Casele pe structură metalică şi vilele cu consum redus de energie - în trend
Piaţa Imobiliară / 05 noiembrie 2015
Ultimele târguri imobiliare din acest an confirmă apetitul investitorilor pentru dezvoltarea cât mai multor proiecte rezidenţiale la nivelul ţării, care să satisfacă cererea tot mai mare din domeniul locuinţelor.
În cadrul tIMOn au fost prezentate peste 20.000 de apartamente şi vile noi amplasate în Bucureşti, dar şi în provincie, câteva zeci de proiecte rezidenţiale finalizate sau în construcţie fiind promovate în faţa vizitatorilor şi a potenţialilor cumpărători.
Cea mai ieftină unitate locativă care putea fi cumpărată la ediţia din această toamnă a Târgului Imobiliar Naţional a fost o locuinţă socială realizată din containere maritime, în valoare de 9.000 de euro, dar au existat şi o serie de oferte imobiliare exclusiviste ce puteau ajunge până la câteva sute de mii de euro.
În plus, investitorii imobiliari prezenţi la tIMOn au părut tot mai hotărâţi să construiască mii de apartamente noi în următorii ani, fiind încurajaţi, susţin ei, şi de un reviriment al pieţei rezidenţiale.
Eco Villas, proiect de case eficiente energetic cu "know-how" din Suedia
Dezvoltatorii au adus în atenţia cumpărătorilor noi soluţii de locuire pe lângă cele tradiţionale, încercând să se diferenţieze în piaţă prin soluţii mai eficiente pentru unităţile locative.
Astfel, un grup de investitori din Republica Moldova dezvoltă un proiect de 32 de vile, complexul Eco Villas, în apropiere de Şoseaua Alexandriei din sectorul 5, Bucureşti, la 6,5 kilometri de Piaţa Unirii, valoarea totală a investiţiei fiind de 1,5 milioane de euro.
Reprezentanţii dezvoltatorului ne-au declarat că acesta este primul lor proiect în ţara noastră, fiind vorba de case pasive, cu energie geotermală regenerabilă.
"Am început lucrările în urmă cu trei luni. Suntem la jumătatea proiectului şi construim 16 case din totalul de 32", ne-au spus aceştia, subliniind că preţul de plecare al vilelor este de circa 80.000 de euro fără TVA: "Am vândut deja 6 case din cele 16 programate pentru prima etapă, iar în luna decembrie le vom da în folosinţă. Este primul proiect pe care îl avem în România şi o să rămânem aici. Inginerii şi dezvoltatorii acestui proiect au lucrat o perioadă în Suedia şi au venit de acolo cu know-how-ul acestui tip de case pasive".
Totodată, aceştia susţin că proiectul Eco Villas va permite un consum redus de energie cu până la 90% faţă de construcţiile standard, astfel încât costurile de întreţinere pe timpul iernii să fie de circa 15 euro pe lună.
Potrivit oficialilor tIMOn, prezenţa acestor tipuri de investiţii arată că piaţa nu mai este dictată exclusiv de preţ şi că românii caută soluţii originale de locuit, dar şi spaţii eficiente energetic, întrucât costurile sunt mult mai reduse în cazul caselor construite cu soluţii alternative.
Case din structură metalică în formă de navete spaţiale
Un alt concept de la tIMOn a fost cel de casă din structură metalică prezentat de Lenyry Exclusive Construction.
Aceste locuinţe pot fi construite în diferite stiluri (roman, mediteranean, japonez) cu forme de lotus, sferice sau rotunde, spun reprezentanţii companiei.
Aceştia ne-au declarat: "Casele sunt demontabile şi pot fi transportate oriunde în ţară. Preţurile încep de la 30.000 de euro şi pot ajunge până la 3 milioane de euro, în funcţie de cerinţele şi necesităţile clienţilor. Transportul îl asigurăm noi. Am avut persoane foarte receptive la acest proiect, fiind încântaţi de timpul de execuţie rapid (între una şi trei luni), suprafaţa utilă mai mare cu 20-25% decât în cazul caselor din cărămidă, precum şi de faptul că realizarea caselor nu este influenţată de anotimp. În plus, durata de viaţă a locuinţelor este de peste 100 de ani".
Reprezentanţii Lenyry ne-au mai spus că au reuşit să vândă trei astfel de case la ultimul târg imobiliar la care au participat, clienţii fiind persoane care locuiesc în apropierea Bucureştiului.
1268 de apartamente în Rotar Park Residence
Proiectul Rotar Park Residence este amplasat pe bulevardul Iuliu Maniu din Bucureşti, lângă staţia de metrou Păcii, fiind dezvoltat pe un teren de 32.815 de metri pătraţi, din care spaţiu verde - 15.570 mp. Cu o valoare de investiţie de aproximativ 48 de milioane de euro, ansamblul rezidenţial va cuprinde 1.268 de apartamente, fiecare beneficiind de parcare subterană sau supraterană, având preţuri cuprinse între 30.000 de euro şi 62.500 de euro, dar şi 8.000 mp de spaţii comerciale.
Reprezentanţii proiectului ne-au spus că, în prima etapă, a început construcţia pentru 284 de apartamente şi că primele locuinţe vor fi gata în noiembrie anul viitor.
De asemenea, complexul Exigent One din zona Politehnica a fost lansat la târg urmând să cuprindă garsoniere şi apartamente de 2 şi 3 camere, cu preţuri cuprinse între 43.500 euro şi 104.900 euro. Lucrările au început în acest an şi urmează să fie încheiate în 2016.
Tot la tIMOn, Atria Invest a adus complexul White Lotus, cu 41 de apartamente în Voluntari, iar ISG Residence a venit cu două proiecte, respectiv ISG Residence II, cu 180 de apartamente în 4 blocuri în apropiere de Parcul Carol şi Springville, cu 80 de case în Adunaţii Copăceni, la 25 de kilometri de Bucureşti.
Piaţa noastră rezidenţială a revenit pe radarul investitorilor imobiliari, fiind încurajaţi să realizeze proiecte de locuinţe atât jucătorii cu experienţă pe plan local, cât şi noi dezvoltatori.
Israelienii de la Dimri Internaţional au revenit pe piaţă
Tot în cadrul Târgului Imobiliar Naţional am asistat la revenirea pe piaţa autohtonă a dezvoltatorului israelian Dimri Internaţional, care a repornit lucrările la Dimri West Towers din Prelungirea Ghencea, după ce criza i-a oprit planurile de construcţie în 2008.
Reprezentanţii companiei au declarat că Dimri a cumpărat, în perioada 2006-2007, mai multe terenuri în Bucureşti şi Ploieşti, printre care 10,6 hectare în Ghencea şi 5 hectare în Pipera, investiţia totală în terenurile din ţara noastră fiind de 25 de milioane de euro.
"În 2008 am început construcţia primei clădiri de locuinţe în Ghencea, dar ne-am oprit din cauza crizei financiare. Am revenit în 2014 cu Dimri West Towers, proiect construit pe 4,1 hectare în zona Prelungirea Ghencea, cu 11 clădiri şi un total de 1.045 de unităţi locative. La începutul anului viitor sperăm să livrăm primele apartamente", au precizat sursele citate.
La rândul său, Shimon Galon, un alt investitor israelian cu experienţă pe segmentul rezidenţial de la noi, fost şef al companiei GTC în România, a vorbit despre o schimbare de atitudine de piaţă, menţionând că proiectul GViTown, pe care îl reprezintă prin compania Real Sol, urmează să fie livrat anul viitor.
"Proiectul GViTown, pe care l-am anunţat în urmă cu şase luni, este exact la jumătatea execuţiei, urmând să fie livrat undeva în lunile martie-aprilie 2016, jumătate dintre locuinţe fiind deja vândute", susţine Shimon Galon. În opinia domniei sale, criza financiară a determinat scăderea drastică a preţurilor de construcţie a locuinţelor. Totodată, şeful Real Sol consideră că banii "îngropaţi" în achiziţia terenurilor pentru dezvoltare înainte de 2008 nu vor fi recuperaţi niciodată de investitori.
De asemenea, dezvoltatorul City Garden Development, controlat de un investitor chinez, a lansat la tIMOn trei poiecte imobiliare totalizând 80 de apartamente şi 24 de vile, amplasate atât în centrul Capitalei, cât şi în zona de Nord a Bucureştiului. City Garden Pipera va cuprinde 24 de vile, proiectul DownTown 21, din zona Unirii va avea 50 de apartamente şi spaţii comerciale, iar la începutul anului 2016, investitorul chinez vrea să construiască un imobil de lux de 30 de apartamente, în zona Bulevardul Libertăţii.
Printre proiectele lansate la târg se mai numără Central Garden Pipera, Arttemple Residence, Pipera Lake, Beach Side Residences, Lake Side Residences, Predeal Apartments, APX IMMO, Decebal Rezidenţial, Lacul Morii Rezidenţial, Mogoşoaia Rezidenţial, Valetta Residence, Parisian Views, Rotaşului Apartments, Docenţilor Residence.
APX IMMO Vitan este cel mai nou proiect rezidenţial al dezvoltatorului APX IMMO Property, fiind situat în zona centrală şi va cuprinde 64 de apartamente cu 2 şi 3 camere, cu suprafeţe cuprinse între 55 şi 111 metri pătraţi. Preţurile sunt cuprinse între 60.500 euro şi 122.100 euro.
Central Garden Pipera este dezvoltat de un grup de investitori din Asia, fiind localizat în nordul Capitalei. Ansamblul va avea 24 de case în prima fază, urmând să fie dezvoltate alte trei faze de construcţie, totalizând circa 120 de case. Complexul rezidenţial urmează să fie livrat în luna ianuarie a anului viitor.
Un alt proiect lansat la tIMON, Arttemple Residence, amplasat pe Strada Petre Ispirescu, în apropiere de Calea 13 Septembrie (Bucureşti), va cuprinde un bloc de 15 locuinţe, cu preţuri de 67.500- 101.000 de euro.
Atât reprezentanţii târgului, cât şi investitorii imobiliari consideră că piaţa rezidenţială a intrat pe o curbă ascendentă după perioada de criză financiară, urmând să asistăm la o mulţime de proiecte noi, de mari dimensiuni, în anii viitori.
Potrivit analiştilor imobiliari, la nivelul Capitalei există peste 300 de ansambluri rezidenţiale în construcţie sau în diferite etape de proiectare şi autorizare. Totodată, aceştia susţin că preţul mediu de construcţie a locuinţelor din Bucureşti este de circa 1.235 de euro pe metru pătrat, raportat la suprafaţa utilă.