Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

1,5 miliarde lei - bugetul judeţului Cluj pentru anul acesta

Investiţii /

1,5 miliarde lei - bugetul judeţului Cluj pentru anul acesta
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Autorităţile din judeţul Cluj au semnat contractul de finanţare al proiectului european "Judeţul Cluj - Smart Territory", prin care se urmăreşte introducerea unor sisteme informatice dedicate atât îmbunătăţirii procesului de fundamentare, cât şi a facilitării accesului cetăţenilor la servicii administrative online, constând în introducerea unui ghişeu unic, un Atlas Teritorial şi o arhivă digitalizată, după cum ne-au spus reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj.

    Aceştia ne-au precizat că valoarea totală a proiectului este de 3.901.772 lei, din care finanţarea nerambursabilă obţinută prin intermediul Programului Operaţional Capacitate Administrativă se ridică la suma de 3.823.736,56 lei. Consiliul Judeţean Cluj, în calitate de beneficiar, va contribui la cofinanţarea proiectului cu 78.035,44 lei.

    Consiliul Judeţean Cluj a aprobat un buget total pentru acest an de 1,48 miliarde lei, din care finanţarea de la bugetul judeţean se ridică la circa 983 de milioane lei. Suma de 585,3 milioane lei provine de la bugetul instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii. Conform Bugetului general al judeţului Cluj aferent anului în curs, alte sume mai vin de la bugetul fondurilor externe nerambursabile (190.1500 lei), bugetul creditelor interne (83,26 milioane lei) şi transferuri care se scad, în valoare de peste 170 de milioane de lei.

    Investiţiile prioritare pentru anul în curs vor viza, în primul rând, domeniul sănătăţii, în acest an fiind alocaţi 27.067.000 lei din bugetul propriu al instituţiei, pentru finanţarea a 14 spitale clujene.

    În acelaşi timp, şase proiecte se află în evaluare la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, ur-mând să fie contractate, cel mai probabil, în a doua jumătate a anului. Acestea privesc finanţarea lucrărilor de reabilitare şi dotare a ambulatoriilor spitalelor de Recuperare, Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie, unităţi sanitare aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean. În cursul anului 2019 se vor afla în implementare, la nivelul judeţului Cluj, proiecte europene care vizează îmbunătăţirea actului medical şi creşterea accesului pacienţilor la servicii medicale, în valoare totală de peste 75 de milioane de euro, proiecte la care Consiliul Judeţean are fie calitatea de titular, fie cea de partener.

    De asemenea, potrivit surselor citate, sunt prevăzute investiţii în domeniul infrastructurii rutiere şi inves-tiţii în vederea edificării parcului industrial Tetarom V.

    CJ Cluj accesează finanţările care sprijină investiţiile, direcţiile de dezvoltare, precum şi nevoile cuprinse în Strategia de dezvoltare a Judeţului Cluj 2014-2020, potrivit surselor citate, care ne-au spus că fondurile externe nerambursabile pentru anul în curs se ridică la suma record de aproximativ 470.000.000 de lei.

    Conform Strategiei de Dezvoltare a Judeţului Cluj 2014-2020, starea actuală a infrastructurii de transport în judeţul Cluj se poate caracteriza după cum urmează:

    "- foarte bună pentru infrastructura aeroportuară (cu excepţia pistei de decolareaterizare, însă în luna sep-tembrie 2011 a început construcţia noii piste de 3.500 m);

    - mediocră înspre bună pentru reţeaua de drumuri naţionale şi pentru reţeaua de străzi din oraşe;

    - proastă pentru infrastructura de transport rutier rapid, pentru reţeaua de drumuri judeţene şi comunale şi pentru reţeaua de căi ferate".

    Transportul în comun în municipiul Cluj-Napoca cunoaşte un trend pozitiv, atât din punctul de vedere al numărului de utilizatori, cât şi privind transformarea acestuia într-un trans-port cât mai ecologic, mai arată documentul citat, care precizează: "Privind echiparea localităţilor cu reţele de utilităţi, judeţul Cluj este într-o poziţie mai bună decât celelalte judeţe din regiune, precum şi decât media naţională. Diferenţa este însă minoră dacă luăm în considerare situaţia din restul statelor Uniunii Europene. Problemele-cheie identificate în domeniul infra-structurii de transport pot fi rezumate astfel:

    - Izolarea judeţului faţă de magis-tralele rutiere şi feroviare rapide naţionale şi continentale: Singurul proiect relevant în această direcţie, Autostrada Transilvania, a fost oprit - iar perspectivele privind continuarea acestuia sunt nesigure. Pe de altă parte, nu există niciun alt proiect (construcţia altor autostrăzi sau drumuri rapide, electrificarea şi modernizarea căilor ferate) care să aibă parte de o reală susţinere la nivel naţional.

    - Traficul urban şi periurban în zona Cluj-Napoca: Cu toate că finalizarea autostrăzii Câmpia Turzii - Gilău şi a centurii de est Apahida - Vâlcele au adus o ameliorare pe moment a problemei traficului în oraş, nu există soluţii pe termen mediu şi lung privind rezolvarea acestei probleme. În contextul constrângerilor existente în oraş (imposibilitatea extinderii căilor de transport, lipsa bulevardelor largi), singurele soluţii viabile sunt construcţia de căi de comunicaţii denivelate (un sistem de transport public cu cale dedicată - parţial suspendată, parţial în subteran, precum şi o reţea de autostrăzi urbane şi periurbane)".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional