ÎN CONTINUĂ SCĂDERE DIN 2009,Praktiker: "Piaţa materialelor de construcţii va creşte uşor, pe fondul anului electoral"
Materiale / 09 mai 2014

Piaţa materialelor de construcţii este în continuă scădere începând din anul 2009, potrivit reprezentanţilor Praktiker, care ne-au precizat că, în 2013 faţă de 2012, a putut fi observată "o ameliorare a scăderii".
Pentru 2014, conducerea Praktiker estimează o uşoară creştere a pieţei de profil, doar pe fondul anului electoral, însă nu mai mult de 2%.
În ultimii ani, producătorii din ţara noastră au crescut preţurile constant, cu 3% până la 5%, la majoritatea materialelor de costrucţii, ca urmare, în primul rând, a scumpirii utilităţilor, potrivit surselor citate, care ne-au precizat: "Din 2009 până în prezent, cererea este în scădere. Există producători care şi-au extins capacitatea de producţie înainte de criza imobiliară, iar acum au producţia neacoperită, însă, per total, cererea este mai mică decât oferta".
În reţeaua Praktiker, cele mai solicitate materiale de construcţii sunt gresia şi faianţa, adezivii, polistirenul şi ţigla. Circa 7%-8% din totalul vânzărilor înregistrate de Praktiker sunt destinate materialelor pentru termoizolaţie.
Anul trecut, nu au fost introduse produse inovative pe piaţă, potrivit surselor citate. Acestea ne-au declarat: "Producătorii români s-au axat pe produsele consacrate, încercând să-şi eficientizeze la maxim costurile de producţie. Timid, intră pe piaţă produse inovative de la producătorii externi, însă durează până să devină cunoscute. Comparativ cu anii precedenţi, în care existau produse inovative, anul 2013 a fost total atipic din acest punct de vedere".
În reţeaua Praktiker, produsele din afara ţării reprezintă circa 40% din vânzările totale pe segmentul materialelor de construcţii.
Praktiker şi-a scăzut cifra de afaceri, în 2013 faţă de 2012
Cifra de afaceri înregistrată de Praktiker anul trecut a scăzut faţă de cea din 2012, ne-au spus reprezentanţii companiei, adăugând: "În prima parte a anului 2013, vânzările au stagnat faţă de anul precedent, însă, odată cu intrarea în insolvenţă a companiei, în Germania au apărut dificultăţi în asigurarea corespunzătoarea a volumului necesar de marfă. Procesul de restabilire a surselor şi volumelor de achiziţii a necesitat o perioadă de câteva luni, lucru care s-a reflectat negativ şi în vânzarea înregistrată în a doua jumătate a anului 2013".
Praktiker intenţionează să întocmească o nouă strategie, potrivit surselor citate: "Întrucât suntem la începutul unui nou drum, odată cu schimbarea acţionariatului, ne dorim să elaborăm o nouă strategie şi o relansare a brandului. Estimăm ca în septembrie să putem prezenta un nou concept în câteva magazine (în prima fază în Bucureşti). În funcţie de noua direcţie, se va stabili un target de vânzare care, cu siguranţă, se va situa peste nivelul anului 2013".
Compania a adoptat deja primele măsuri, care constau în renegocierea chiriilor şi a tuturor contractelor de servicii, verificarea minuţioasă a fiecărui centru de cost şi eficientizarea activităţilor care vor conduce, în final, la reducerea costurilor. De asemenea, au fost întreprinse demersuri pentru lărgirea gamei de produse comercializate în magazine, listarea unor articole care să vină în întâmpinarea nevoilor de consum ale femeilor, în special pe partea de "soft DIY" (decoraţiuni, amenejări interioare), dar punându-se un accent mai mare pe segmentul B2B, unde există potenţial de creştere pentru Praktiker.
Piaţa din România pe segmentul de DIY este competitivă, fiind prezenţi mai mulţi jucători mari, atât companii multinaţionale, cât şi naţionale.
Sursele citate ne-au mai spus: "Diferenţierea este un lucru major: este important ca magazinul tău să fie ales de către client pentru o anumită caracteristică, valoare pe care nu o poate regăsi la alt competitor din piaţă. Astfel, Praktiker se difereniază de ceilalţi competitori în primul rând prin programul de fidelizare a clienţilor, unic pe piaţa din România: oferim discounturi de 5% sau chiar 10% la toate produsele din magazin clienţilor care fac cumpărături în Praktiker şi depăşesc anumite praguri, de 3000 de lei, respectiv 15.000 de lei. O altă diferenţă este structura magazinelor: având suprafeţe medii de vânzare şi lipsind partea de drive-in la materialele de construcţii grele, în timp ce competiţia merge pe "DIY hard", Praktiker dezvoltă un concept "DIY soft", pe direcţia amenajărilor şi renovărilor şi mai puţin pe construcţii mari, voluminoase. Astfel, suntem apreciaţi de clienţi pentru ofertele mari pe care le avem pe grădină, gresie şi faianţă şi parchet. Ceea ce ne dorim pe viitor este să devenim o sursă de inspiraţie pentru clienţi când se gândesc la renovarea şi amenajarea locuinţelor lor, cu un accent mult mai însemnat pe partea de «soft DIY», decoraţiuni, amenajări interioare".
Brico Depot: "Reabilitarea termică, un segment care creşte de la an"
Şi reprezentanţii Brico Depot România sunt de părere că piaţa materialelor de construcţii şi-a continuat, în 2013, scăderea din ultimii patru ani, pentru anul în curs fiind preconizată o uşoară creştere a domeniului, în special pe lucrările de infrastructură.
Preţul materialelor de construcţii a înregistrat constant creşteri, în ultimii ani, după cum ne-au spus sursele citate, precizând: "Dacă în ultimi ani se observă o creştere a vânzărilor pe segmentul de reamenajare, ne bucură să anunţăm că în ultima perioadă segmentul de construcţie ( green-field ) a luat amploare, ceea ce dovedeşte că România se reînscrie şi faptic în curba de creştere economică preconizată".
Reabilitarea termică reprezintă un segment pe care Brico Depot îşi focusează toată atenţia şi care creşte de la an la an, spun reprezentanţii reţelei, apreciind că valoarea pieţei materialelor de construcţii este estimată la aproximativ 9 miliarde euro.
În ultima periodă, clienţii caută din nou produse simple, eficiente şi la un preţ corect, potrivit surselor citate, care ne-au spus că societatea şi-a propus o creştere a cifrei de afaceri pentru acest an.
"Vânzările de materiale de construcţii autohtone au o pondere majoritară faţă de importuri, iar faptul că acestea cresc de la an la an dovedeşte că românii au învăţat să producă eficient şi mai ales competitiv, însuşindu-şi, totodată, normele europene în domeniu", susţin reprezentanţii Brico Depot România.
Aceştia ne-au declarat că Bricostore a traversat criza "cu fruntea sus, rămânând un reper de raport calitate-preţ optim pentru clienţii săi".
"Transformarea magazinelor Bricostore în depozite Brico Depot reprezintă încă un pas făcut pentru a satisface pe deplin nevoile consumatorilor care vor găsi la noi o gamă de produse atent selecţionată cu stocuri disponibile în cantităţi industriale la cele mai mici preţuri", apreciază aceştia.
Pentru 2014, compania şi-a propus să continue transformarea magazinelor Bricostore în Brico Depot şi, în acelaşi timp, să caute oportunităţi de a se extinde în România.