Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

ANL a construit peste 33.000 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii

Locuinţe /

ANL a construit peste 33.000 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a construit, până acum, peste 33.000 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, fiind predate beneficiarilor 3.560 de locuinţe prin credit ipotecar. Preţurile practicate au variat, în cazul apartamentelor, între 20.000 euro şi 83.000 de euro şi în cazul caselor - între 37.000 euro şi 126.000 euro. ANL a mai construit 168 de locuinţe sociale pentru comunităţile de rromi, după cum ne-au spus reprezentanţii Agenţiei.

    Reporter: Câte apartamente ANL pentru tineri sunt date în chirie, la nivel de ţară?

    ANL: Prin programul de construcţii locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, au fost realizate şi predate autorităţilor administraţiei publice locale un număr de 33.219 locuinţe. Dintre acestea, conform informaţiilor primite de ANL până la această dată, 2.952 de locuinţe au fost vândute beneficiarilor, iar 30.267 de locuinţe au rămas în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale în vederea exploatării în regim de închiriere.

    Reporter: Câte astfel de apartamente sunt scoase la vânzare? Câte apartamente ANL date în chirie tinerilor urmează să fie scoase la vânzare?

    ANL: Autorităţile administraţiei publice locale din unităţile administrativ-teritoriale în care sunt amplasate locuinţele pentru tineri efectuează operaţiunile de publicitate imobiliară şi, din informaţiile furnizate agenţiei de către aceste autorităţi, rezultă că, în prezent, pot fi vândute beneficiarilor 11.921 de locuinţe. Pe măsură ce autorităţile locale vor finaliza documentaţiile cadastrale, numărul locuinţelor care se pot vinde va creşte.

    Reporter: Câte dintre acestea sunt în Bucuresti şi câte în alte judeţe din ţară?

    ANL: Din cele 11.921 locuinţe care se pot vinde beneficiarilor, 1.034 sunt situate în Bucureşti (96 unităţi locative în sectorul 2, 292 în sectorul 3 şi 646 în sectorul 6), iar 10.887 sunt situate în alte judeţe din ţară.

    Reporter: Câte apartamente au fost vândute până acum?

    ANL: Până la această dată, au fost vândute beneficiarilor 2.952 de locuinţe.

    Reporter: Câte dintre acestea au fost vândute prin credit şi câte cu bani cash?

    ANL: Analiza datelor furnizate de autorităţile administraţiei publice locale şi centralizate la nivelul ANL a evidenţiat următoarele:

    - 1.016 unităţi locative au fost vândute prin credite bancare, inclusiv prin programul Prima Casă,

    - 1.157 de locuinţe locative au fost vândute prin rate lunare plătite direct autorităţilor publice locale,

    - 673 de unităţi locative au fost vândute direct, cu plata integrală a preţului din surse proprii ale beneficiarilor,

    - 106 locuinţe au fost vândute fără a fi comunicată sursa de finanţare.

    Reporter: Care este preţul de achiziţie pe metrul pătrat?

    ANL: Prin Ordinul nr. 17 din 29 iulie 2016, al Ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a fost stabilită o valoare de înlocuire de 1.757,88 lei pe metrul pătrat, inclusiv TVA. Valoarea de înlocuire se stabileşte anual şi reprezintă baza de calcul a valorii de vânzare a locuinţelor construite de ANL prin programul "Locuinţe pentru tineri, destinate închirierii".

    În Legea nr. 152/1998, la art. 10, alin (2), lit. d), se precizează modalitatea de calcul a preţului final de vânzare a locuinţelor pentru tineri: "valoarea de vânzare a locuinţei se calculează de către autorităţile administraţiei publice locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau de către operatorii economici în a căror administrare se află imobilele respective, precum şi de către autorităţile administraţiei publice centrale din domeniul învăţământului, respectiv din domeniul sănătăţii sau de către unele unităţi aflate în subordinea ori sub coordonarea acestor autorităţi, potrivit legii, şi reprezintă valoarea de înlocuire pe metru pătrat, multiplicată cu suprafaţa construită efectiv, inclusiv cotele indivize, diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia. Valoarea de înlocuire este valoarea medie ponderată pe metru pătrat, calculată pe baza valorii contractelor de antrepriză încheiate, în condiţiile legii, în cursul anului anterior de către ANL cu antreprenorii, care se majorează cu un coeficient rezultat din raportul dintre valoarea medie ponderată pe metru pătrat a locuinţelor puse în funcţiune în anul anterior şi valoarea medie ponderată pe metru pătrat contractată la momentul începerii lucrărilor acestor locuinţe. În cazul în care, în cursul anului anterior, ANL nu a încheiat cel puţin două contracte de antrepriză cu antreprenorii, pentru stabilirea valorii de înlocuire se utilizează ca an de calcul ultimul an în care s-au încheiat cel puţin două contracte de antrepriză. Valoarea de înlocuire pe metru pătrat astfel calculată se stabileşte anual prin ordin al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, care urmează a fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I. Pentru acoperirea cheltuielilor de promovare, publicitate imobiliară, evidenţă şi vânzare, unităţile prin care se efectuează vânzarea, potrivit legii, beneficiază de un comision de până la 1% din valoarea de vânzare calculată a locuinţei, comision care se include, împreună cu valoarea de vânzare a locuinţei, în preţul final de vânzare al acesteia".

    Printre aletele, legea menţionează că, "în situaţia în care valoarea stabilită (...) este mai mică decât cea de inventar, atunci valoarea de vânzare a locuinţelor este egală cu valoarea de inventar a acestora, actualizată conform prevederilor legale în vigoare, mai puţin contravaloarea sumelor rezultate din cuantumul chiriei reprezentând recuperarea investiţiei, calculată în funcţie de durata normală de funcţionare a clădirii, reţinută de autorităţile administraţiei publice locale, ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi/sau centrale, şi virată către ANL. În cazul clădirilor dotate cu centrale termice proprii, valoarea acestora este cuprinsă în preţul locuinţelor.

    Reporter: Care sunt, acum, criteriile de închiriere a locuinţelor construite prin ANL?

    ANL: Locuinţele realizate de către ANL prin "Programul de construcţii locuinţe pentru tineri, destinate închirierii" fac obiectul proprietăţii private a statului şi sunt administrate de autorităţile administraţiei publice locale, ANL neavând competenţe în stabilirea şi interpretarea criteriilor de acces (la locuinţă) şi departajare şi nici la repartizarea, administrarea, stabilirea cuantumului chiriei/a preţului de vânzare sau vânzarea către chiriaşi a acestora.

    Conform Legii 152/1998, "contractele de închiriere se încheie pe o durată de cinci ani de la data repartizării locuinţei şi vor cuprinde clauze referitoare la recalcularea chiriei pentru titularii de contract care au împlinit vârsta de 35 de ani, precum şi actualizarea anuală a cuantumului chiriei".

    Reglementările din domeniu fac precizări legate de indicatorii luaţi în considerare la stabilirea chiriei, pe care le prezentam mai jos:

    "Chiria se stabileşte anual de către autorităţile administraţiei publice locale, autorităţile administraţiei publice locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi/sau autorităţile administraţiei publice centrale şi va acoperi cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii, recuperarea investiţiei, în funcţie de durata normată stabilită potrivit prevederilor legale, precum şi o cotă de maximum 1%. Această cotă se aplică la valoarea de înlocuire a locuinţei, stabilită conform normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor prezentei legi.

    În funcţie de ierarhizarea localităţilor pe ranguri, stabilită conform Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a IV-a - Reţeaua de localităţi, cu modificările şi completările ulterioare, valoarea chiriei lunară se ponderează cu un coeficient, care diferă în funcţie de rangul localităţii, şi apoi cu un alt coeficient, în funcţie de venit.

    Valoarea de înlocuire pe metru pătrat, în baza căreia se calculează atât chiriile, cât şi preţurile de vânzare a locuinţelor, se stabileşte anual, cel târziu până la data de 31 iulie a anului următor, prin ordin al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice (în prezent, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene).

    Reporter: Ce condiţii trebuie să îndeplinească tinerii ca să cumpere un astfel de apartament?

    ANL: Prima condiţie pe care cei interesaţi de cumpărare trebuie să o îndeplinească este aceea de a locui în calitate de chiriaşi în apartamentele realizate de ANL prin programul de construcţii locuinţe pentru tineri, destinate închirierii. După expirarea unei perioade de închiriere de minimum un an se pot adresa autorităţilor administraţiei publice locale care administrează locuinţele cu o cerere de cumpărare în care trebuie să precizeze şi modalitatea de achiziţionare, care poate fi:

    - prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale,

    - prin contractarea de credite ipotecare,

    - prin programul Prima Casă,

    - prin achitarea integrală a preţului final din surse proprii.

    De asemenea, printre condiţiile obligatorii care trebuie respectate la vânzarea locuinţelor pentru tineri, se prevăd următoarele:

    "- titularul contractului de închiriere, precum şi soţul/soţia acestuia pot beneficia o singură dată de cumpărarea unei locuinţe pentru tineri destinate închirierii;

    - titularul contractului de închiriere şi membrii familiei acestuia - soţ/soţie, copii şi/sau alte persoane aflate în întreţinerea acestuia - să nu deţină o altă locuinţă în proprietate, inclusiv casă de vacanţă, cu excepţia cotelor-părţi dintr-o locuinţă, dobândite în condiţiile legii, dacă acestea nu depăşesc suprafaţa utilă de 37 m2, suprafaţă utilă minimală/persoană, prevăzută de Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

    - titularul contractului de închiriere şi membrii familiei acestuia - soţ/soţie, copii şi/sau alte persoane aflate în întreţinerea acestuia - să nu deţină la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare un teren atribuit conform prevederilor Legii nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, republicată. La data încheierii contractului de vânzare se anulează orice procedură prealabilă pentru obţinerea unui teren în condiţiile prevăzute de Legea nr. 15/2003, republicată";

    - locuinţele nu pot face obiectul unor acte de dispoziţie între vii pe o perioadă de cinci ani de la data dobândirii acestora. Această interdicţie se va consemna la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară în condiţiile legii. Prin excepţie, locuinţele pot face obiectul unor garanţii reale imobiliare, constituite în favoarea instituţiilor de credit definite conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, care finanţează achiziţia acestor locuinţe, şi/sau în favoarea statului român, în cazul creditelor acordate de instituţiile de credit, cu garanţia statului, conform prevederilor legale în vigoare. Instituţiile de credit sau, după caz, statul român, prin organele competente, vor putea valorifica locuinţele şi anterior expirării termenului de cinci ani, pe calea executării silite, în condiţiile legii, în cazul neîndeplinirii obligaţiilor din contractele de credit de către proprietarii locuinţelor;

    - venitul mediu pe membru de familie la data vânzării, al titularului contractului de închiriere a locuinţei, să nu depăşească cu 100% salariul mediu brut pe economie".

    Reporter: Ce documente trebuie să depună un tânăr care stă în chirie într-o locuinţă ANL ca să o poată achiziţiona?

    ANL: Documentele necesare sunt următoarele:

    - cererea de achiziţionare a locuinţei, înregistrată la Primărie;

    - acte de stare civilă;

    - adeverinţă cu salariul mediu lunar brut realizat de titularul contractului de închiriere şi de către membrii familiei acestuia;

    - declaraţie pe propria răspundere a titularului şi a soţului/soţiei acestuia privitor la faptul că nu deţin în proprietate o locuinţă, inclusiv casă de vacanţă;

    - cererea de finanţare aprobată de instituţia financiară care poate acorda un credit pentru cumpărarea locuinţei.

    Etapele ulterioare depunerii documentaţiei sunt:

    1. în cazul cumpărării în rate lunare egale sau din surse proprii: încheierea contractului de vânzare-cumpărare între Primărie şi solicitant;

    2. în cazul cumpărării prin credit ipotecar sau prin Programul Prima Casă: încheierea antecontractului de vânzare-cumpărare între Primărie şi solicitant; înaintarea documentaţiei către instituţia de credit pentru obţinerea finanţării necesare cumpărării apartamentului; semnarea contractului de vânzare cumpărare între Primărie şi solicitant.

    Reporter: Cât timp durează procedura de achiziţionare a unui astfel de apartament?

    ANL: Agenţia nu este implicată în mod direct în procesul de vânzare, dar, din informaţiile furnizate de către beneficiari şi autorităţi, în funcţie de modalitatea de achiziţionare dorită de către beneficiari, timpul de achiziţionare a unei locuinţe ANL poate varia între câteva zile - două săptămâni, pentru cei care achiziţionează direct prin rate lunare de la autorităţi sau prin surse proprii, şi între câteva săptămâni - câteva luni, pentru cei care achiziţionează locuinţele prin contractare de credite ipotecare sau prin Programul Prima Casă.

    Conform legii, autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să soluţioneze cererile depuse de către beneficiarii programului de construcţii locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, astfel: "autorităţile administraţiei publice locale, ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau centrale, după caz, au obligaţia să soluţioneze cererile prevăzute la alin. (1) în termen de maximum 90 de zile de la data la care locuinţele îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea fi vândute. În caz contrar, datorează ANL penalităţi de întârziere, calculate pentru fiecare lună, în cuantum de 0,01%/lună, şi care se aplică la valoarea de investiţie a locuinţei, înregistrată în contabilitatea autorităţilor publice locale, ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi/sau centrale, după caz, şi pentru care s-a depus solicitarea de achiziţionare, dar nu mai mult de cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate".

    În cuprinsul Legii se mai prevede: "Nerespectarea dispoziţiilor prezentului articol de către autorităţile administraţiei publice locale, ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau de către operatorii economici în a căror administrare se află imobilele respective, precum şi de către autorităţile administraţiei publice centrale din domeniul învăţământului, respectiv din domeniul sănătăţii sau de către unele unităţi aflate în subordinea ori sub coordonarea acestor autorităţi atrage răspunderea materială, disciplinară, civilă şi penală, după caz, potrivit legii."

    Reporter: Cu ce bănci lucrează ANL şi ce tipuri de credite sunt acceptate?

    ANL: Persoanele interesate pot contracta credite pentru achiziţionarea locuinţelor ANL pe care le ocupă în calitate de chiriaşi de la orice bancă interesată să acorde credite în acest scop.

    Tipurile de credite acordate de bănci pentru cumpărarea locuinţelor pentru tineri sunt cele ipotecare, credite pentru investiţii imobiliare şi credite pentru investiţii imobiliare acordate prin programul "Prima Casă".

    Reporter: Câte unităţi locative au fost construite, prin ANL, în total?

    ANL: Prin ANL au fost construite, până la această dată, 33.219 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, şi au fost predate beneficiarilor 3.560 locuinţe prin credit ipotecar. Dintre acestea, 2.130 sunt apartamente, iar 1.430 sunt case. Preţurile practicate au variat, în cazul apartamentelor, între 20.000 euro şi 83.000 euro şi în cazul locuinţelor individuale (case) - între 37.000 euro şi 126.000 euro. Totodată, au mai fost ridicate 168 de locuinţe sociale pentru comunităţile de rromi.

    Reporter: În prezent se mai află în construcţie vreo locuinţă ANL dedicată tinerilor?

    ANL: La această dată sunt contractate lucrările pentru 1.191 de unităţi locative distribuite la nivelul întregii ţări.

    Reporter: Acum, mai pot fi depuse cereri şi pentru ce tipuri de apartamente?

    ANL: Pentru a putea depune o cerere în vederea contractării unei locuinţe prin credit ipotecar, cei interesaţi trebuie să aibă vârsta de minim 18 ani şi să figureze în baza de date ANL. Cea mai rapidă modalitate de înscriere în baza de date a ANL este reprezentată de completarea formularului online de pe site-ul ANL.

    Agenţia stabileşte şi face cunoscute detaliile legate de desfăşurarea procedurii de contractare (perioada de înscriere, locul de primire a cererilor efective privind contractarea locuinţelor dintr-un amplasament nou, persoanele şi datele de contact, etc.) pentru fiecare amplasament în parte. De aceea, după înscrierea în baza de date, solicitanţii se vor informa periodic asupra amplasamentelor promovate, la sediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, telefonic, la Biroul de Relaţii cu Publicul, prin e-mail sau accesând site-ul instituţiei. Persoanele interesate de un amplasament se vor prezenta în vederea înscrierii la locaţia şi în perioada anunţate de ANL.

    Pentru a deveni beneficiari, solicitanţii de locuinţe cu credit ipotecar trebuie să fie persoane angajate cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, iar prin veniturile pe care le obţin (la nivel de familie) să poată garanta rambursarea creditului. La stabilirea bugetului în cadrul întocmirii dosarului de solvabilitate se iau în calcul veniturile solicitantului, ale soţului/soţiei (unde este cazul) sau veniturile obţinute de alţi membri ai familiei care pot participa la plata creditului. Membrii familiei pot fi numai rudele de gradul I.

    Băncile la care solicitanţii se pot adresa în vederea contractării creditelor ipotecare sunt precizate în cadrul descrierii publicate pe site-ul ANL pentru fiecare proiect de construcţii locuinţe cu credit ipotecar în parte.

    Reporter: Mulţumesc!

    Principalele programe derulate de ANL

    Principalele obiective ale ANL constau în promovarea şi dezvoltarea la nivel sectorial şi naţional a unor programe guvernamentale privind construcţia de locuinţe, în principal desăşurând următoarele programe:

    - Programul de construcţii locuinţe pentru tineri, destinate închirierii (care presupune şi construcţia de locuinţe pentru tineri specialişti din învăţământ sau sănătate),

    - Programul de construcţii locuinţe prin credit ipotecar;

    - Programul-pilot "Locuinţe sociale pentru comunităţile de rromi";

    - Programul "Construcţia de locuinţe de serviciu".

    Programul de construcţii locuinţe pentru tineri, destinate închirierii

    Programul de construcţii locuinţe pentru tineri, destinate inchirierii se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu îşi permit să cumpere sau să închirieze o locuinţă de pe piaţa liberă, conform datelor transmise de ANL. Tinerii care satisfac condiţiile legale de acces la aceste locuinţe şi care nu au primit o locuinţă până la împlinirea vârstei de 35 de ani pot primi repartiţii în cel mult 36 de luni de la împlinirea acestei vârste, conform listei de priorităţi şi în limita numărului de unităţi locative disponibile.

    Locuinţele pentru tineri, destinate închirierii, sunt construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe pe terenuri puse la dispoziţie de autorităţile publice locale (primării/consilii locale) şi preluate în folosinţă gratuită de către agenţie pe perioada realizării investiţiilor. La terminarea lucrărilor de construcţie, locuinţele sunt predate de către ANL autorităţilor publice locale. Acestea le administrează şi le repartizează tinerilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, prin care se reglementează accesul la locuinţele destinate închirierii. Tinerii îşi depun cererile şi dosarele pentru acest tip de locuinţe la autorităţile publice locale.

    Locuinţele pot fi vândute chiriaşilor, fondurile obţinute fiind utilizate pentru finanţarea construcţiei de noi locuinţe pentru tineri, destinate închirierii. Potrivit Legii nr. 152/1998, autorităţile publice locale în a căror administrare se află locuinţele pentru tineri gestionează şi procesul de vânzare a acestora. Vânzarea locuinţelor este condiţionată nu numai de îndeplinirea de către autorităţile publice locale a obligaţiilor ce le revin prin lege, ci şi de existenţa solicitărilor de cumpărare, depuse de chiriaşi la aceste instituţii.

    In cadrul acestui program se construiesc şi locuinţe destinate în mod exclusiv închirierii de către tineri specialişti din învăţământ sau sănătate.

    Dintre cele 33.219 de locuinţe pentru tineri destinate închirierii care au fost finalizate, 564 sunt apartamente construite în Alexandria, Bucureşti, Cluj Napoca, Iaşi, Sibiu, Fălticeni, Timişoara şi Rădăuţi pentru tineri specialişti din sănătate.

    De asemenea, dintre cele 1.214 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, aflate în execuţie, 107 sunt destinate tinerilor specialişti din sănătate din Satu Mare, Brăila şi Tulcea.

    Programul de construcţii locuinţe prin credit ipotecar

    Programul de construcţii locuinţe prin credit ipotecar se adresează tuturor persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani şi care doresc să cumpere o locuinţă cu credit ipotecar, construită prin ANL.

    Finanţarea realizării acestor locuinţe este asigurată din fondurile proprii ale solicitanţilor (avansul) şi creditele ipotecare contractate de aceştia de la băncile cu care colaborează ANL. Creditele ipotecare sunt acordate conform normelor de creditare ale băncilor respective. Şi pentru contractarea unei locuinţe prin credit ipotecar de la ANL cei interesaţi trebuie să fie înregistraţi în baza de date ANL şi să îndeplinească condiţiile impuse de banca la care apelează pentru contractarea unui credit ipotecar.

    Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia ANL de către autorităţile publice locale, transmise în folosinţa gratuită a agenţiei pe durata execuţiei lucrărilor de construcţie.

    Conform prevederilor legale, autorităţile publice locale au obligaţia să asigure, din fonduri proprii, viabilizarea terenurilor pe care se construiesc aceste locuinţe (reţelele de utilităţi, drumurile de acces, spaţiile verzi, iluminatul public).

    După predarea locuinţelor către beneficiari, autoritatea publică locală stabileşte modul de exploatare a terenului (vânzare către beneficiarii locuinţelor, concesionare etc.), conform prevederilor legale în vigoare.

    Pentru finanţarea construcţiei de locuinţe cu credit ipotecar în cadrul noilor proiecte ANL au fost încheiate Convenţii cu următoarele societăţi bancare: Piraeus Bank SA, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, BRD şi CEC Bank.

    Programul pilot "Locuinţe sociale pentru comunităţile de romi"

    La cele două programe menţionate anterior se adaugă şi programul pilot "Locuinţe sociale pentru comunităţile de rromi", care este derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, conform HG nr. 1237/2008, cu modificările şi completările ulterioare.

    Programul are ca obiective incluziunea socială a cetăţenilor de etnie rromă cu situaţie locativă precară şi prevenirea discriminării pe criterii rasiale.

    Locuinţele sociale pentru comunităţile de rromi se construiesc prin ANL cu finanţare de la bugetul de stat. Lucrările de execuţie au fost demarate la sfârşitul anului 2014. În cadrul acestui program, în anii 2015 şi 2016 au fost finalizate 168 de unităţi locative în judeţele Arad (49), Bihor (14), Bistriţa Năsăud (21), Mehedinţi (28), Olt (28) şi Sibiu (28). La această dată sunt în execuţie un număr de 21 de unităţi locative, în judeţul Braşov.

    Programul "Construcţia de locuinţe de serviciu"

    Programul "Construcţia de locuinţe de serviciu" a fost introdus prin Hotărârea Guvernului nr. 719/2016 din 28 septembrie 2016.

    Beneficiarii programului sunt funcţionarii publici, precum şi angajaţii din instituţii publice centrale şi locale, care nu deţin sau nu au deţinut, individual sau în comun, împreună cu soţii lor, în proprietate o locuinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, indiferent de modul în care a fost dobândită, cu excepţia cotelor-părţi din locuinţe dobândite prin moştenire.

    Locuinţele de serviciu realizate prin acest program pe terenuri aflate în proprietatea publică a statului, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice centrale, sunt administrate de autorităţile publice centrale care au solicitat realizarea acestora.

    Locuinţele de serviciu realizate prin acest program pe terenuri aflate în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale, sunt administrate de autorităţile publice locale care au solicitat realizarea acestora, în condiţiile legii.

    Locuinţele de serviciu construite prin acest program nu pot fi vândute. Acestea sunt repartizate personalului propriu al instituţiilor care solicită realizarea acestora. De asemenea, instituţiile publice locale/centrale pot încheia protocoale de colaborare prin care stabilesc ca locuinţele de serviciu să fie repartizate personalului din mai multe instituţii.

    Închirierea locuinţelor de serviciu se face în condiţiile prevăzute de legislaţia specifică din fiecare domeniu sau, în situaţia în care nu există legislaţie specifică, în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/1999 privind protecţia chiriaşilor şi stabilirea chiriei pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţe.

    Administrarea locuinţelor de serviciu se face în condiţiile prevăzute de lege pentru locuinţele din fondul locativ de stat sau, după caz, în condiţiile prevăzute de legislaţia specifică din anumite domenii de activitate.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional