urban laboratory», adică pe multe dintre subiectele legate de planificare avem abordări inteligente, dar pe altele, ca energia, abordarea nu este chiar progresivă, de avangardă, şi ştim asta. De aceea căutăm parteneri cu care să colaborăm în domenii similare. De fiecare dată când nu suntem experţi într-un domeniu căutăm parteneri care sunt".

    Conform domniei sale, încălzirea ansamblului va fi de la un sistem centralizat, alimentat de centrale pe gaz şi deşeuri.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional