PROIECT SUSŢINUT DE "Holzindustrie Schweighofer" Holzindustrie investeşte în învăţământul tehnic şi profesional, cu precădere în industria prelucrării lemnului
Investiţii / 14 octombrie 2016
"Holzindustrie Schweighofer nu deţine păduri în parcuri naţionale"
Interviu cu domnul Dan Bănacu, director general la Holzindustrie Schweighofer
Reporter: Aţi anunţat recent o investiţie de 280.000 de euro în Colegiul Tehnologic "Grigore Cobălcescu" din oraşul Moineşti. În ce constă această investiţie?
Dan Bănacu: Este vorba despre un proiect de susţinere a învăţământului tehnic şi profesional, cu precădere în industria prelucrării lemnului, pe care dorim să îl dezvoltăm şi să îl extindem şi pe viitor. În cadrul parteneriatului cu Colegiul Tehnic "Grigore Cobălcescu" din Moineşti a fost înfiinţată o nouă clasă de şcoală profesională cu 28 de elevi. Cu susţinerea Holzindustrie Schweighofer, jumătate dintre aceştia se vor pregăti timp de trei ani pentru meseria de lăcătuş mecanic, iar ceilalţi pentru a deveni electricieni joasă tensiune. Programul de studiu se încadrează în toate prevederile curriculare ale Ministerului Educaţiei, inclusiv printr-o pondere crescută a practicii profesionale pe durata celor trei ani, astfel încât absolvenţii vor primi un certificat de competenţă profesională recunoscut la nivel european (nivelul 3 EQF).
Din această toamnă, colegiul va beneficia de un atelier dotat cu echipamente moderne, precum şi de un internat complet renovat şi mobilat, unde elevii vor putea studia şi se vor putea odihni fără a mai fi nevoiţi să facă naveta zilnic. În cei trei ani de studiu, elevii vor primi din partea companiei şi burse care pot ajunge până la 700 de lei lunar, în funcţie de rezultatele la învăţătură. Aceste burse suplimentează ajutorul de 200 de lei acordat de statul român. Elevii vor desfăşura practica profesională în fabricile Holzindustrie Schweighofer, alături de profesionişti excelent pregătiţi care să îi îndrume şi să îi inspire, şi vor lucra pe echipamente de ultimă generaţie, pentru a deprinde standardele industriei încă de pe băncile şcolii.
Este un proiect ambiţios, care credem că va stimula reînnoirea şi întărirea clasei profesionale în regiune. Ne dorim să atragem copii talentaţi şi inimoşi pe care să îi sprijinim, împreună cu profesorii şi tutorii lor de practică, pentru a deveni meseriaşii respectaţi de care are nevoie nu doar economia, ci şi societatea în ansamblul ei.
Reporter: De ce aţi ales să investiţi în educaţie? Aveţi în vedere angajarea viitorilor absolvenţi în fabricile Holzindustrie?
Dan Bănacu: Noi credem că educaţia este piatra de temelie a fiecărui om, dar şi a fiecărei organizaţii, de aceea investim considerabil în această direcţie. Parteneriatul dintre Holzindustrie Schweighofer şi Colegiul Tehnic din Moineşti este doar cea mai recentă iniţiativă dintr-o serie care tinde să se transforme într-un veritabil program. Formarea la nivel local a viitorilor specialişti este un obiectiv prioritar al Holzindustrie Schweighofer, care susţine instituţiile de învăţământ din toate zonele unde desfăşoară operaţiuni. Ne mândrim cu tinerii a căror pregătire o sprijinim. Ca exemplu, aş menţiona frumoasa colaborare pe care o avem cu Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava şi cu Universitatea Transilvania din Braşov, unde susţinem învăţământul superior silvic şi ingineria prelucrării lemnului prin dotarea laboratoarelor de cercetare şi prin acordarea de burse pentru studenţii merituoşi.
Absolvenţii noii clase de la Moineşti îşi vor putea alege provocările profesionale. Fireşte, vom fi bucuroşi să îi avem colegi în Holzindustrie Schweighofer şi îi aşteptăm, în limita locurilor disponibile, să se alăture echipei noastre de profesionişti ca electricieni, mecanici sau operatori.
Reporter: Câte fabrici are Holzindustrie Schweighofer în prezent, în România, şi câţi salariaţi?
Dan Bănacu: Din 2003, de când a deschis prima fabrică de cherestea, la Sebeş, Grupul Schweighofer a investit constant şi a ajuns să opereze astăzi cinci fabrici în România - trei de cherestea (la Sebeş, Rădăuţi şi Reci), una de panouri masive din lemn încleiat (la Siret) şi una de panel (la Comăneşti). Odată cu deschiderea fabricii de la Reci, în 2015, avem aproximativ 3000 de angajaţi, iar în cadrul industriilor conexe putem vorbi de aproximativ 10.000 de locuri de muncă generate indirect.
Reporter: Care sunt planurile de dezvoltare ale grupului Holzindustrie Schweighofer în România, în condiţiile actuale ale pieţei locale a lemnului?
Dan Bănacu: Anul trecut am finalizat o investiţie majoră, fabrica de cherestea de la Reci, care a ridicat suma totală investită de Grupul Schweighofer în România la 778 de milioane de euro. În următoarea perioadă, prioritatea noastră este consolidarea investiţiilor deja realizate şi creşterea valorii adăugate produselor. În acest sens, investiţiile în tehnologii de ultimă generaţie şi mai ales pregătirea şi formarea profesională continuă a angajaţilor noştri ne permit să realizăm produse superioare, foarte căutate pe plan extern pentru că se ridică la nivelul exigenţelor celor mai ridicate ale partenerilor noştri din Uniunea Europeană sau Japonia. Iniţiativele mai ample în domeniul educaţiei, menţionate anterior, sunt motivate şi de aceste necesităţi fireşti.
O altă direcţie care ne preocupă este intensificarea colaborării cu autorităţile statului, societatea civilă, organismele de certificare şi asociaţiile din industrie pentru a susţine o dezvoltare corectă şi sustenabilă a sectorului de prelucrare a lemnului, pentru a găsi soluţii pentru provocările legate de o anumită percepţie publică a industriei şi a celor care lucrează în sector. Suntem conştienţi de poziţia noastră de lider al sectorului, care ne onorează dar ne şi obligă să devenim un exemplu de bune practici în ce priveşte nu doar producţia, ci mai ales utilizarea responsabilă a resurselor sau implicarea în viaţa comunităţilor locale.
Reporter: Ce volume de cherestea, panouri masive, paneluri, alte produse comercializează grupul Holzindustrie Schweighofer în România? Dar pe piaţa externă?
Dan Bănacu: Piaţa internă este foarte importantă pentru noi şi ne mândrim că produsele Holzindustrie Schweighofer sunt din ce în ce mai bine primite. Aproximativ o cincime din producţia fabricilor noastre este destinată pieţei interne, iar această pondere este în creştere. Dezvoltăm relaţiile cu partenerii din industria construcţiilor şi din industria mobilei şi comercializăm produsele noastre în magazinele de bricolaj. Promovăm din ce în ce mai activ produsele noastre pentru încălzirea locuinţelor, peleţii şi brichetele produse din material regenerabil, alternative ecologice la alte surse de energie utilizate în România.
Exportăm o gamă diversificată de produse în aproximativ 70 de ţări din întreaga lume. Materialele şi elementele pentru construcţii realizate în fabricile noastre respectă certificări internaţionale şi sunt recunoscute şi apreciate pentru calitatea lor ridicată. Pentru a satisface exigenţele unor constructori de top din întreaga lume investim în permanenţă în tehnologiile de producţie şi în formarea continuă a angajaţilor noştri. Rezultatul acestor eforturi este valoarea adăugată a lemnului pe care îl prelucrăm, reducerea impactului asupra mediului înconjurător şi posibilitatea de a ne creşte implicarea în proiecte de responsabilitate socială.
Reporter: Care este relaţia pe care o aveţi cu firmele din industria construcţiilor precum şi cu producătorii de mobilă din ţara noastră?
Dan Bănacu: Produsele noastre destinate construcţiilor sunt comercializate în toate magazinele de tip DIY şi sunt foarte bine primite. Pentru industria mobilei producem panouri acoperite cu furnir decorativ, din fag sau stejar, iar piaţa internă este în creştere, pentru că tot mai multe companii preferă să achiziţioneze aceste materiale de la un producător specializat decât să îşi dezvolte propriile capacităţi.
Parteneriatele noastre cu producătorii de mobilă nu sunt foarte extinse, pentru că producţia noastră se bazează pe lemn de răşinoase (molid, brad sau pin), care cunoaşte mai puţine utilizări în industria mobilei, axată pe prelucrarea lemnului de esenţă tare. De aceea nu poate fi vorba de competiţie pentru materia primă, aşa cum s-a vehiculat. Lemnul din România este în proporţie de aproximativ 60% lemn de fag, stejar sau alte specii utilizate pentru fabricarea mobilei şi sub 40% este lemn de răşinoase. Holzindustrie Schweighofer prelucrează mai puţin de 10% din lemnul recoltat în ţara noastră şi importă mai mult de jumătate din necesarul de material lemnos.
Reporter: Care sunt tendinţele pieţei în care activaţi?
Dan Bănacu: Prima parte a anului a fost marcată de anumite evenimente - condiţii meteorologice improprii, blocaje în organizarea de licitaţii - care au determinat fluctuaţii ale preţului lemnului. Holzindustrie Schweighofer a dovedit o capacitate de adaptare care i-a permis să depăşească dificultăţile de aprovizionare de pe piaţa internă. Politica noastră de achiziţii s-a orientat spre creşterea importurilor, în special din statele învecinate, din Ucraina, Bielorusia, Slovacia, Slovenia sau Croaţia, dar şi de cherestea din Germania. Dacă în 2015 am importat peste 40% din materia primă pentru consumul intern, astăzi achiziţionăm din 15 ţări, iar necesarul nostru de material lemnos este acoperit în proporţie de 60% din import. În acest moment, Holzindustrie Schweighofer este cel mai mare importator de materie primă de pe piaţa locală: noi introducem lemn în România şi exportăm produse cu valoare adăugată ridicată, aducând un aport important la balanţa de schimburi comerciale şi reinvestind constant în tehnologie şi în proiecte de implicare socială.
Şi alte companii au procedat în mod similar şi, iată, industria mobilei a raportat creşteri ale producţiei şi exporturilor chiar în aceste condiţii, ale unei pieţe interne impredictibile şi cu anumite dificultăţi de aprovizionare.
Reporter: Având în vedere că afacerea Holzindustrie se bazează pe disponibilitatea lemnului pe termen lung, cum vă implicaţi în exploatarea durabilă şi transparenţa pădurilor?
Dan Bănacu: În lupta pentru stoparea exploatărilor iresponsabile şi a ilegalităţilor, am fost de la bun început de aceeaşi parte a baricadei cu autorităţile, asociaţiile de mediu şi alţi factori din industrie şi din societatea civilă. Avem o politică de aprovizionare foarte strictă. Toţi furnizorii noştri sunt atent verificaţi înainte de semnarea contractelor şi le cerem să se conformeze tuturor standardelor stabilite prin legislaţia românească şi europeană în domeniu. Fiecare transport de material lemnos este trecut prin mai multe filtre înainte de a fi admis pe poarta fabricilor, iar orice neconcordanţă cu documentele însoţitoare este înregistrată şi transmisă imediat autorităţilor. De exemplu, în urma măsurătorilor finale, cu echipamentele precise de care dispunem în fiecare fabrică, se poate înregistra un volum suplimentar de lemn faţă de cel măsurat în pădure, cu instrumente de măsură mult mai puţin precise. Aceste volume, nu sunt recepţionate pentru prelucrare, ci depozitate într-un spaţiu special amenajat şi predate ulterior Gărzii Forestiere, deşi legislaţia în vigoare nu ne impune acest lucru. În primele nouă luni am predat peste 1600 de metri cubi.
Salutăm şi susţinem iniţiativele guvernamentale în domeniu, precum sistemul SUMAL sau aplicaţia Inspectorul Pădurii. În paralel, dezvoltăm propriile noastre proiecte pentru a mări trasabilitatea materialului lemnos, în colaborare cu toţi cei amintiţi mai sus, pe două coordonate: control la sursă, adică în pădure, şi controlul transporturilor. Unul dintre proiecte vizează monitorizarea tuturor transporturilor pentru fabricile Holzindustrie Schweighofer, fie pe căile rutiere, fie pe cele feroviare, prin tehnologie GPS. Un altul prevede înregistrarea arborilor din păduri cu cipuri pentru identificare prin radiofrecvenţă (RFID) - vom putea, practic, să cunoaştem fiecare copac, fiecare buştean care ajunge la fabrica de cherestea şi astfel să eliminăm orice incertitudini legate de legalitatea provenienţei acestora.
Reporter: Holzindustrie Schweighofer are atestat de exploatare forestieră?
Dan Bănacu: Compania noastră nu deţine atestat de exploatare forestieră şi nu desfăşoară astfel de activităţi. Tot necesarul de materie primă este achiziţionat conform unor politici foartre stricte de aprovizionare, apreciate de organisme internaţionale - precum Indufor - pentru rigurozitatea care depăşeşte cerinţele legale din România. Furnizorii noştri principali sunt RNP-Romsilva şi alte firme care exploatează lemn din pădurile proprietate de stat sau privată, iar în ultimii ani am crescut semnificativ rata importurilor de material lemnos, după cum am precizat.
Reporter: Organizaţia Agent Green susţine că România a pierdut Parcul Naţional Retezat, întrucât Holzindustrie Schweighofer a cumpărat lemn exploatat din această zonă de firme terţe. Cum comentaţi acuzaţiile?
Dan Bănacu: Suntem deschişi dialogului cu reprezentanţii Agent Green şi ai altor organizaţii de mediu şi dorim să discutăm, în mod transparent, atât situaţiile care ar putea apărea în teren cât şi soluţiile pe termen lung pentru a asigura sănătatea pădurilor din parcurile naţionale.
Încă din primăvara anului 2015, Holzindustrie Schweighofer a decis să refuze lemnul provenit din zonele tampon ale parcurilor naţionale, cu toate că legislaţia permite recoltarea masei lemnoase din aceste zone. Respectăm şi susţinem deciziile profesioniştilor implicaţi în managementul pădurilor, precum şi toate obligaţiile care ne revin pentru gestionarea durabilă a pădurii, potrivit Codului Silvic, inclusiv cele de recoltare şi extragere. Holzindustrie Schweighofer întrerupe imediat orice colaborare cu furnizorii care nu ne respectă politica de aprovizionare cu masă lemnoasă.
Holzindustrie Schweighofer nu deţine păduri în parcuri naţionale, iar zona Câmpuşel (Câmpul lui Neag), la care se face referire, se află în afara parcurilor naţionale Retezat şi Domogled-Valea Cernei.
Suntem pe deplin conştienţi de valoarea parcurilor naţionale ca habitate cheie pentru conservarea biodiversităţii şi încurajăm eforturile organizaţiilor care militează pentru protejarea acestora, mai ales prin stoparea tăierilor ilegale.