Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

Investiţii de 127 milioane euro în infrastructura de apă şi canalizare din judeţul Braşov

Investiţii /

Investiţii de 127 milioane euro în infrastructura de apă şi canalizare din judeţul Braşov
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Compania Apa Braşov derulează un proiect de reabilitare şi extindere a sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Braşov în valoare de 565,64 milioane lei (127,06 milioane euro), finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu), potrivit informaţiilor publicate de companie.

    Proiectul face parte din Axa Prioritară 1 "Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată" şi se derulează în cadrul unui contract semnat în iulie 2009 între Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, în calitate de Autoritate de Management pentru acest program, şi Compania Apa Braşov, în calitate de Beneficiar.

    Valoarea contractului de finantare este de 700,24 lei (la data semnării) şi reprezintă 98% din valoarea eligibilă a proiectului pe care compania poate să o solicite la rambursare din Fondul de Coeziune şi bugetul de stat.

    Valoarea eligibilă a proiectului de investiţii în infrastructura de apă a judeţului Braşov este de 508,63 milioane lei, din care 498,46 milioane lei sunt asigurate din Fondul de Coeziune şi bugetul de stat, 10,17 milioane lei, de la bugetul local, iar restul de 57 milioane lei provine dintr-un credit contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), precizează oficialii Apa Braşov.

    Contractul de finanţare este valabil până la sfârşitul anului viitor.

    Investiţia se derulează prin intermediul a două contracte de servicii şi 11 contracte de lucrări, dintre care două au fost finalizate, la care se adaugă şi auditul proiectului.

    La finalul acesteia, ar urma să fie realizaţi 55 de km de conducte de aducţiune, să fie extinsă reţeaua de distribuţie a apei potabile cu 50,5 km şi reabilitaţi alţi 111,2 km ai acestei reţele.

    De asemenea, ar urma să fie construite colectoare noi pentru apa uzată în lungime de 44,2 km, să fie extinsă reţeaua de canalizare cu 126,2 km şi să fie reabilitaţi alţi 6,8 km.

    Contractele de servicii vizează asistenţa tehnică pentru managementul şi implementarea proiectului, respectiv pentru supervizarea lucrărilor.

    Primul contract, semnat în aprilie 2012, are o valoare de 5,77 milioane lei. Contractantul este asocierea formată din Safege, Aecom Ingenieria şi Artelia România.

    Contractul de supervizare a lucrărilor, a cărui valoare este de 17,8 milioane lei, a înregistrat un progress fizic de 68,72% şi a fost atribuit asocierii Aecom Inoca (liderul asocierii), Artelia Ville şi Tecnic Consulting Engineering România.

    Primul contract de lucrări este cel aferent staţiei de epurare Braşov, în valoare de 69,83 milioane lei. Lucrările au început în aprilie 2011 şi sunt realizate de Hidroconstrucţia. Progresul înregistrat în prezent este de 7,56%.

    Al doilea contract de lucrări este cel de realizare a staţiei de epurare Feldioara. În sumă de 53,76 milioane lei, acesta a fost relizat tot de către Hidroconstrucţia. În luna martie a acestui an a avut loc recepţia de terminare a lucrărilor, care au durat aproape patru ani.

    Al treilea contract de lucrări presupune reabilitarea staţiilor de tratare apă potabilă din Codlea, Moieciu şi Bogata-Rupea, al cărui cost este de 27,92 milioane lei. Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat în august 2011, stadiul progresului fizic fiind de 92,43%.

    Contractant este asocierea RAMB Sistem - Giovanni Putignano&Figli.

    Contractul numărul patru prevede realizarea staţiei de epurare în Hoghiz, pentru aglomerarea Rupea, în valoare de 15,77 milioane lei.

    Acest contract a fost reziliat, în prezent fiind reluate licitaţiile. Progresul fizic înregistrat până la reziliere este de 39,34%.

    Cel de al cincilea contract de lucrări, de 11,36 milioane lei, presupune extinderea staţiei de epurare Lunca Câlnicului (linia 2) pentru aglomerarea Prejmer, precum construirea unei staţii de epurare în Moieciu. Lucrările, pornite în iunie 2010, au fost realizate, până acum, în proporţie de 67,43%.

    Contractant este Morani Impex.

    Al şaselea contract este şi al doilea realizat integral (încheiat în 2008). Acesta a constat în realizarea lucrărilor de alimentare cu apă potabilă, pentru zona Sânpetru - Bod şi a costat 2,34 milioane lei.

    Contractul numărul şapte, în valoare de 61,77 milioane lei, prevede extinderea şi reabilitarea conductei de alimentare cu apă potabilă Braşov - Săcele. Semnarea a avut loc în aprilie 2013, lucrările începând o lună mai târziu. Lucrările sunt realizate de Occide Construccion. Apa Braşov nu a comunicat stadiul progresului fizic pentru acest contract.

    Contractul numărul opt, care are şi cea mai mare valoare (81,32 milioane lei) vizează realizarea de colectoare noi pe traseele Ghimbav - Staţia de epurare Braşov - Staţia de epurare Feldioara şi Codlea - Staţia de epurare Feldioara, precum şi realizarea unei conducte de aducţiune pe traseul Stupini - Feldioara.

    Şi acest contract a fost reziliat, licitaţia fiind reluată.

    Cel de-al nouălea contract, de 75,8 milioane lei, prevede extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în Braşov, Sânpetru şi Hărman.

    Lucrările, derulate de asocierea Ideconsa - Vianco XXI - Feldioara, au început în august 2012. Progresul fizic înregistrat până în prezent este de 24,46%.

    Al zecelea contract vizează extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în Codlea şi Moieciu şi are o valoare de 27,81 milioane lei. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în decembrie 2012, stadiul de realizare fiind de 31,56%.

    Contractant este Occide Construccion.

    Ultimul contract de lucrări prevede extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în aglomerările Rupea şi Prejmer. Suma alocată este de 44,27 milioane lei. Lucările au început în septembrie 2011 şi au un stadiu al progresului fizic de 77,75%. Contractant este asocierea Ideconsa - Vianco Siglo XXI - Braşov.

    Auditul proiectului, care costă 180.000 lei, este realizat de Rom Cont Expert, progresul fiind de 80%.

    POS Mediu include cinci Axe Prioritare corespunzătoare fiecărui sector de mediu finanţat prin program şi o Axă Prioritară de Asistenţă Tehnică destinată sprijinirii Autorităţii de Management şi a Organismelor Intermediare pentru POS Mediu, structuri responsabile pentru gestionarea programului.

    În mod specific, Axele Prioritare POS Mediu vizează următoarele sectoare: apă/apă uzată, deşeuri şi situri poluate istoric, termoficare, protecţia naturii, inundaţii şi zona costieră şi asistenţă tehnică.

    Investiţiile eligibile pentru Axa Prioritară trebuie să vizeze extinderea/modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, construirea/modernizarea de staţii de epurare, creşterea calităţii serviciilor publice de apă şi canalizare, în condiţiile unor tarife acceptabile pentru populaţia beneficiară.

    Pentru dezvoltarea acestui tip de proiecte este necesară cooperarea între autorităţile locale implicate în proiect, în vederea stabilirii strategiei de dezvoltare a infrastructurii la nivel judeţean/regional.

    Compania Apa Braşov precizează că a devenit operator regional, iar localităţile în care se vor implementa aceste proiecte au format o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Apei (ADI), cele două entităţi fiind responsabile pentru realizarea investiţiilor şi gestionarea serviciilor de apă/apă uzată.

    Organismul de monitorizare a proiectului derulat de companie este Organismul Intermediar Zona 7 Centru Sibiu.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Mobilier

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional