Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

CIPRIAN KORE, COLEX IMOBILIARE:"Majoritatea proiectelor din Prahova se dezvoltă în Buşteni"

Piaţa Imobiliară /

"Majoritatea proiectelor din Prahova se dezvoltă în Buşteni"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa imobiliară pe Valea Prahovei a fost întotdeauna activă, excluzând, poate, perioada 2009-2011, după care a înregistrat o creştere constantă până în 2014, ne-a spus Ciprian Kore, din cadrul Colex Imobiliare, precizând că, din 2015 şi până în prezent, au existat din ce în ce mai multe solicitări în acest domeniu.

    Domnul Kore ne-a menţionat: "Valea Prahovei este o zonă de vacanţă aflată aproape de Bucureşti şi întotdeauna cel mai bine s-au vândut garsonierele şi apartamentele, apoi terenurile mici de maxim 500 mp şi apoi casele".

    Proiectele cele mai multe se dezvoltă în Buşteni, potrivit lui Ciprian Kore, care subliniază că acesta este oraşul "care se mişcă cel mai bine" pe segmetul rezidenţial, anul acesta urmând să mai apară câteva imobile cu apartamente de vânzare şi câteva vile tip duplex. Domnia sa este de părere că preţul de vânzare pe metrul pătrat este calculat în funcţie de calitatea finisajelor, de poziţia imobilului, de acces, vecinătate, privelişte etc. şi este cuprins între 650 de euro şi 800 de euro.

    "Având în vedere că Valea Prahovei este o zonă turistică, raportul cerere/ofertă a rămas oarecum echilibrat, mai ales după anul 2010, când piaţa imobiliară s-a aşezat", a completat reprezentantul Colex. Aceasta a menţionat: "Dacă discutăm de apartamente şi garsoniere, atunci preţurile sunt cuprinse între 700 de euro şi 800 de euro, iar casele sunt puţin mai ieftine, respectiv 650 - 750 euro". Locuinţele mai vechi nu mai sunt atât de căutate, singurul avantaj fiind preţul, care este uşor mai mic decât al celor noi, evidenţiază domnul Kore.

    Agentul imobiliar a completat: "Închirieri pentru locuire pe Valea Prahovei nu prea se fac, având în vedere că nu este o zonă economică sau industrială pentru a avea un motiv anume de relocare pe o perioadă determinată. Fiind zonă turistică sunt multe pensiuni şi hoteluri pentru închirieri sezoniere; puţinele închirireri care se fac în scop rezidenţial înregistrează preţuri de circa 100 de euro/lună pentru o garsonieră şi, respectiv, 150-250 euro/lună pentru apartamente".

    Investitorii sunt destul de puţini în zonă, dar activează de ani buni pe Valea Prahovei, aceştia fiind persoane private care au prins inclusiv perioada de dinainte de 2008 şi au rămas în zonă deoarece este o piaţă destul de echilibrată şi constantă, ne-a mai precizat Ciprian Kore.

    Investitorii acceptă orice tip de creditare din partea cumpărătorilor, inclusiv prin programul Prima Casă ori vând chiar şi în rate pe care le încasează direct, pe o perioada de 1-2 ani.

    În orice caz, majoritatea cumpărătorilor doresc a doua casă "de vacanţă" şi plătesc cash, foarte puţin apelând la credite bancare.

    Sursa citată a conchis că cei mai mulţi clienţi (90%) sunt din Bucureşti.

    Mervani: "Cea mai mare parte a cererii este pentru casele de vacanţă"

    Cererea înregistrată pe piaţa imobiliară din zona Prahovei creşte uşor, deşi se situează la jumătate faţă de oferta existentă, după cum ne-au spus reprezentanţii companiei Mervani, care au subliniat că sectorul imobiliar a stagnat, momentan, din punct de vedere al preţurilor.

    "Construcţiile nou apărute sunt preponderent ansambluri cu unităţi locative colective, fie că ne referim la sistemul caselor înşiruite sau la clădirile de tip bloc sau vilă", ne-au precizat sursele citate.

    În prezent, nu se află în desfăşurare proiecte rezidenţiale, însă există discuţii pentru achiziţionarea de terenuri în vederea dezvoltării de ansambluri rezidenţiale.

    Specialiştii de la Mervani ne-au spus că preţul unei unităţi locative noi diferă în funcţie de calitatea finisajelor, dar şi de zona în care este amplasată locuinţa, un preţ mediu pe acest segment fiind de aproximativ 750 de euro/mp, cu TVA inclusă.

    "La locuinţele vechi, putem discuta de diminuări masive ale preţului. Acest lucru se datorează în special lipsei de cerere pentru acest tip de locuinţe. Preţul la închiriere este de aproximativ 2-3 euro/mp, dar şi aici este în funcţie de zonă, de tipul de imobil etc.", ne-au mai spus reprezentanţii Mervani.

    Potrivit acestora, în Prahova, cel mai mult se investeşte în dezvoltarea de ansambluri rezidenţiale.

    Specialiştii ne-au precizat că, ţinând cont de segmentul de piaţă căruia ne adresăm, dezvoltatorii nu au contact cu băncile prin intermediul clienţilor cumpărători: "Având în vedere faptul că discutăm de case de vacanţă, ştim exact că potenţialii cumpărători au deja o locuinţă (reşedinţă) şi se gândesc la o a doua. Foarte, foarte rare sunt cazurile când ne sunt solicitate achiziţii cu credite bancare".

    Sursele citate consideră că Legea dării în plată va afecta întreaga piaţă imobiliară.

    Cererea pe segmentele comercial/industrial/birouri este foarte, foarte redusă, mare parte a solicitărilor fiind înregistrată pe segmentul caselor de vacanţă sau a spaţiilor turistice.

    House Consulting Imobiliare: "Locuinţele vechi - cumpărate în special de clienţii cu banii cash"

    În ultimul an, pe fondul unei încurajări din partea băncilor prin derularea Programului Prima Casă, au fost înregistrate creşteri substanţiale ale puterii de cumpărare din partea populaţiei tinere, ceea ce a condus negreşit şi la o creştere a tranzacţiilor, dar şi la o stagnare a preţurilor, completează reprezentanţii House Consulting Imobiliare, adăugând: "Cu siguranţă se construiesc imobile cu apartamente şi în general case cu suprafeţe de până în 130 mp. Numărul construcţiilor de case şi apartamente din zona Valea Prahovei este în creştere constantă, în ultimii ani".

    Sursele citate arată că există proiecte de investiţii care dezvoltă zona, existând posibilitatea unei mai mari atractivităţi pentru posibilii clienţi (un exemplu în acest sens ar fi noul Centru Spa din Predeal, pentru care au fost alocate importante sume de bani şi resurse de timp).

    Acestea subliniază că există un proiect rezidenţial care a fost demarat anul trecut în Buşteni, la Poiana Ţapului, şi unde au fost vândute zece apartamente, urmând ca restul - 26 încă nefinalizate şi 4 finalizate - să se vândă în acest an. Mai sunt şi alte investiţii de acest gen, în general finalizate până în anul 2013, care mai au doar câteva apartamente nevândute.

    Totodată, agenţii citaţi ne-au precizat: "În Sinaia s-a dovedit că cea mai mare investiţie - Complexul Colină Marei -, unde au fost proiectate în jur de 500 de apartamente, au fost scoase la vânzare doar 100 de apartamente, de către BCR".

    Oferta este mult prea mare faţă de cerere, dat fiind impozitele percepute la tranzacţii, dar şi cheltuielile mari cu întreţinerea, care scot la vânzare o serie de pensiuni, hoteluri, case de vacanţă.

    Agenţii de la House Consulting Imobiliare ne-au spus că preţurile unităţilor locative din zonă depind, printre altele, de suprafaţă, la apartamente preţul mediu fiind de 800 euro/mp, iar la case şi pensiuni cu suprafeţe mari - în jur de 400-450 euro/mp.

    Locuinţele vechi reprezintă doar o alternativă, acestea fiind cumpărate în special de către clienţii cu banii cash, pentru amplasament şi arhitectură.

    Apartamentele vechi au preţuri mult mai mici faţă de cele noi, în anumite zone, dar şi creditarea este precară, ne-au mai spus sursele citate, completând: "Preţurile de închiriere se ridică la circa 200 de euro la garsoniere, 250 euro pentru apartamentele cu două camere şi, respectiv, 350 de euro la case cu trei dormitoare".

    Singurii investitori sunt cei care deja au proiecte finalizate în zonă sau proiecte bazate pe fonduri europene.

    Legea privind darea în plată a creat probleme băncilor, dar şi consumatorilor, conchide domnia sa.

    "La şapte ani de la prăbuşirea pieţei imobiliare, se constată o deschidere mai amplă a băncilor faţă de investitori, ceea ce ne face să privim cu optimism în viitor", spun specialiştii citaţi, opinând: "Trebuie să avem în vedere că acum se creează o siguranţă mai mare asupra dezvoltatorilor, se cer garanţii sigure pentru derularea proiectelor. În concluzie, se construieşte mai puţin, mai calitativ şi nu se mai ridică la întâmplare imobile".

    Buşteni Residence - cel mai nou proiect de pe Valea Prahovei

    Buşteni Residence este cel mai nou proiect de pe Valea Prahovei şi oferă garsoniere, apartamente cu două şi trei camere în două blocuri.

    Imobilul C1 este structurat pe demisol, parter, două etaje şi mansardă, dispunând de 15 unităţi locative, dispuse câte trei pe fiecare nivel. C2 are un regim de înălţime parter, două etaje şi mansardă, cuprinzând 24 de locuinţe dispuse câte şase pe nivel, mai puţin la ultimul etaj, unde sunt opt unităţi locative, conform datelor disponibile.

    Imobilele sunt construite din caramidă, iar apartamentele sunt prevăzute cu finisaje de calitate şi tâmplărie din termopan, fiind dotate cu centrală termică proprie. Toate utilităţile vor fi contorizate separat, iar băile vor fi complet mobilate şi utilate.

    Toate apartamentele din C1 dispun de boxă la demisol şi de balcon, mai arată informaţiile citate.

    Termenul de finalizare a întregului ansamblu se întinde pănă în 2017.

    Bucegi View - locuinţe la 15 minute de centrul staţiunii

    Bucegi View, situat în cartierul Zamora, la mică distanţă de Castelul Cantacuzino, într-o zonă de vile rezidenţiale, este reprezentat de un imobil dispus pe demisol, parter şi trei etaje, cu 11 unităţi locative dotate cu boxe la demisol şi cu apartamente cu două şi trei camere.

    Imobilul este prevăzut cu structură pe cadre de beton armat, pereţi din caramidă Porotherm şi lemn tratat, fiind construit pe o suprafaţă de 699 de metri pătraţi.

    Toate apartamentele vor avea vedere către Munţii Bucegi şi vor dispune de loc de parcare.

    În apropiere există locuri pentru recreere, pot fi făcute drumeţii şi plimbări.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional