Lucrări de peste 30 milioane lei în judeţul Botoşani
Investiţii / 09 mai 2016

Consiliul Judeţean Botoşani a prevăzut în bugetul propriu suma de 32,6 milioane de lei pentru investiţiile din anul 2016, după cum ne-au transmis reprezentanţii instituţiei, subliniind că, din acest buget, sunt alocate 2,3 milioane lei pentru investiţii noi şi 21,6 milioane lei pentru investiţiile aflate în derulare.
Principalele investiţii noi care vor fi derulate în 2016 de CJ Botoşani sunt modernizarea drumului judeţean DJ 293A Viişoara-Cuza Vodă, pe o lungime de 4,5 kilometri, refacerea podurilor pe DJ 298A Mileanca, Broscăuţi, DJ 282 B Prăjeni şi DJ 282 Mihail Kogălniceanu. Totodată, autorităţile botoşănene au în vedere modernizarea şi consolidarea DJ 282 A şi a drumului naţional DN 29D Ionăşeni-Măşcăteni, pe o lungime de 10 kilometri.
Sursele de finanţare pentru investiţiile CJ Botoşani din 2016 sunt bugetul local (6,8 milioane lei), excedentul de la bugetul local (25,1 milioane lei) şi venituri proprii de la instituţiile autofinanţate (581.000 lei).
Oficialii Consiliului Judeţean Botoşani ne-au declarat că au atras fonduri europene de aproximativ 124 de milioane de lei pentru reabilitarea şi modernizarea drumurilor judeţene, în timp ce circa 400 de milioane de lei au fost atrase pentru reţeaua de apă şi canalizare.
Cele mai mari proiecte de infrastructură din judeţul Botoşani, care se află în execuţie şi beneficiază de finanţare europeană, sunt Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi epurare din judeţ, Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor, precum şi reabilitarea şi valorificarea durabilă a obiectivului de patrimoniu "Complex Monahal Coşula".
"În ceea ce priveşte strategia de accesare a fondurilor europene în perioada 2014-2020, Consiliul Judeţean Botoşani va iniţia demersurile, în funcţie de condiţiile impuse, de eligibilitatea solicitanţilor şi a cheltuielilor, stipulate în versiunile finale ale Ghidurilor Solicitanţilor şi ulterior deschiderii apelurilor publice de proiecte, în toate domeniile de interes judeţean: infrastructura de transport, de utilităţi, de mediu; reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii educaţionale, culturale şi sociale; reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii de sănătate; resurse umane; dezvoltarea turismului local; dezvoltarea unei administraţii moderne", ne-au transmis oficialii instituţiei.
Cele mai importante proiecte din portofoliul Consiliului Judeţean Botoşani, pentru exerciţiul financiar 2014-2020, sunt Regiunea Nord- Est-Axa rutieră strategică 2: Botoşani- Iaşi, Reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie şi reorganizarea expoziţiei de bază prin includerea în acest spaţiu şi a colecţiei de artă, Reabilitarea şi dotarea Liceului Tehnologic Special "Ion Pillat" Dorohoi, Reabilitara termică a clădirii Liceului Tehnologic Special "Sf. Stelian" Botoşani.
Potrivit sursei citate, valoarea estimată a proiectelor aflate momentan în pregătire, pentru atragerea de fonduri europene, este de 45 de milioane de euro.
În ceea ce priveşte atragerea investitorilor în judeţul Botoşani, oficialii Consiliului Judeţean spun că planul lor este axat în principal pe modernizarea drumurilor judeţene pentru îmbunătăţirea accesibilităţii punctelor de interes general ale judeţului, îmbunătăţirea conexiunilor dintre localităţile judeţului şi principalele centre economice ale regiunii şi reducerea timpului de călătorie pe drumurile de interes strategic ale judeţului Botoşani.
De asemenea, CJ Botoşani intenţionează demararea proiectului "Structură de afaceri / Parc industrial şi tehnologic / TIC", care are drept obiectiv principal dezvoltarea şi dinamizarea mediului de afaceri botoşănean şi regional, prin construirea şi dezvoltarea unei infrastructuri de afaceri complexe şi moderne, creşterea ocupării forţei de muncă în zonă (inclusiv în zonele rurale) şi crearea premiselor necesare pentru stimularea dezvoltării economico-sociale a judeţului Botoşani.
Proiectul are o valoare estimată de 13,6 milioane de lei, finanţarea fiind asigurată prin Programul Operaţional Competitivitate.
În plus, Consiliul Judeţean Botoşani are în vedere extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată din judeţ, cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, valoarea estimată a proiectului fiind de 585 de milioane de euro. Obiectivele proiectului sunt, printre altele, asigurarea serviciilor de apă şi canalizare la tarife accesibile, asigurarea calităţii corespunzătoare a apei potabile în toate aglomerările umane, precum şi crea-rea unor structuri care să eficientizeze managementul apei.