PARKLAKE - NOUL MALL DIN BUCUREŞTI"Rata de penetrare a centrelor comerciale în România - departe de media europeană"
Piaţa Imobiliară / 06 septembrie 2016

ParkLake - o investiţie de 180 de milioane de euro - este noul mall din Bucureşti, ridicat în vecinătatea Parcului Titan.
Sonae Sierra şi Caelum Development au investit în acest centru comercial, care, potrivit dezvoltatorilor, vine cu "un ansamblu unic de chiriaşi", la care participă branduri şi concepte de retail până acum inexistente pe piaţă. "Arhitectura sa atrăgătoare va transforma timpul petrecut în centru într-o experienţă confortabilă şi plăcută, fără egal în România", anunţă investitorii. Reunind peste 200 de magazine, mall-ul se bucură de avantajul suplimentar a 2.450 de locuri de parcare şi de accesul direct cu toate mijloacele principale de transport public. Ingo Nissen, Managing Director al Sonae Sierra, responsabil cu proiectele de dezvoltare din România, ne-a oferit un interviu despre cine sunt investitorii de la ParkLake, dar şi despre oportunităţile din piaţa noastră de profil.
Interviu cu Ingo Nissen, Managing Director al Sonae Sierra, responsabil cu proiectele de dezvoltare din România
Reporter: Cine este Sonae Sierra şi de ce a ales să investească în ParkLake?
Ingo Nissen: Sonae Sierra, unul dintre investitorii în centrul comercial ParkLake, a fost înfiinţată în 1989 în Portugalia. Compania investeşte în active de retail sustenabile şi oferă servicii de investiţii, dezvoltare şi administrare a proprietăţii imobiliare. Avem o diversitate de clienţi din Europa, America de Sud, nordul Africii şi Asia. Totodată, Sonae Sierra identifică oportunităţi de piaţă, încheie parteneriate cu investitori din sectorul imobiliar şi oferă servicii care acoperă întregul ciclu de viaţă al proprietăţii.
Compania noastră are birouri proprii în 13 ţări, oferind servicii pentru regiuni geografice diferite, cum ar fi Portugalia, Algeria, Azerbaidjan, Brazilia, Columbia, Germania, Grecia, Italia, Maroc, România, Rusia, Slovacia, Spania, Tunisia şi Turcia.
ParkLake este primul nostru proiect de dezvoltare imobiliară din România, deşi am investit anterior în River Plaza Mall din Râmnicu Vâlcea. În prezent, Sonae Sierra este proprietarul a 44 de centre comerciale, cu o valoare de piaţă de 6 miliarde euro şi administrează şi/sau închiriază 79 de centre comerciale, ceea ce însumează o suprafaţă închiriabilă totală de 2,3 milioane metri pătraţi şi aproximativ 9.000 de chiriaşi. În anul 2015, compania a primit peste 430 de milioane de vizitatori în centrele comerciale pe care le administrează. În prezent, Sonae Sierra are 11 proiecte în dezvoltare şi alte 7 proiecte noi în pregătire.
Reporter: În ParkLake investiţi alături de o altă companie. Vorbiti-ne puţin şi despre ea.
Ingo Nissen: Partenerul nostru din joint venture, Caelum Development, reprezintă un grup irlandez de investiţii specializate format din investitori privaţi, cu peste 15 ani de experienţă pe piaţa imobiliară din Europa. Cu sediul corporativ la Varşovia, Caelum Group deţine şi administrează un portofoliu extins de proprietăţi imobiliare din Europa, inclusiv o varietate de centre de retail, care reprezintă împreună peste 200.000 de mp suprafaţă închiriabilă totală. Punând accentul pe cele mai înalte standarde profesionale juxtapuse cunoştinţelor despre piaţa locală, Caelum beneficiază de o dinamică puternică şi de o echipă specializată de experţi din sectorul imobiliar, bucurându-se de o poziţie din ce în ce mai importantă pe o piaţă în continuă schimbare.
Reporter: De ce aţi ales România pentru acest tip de investiţie?
Ingo Nissen: Am intrat pe piaţa din România în 2007, când existau multe oportunităţi de a livra centre comerciale moderne. De atunci, piaţa a devenit mai dificilă, dar a rămas încă foarte receptivă şi este loc pentru centre comerciale precum ParkLake. Piaţa este în creştere, adevărat, dar este departe de riscul de supraîncălzire, prin urmare există multe oportunităţi interesante pentru alte investiţii în centre comerciale, precum şi oportunităţi de a oferi servicii altor investitori, deoarece avem peste 25 de ani de experienţă în acest domeniu.
Pe piaţa centrelor comerciale din România există o concurenţă naturală, ca şi pe alte pieţe. Concurenţa a devenit mai puternică în ultimii ani, dar încă lasă loc pentru noi concepte, noi chiriaşi, un management al proprietăţii experimentat şi noi abordări de dezvoltare imobiliară, de design şi concept arhitectural, aşa cum veţi vedea la ParkLake.
Dacă ne uităm la cheltuielile de consum, vânzările de retail şi datele despre rata de încredere a consumatorilor, vedem în toate acestea o tendinţă extrem de pozitivă, aliniată cu creşterea rezultatelor economice din alte ţării.
Reporter: Care consideraţi că este potenţialul de piaţă?
Ingo Nissen: Potenţialul este semnificativ, dacă avem în vedere oportunităţile de modernizare şi extindere din anumite oraşe, de furnizare a serviciilor pentru anumiţi investitori şi totodată de a dezvolta noi proiecte imobiliare în anumite locuri din ţară.
Dacă ne uităm la date, putem vedea că rata de penetrare a centrelor comerciale în România este încă departe de media europeană (de 260 mp de suprafaţă închiriabilă totală/1.000 de locuitori), cu aproximativ 120 mp de suprafaţă închiriabilă totală la mia de locuitori. Acesta înseamnă că mai este mult loc pentru noi proiecte de dezvoltare şi mai ales pentru proiectele de dezvoltare imobiliară comercială solicitate de un oraş modern.
Reporter: Ce diferenţiază ParkLake de alte mall-uri din Bucureşti?
Ingo Nissen: ParkLake va reprezenta o destinaţie atractivă pentru un vad comercial important, iar designul şi arhitectura sa, alături de combinaţia dintre oferta comercială, servicii şi activităţi recreative, precum şi integrarea cu sporturile şi parcul vor forma o ofertă fără egal pentru a atrage vizitatorii şi pentru a capta interesul deplin al chiriaşilor. ParkLake va fi unic mai ales pe motivul vecinătăţii sale cu Parcul Titan şi strânsa integrare pe care această vecinătate o permite. Activităţile recreative în aer liber sunt doar rareori integrate în centrele comerciale din Bucureşti şi acest fapt se va dovedi un punct de interes important. Pe lângă acestea, vom veni cu câţiva chiriaşi noi pe piaţa din România. În cele din urmă, arhitectura şi designul vor fi surprinzătoare şi cu siguranţă vor crea noi standarde pentru vizitatori.
Reporter: Ca investitor, care este următoarea ţintă pe care aţi stabilit-o pe piaţa din ţara noastră?
Ingo Nissen: Ne vom concentra mai întâi pe reuşita deschiderii centrului comercial ParkLake. Evident, cum acesta este primul nostru proiect de dezvoltare imobiliară din această ţară, aşteptăm cu nerăbdare următoarele proiecte. Continuăm de asemenea să vedem cum putem creşte serviciile oferite terţilor şi să ne punem cunoştinţele la dispoziţia a peste 25 de clienţi regionali.
Reporter: Cum îşi petrec românii timpul în centrele comerciale?
Ingo Nissen: Centrele comerciale au devenit nu doar un loc de unde oamenii cumpără bunuri, ci destinaţii pentru a te întâlni cu prietenii şi familia; un loc unde poţi să mergi la un film, să ieşi la un prânz de afaceri, să participi la un eveniment sau să cauţi o manifestare culturală. Bucureştenii au căpătat experienţă în ceea ce priveşte nevoia de petrecere a timpului liber şi, ca urmare, piaţa de retail a oraşului s-a maturizat mult. De exemplu, zona de restaurante reprezintă o zonă importantă de diferenţiere unde oferta şi confortul spaţiului sunt nespus de importante. Din acest motiv, zonele de restaurante oferite de noi sunt prietenoase cu familiile, au un design atrăgător şi oferă o serie de opţiuni speciale pentru copii, cum ar fi locurile speciale pentru pregătirea hranei bebeluşilor şi zonele dimensionate şi concepute corespunzător pentru copiii de vârstă mică (zonele Pik-Nik). Însă şi alte trăsături, cum ar fi locurile special amenajate pentru copii (locuri de joacă în interior şi de asemenea în exterior), facilităţile sportive, zonele verzi şi spaţiile pentru agrement, evenimente şi activităţi cu specific de sezon sunt toate parte a noilor concepte care vor atrage vizitatorii şi care răspund solicitărilor pe care le au românii atunci când îşi petrec timpul într-un centru comercial.
Reporter: Mulţumesc!
Centrul comercial va introduce noi branduri pe piaţa din România, cum ar fi Forever 21, Play Park, Lanidor şi Lynne. ParkLake va găzdui un cinematograf multiplex cu 14 săli, operat de Cinema City, precum şi alte magazine ancoră principale cum ar fi H&M, toate brandurile Inditex din Romania (Zara, Massimo Dutti, Zara Home, Oysho, Bershka, Stradivarius şi Pull & Bear), Debenhams, Koton, LPP Group cu toate cele 5 branduri (Reserved, Mohito, SinSay, House şi Cropp), WorldClass, Altex, Hervis, IPB, Lem"s. Alte branduri care completează oferta comercială şi de agrement includ Collective, Levi"s, Motivi, Tommy Hilfiger, Gant & Lacoste, CCC, Springfield, Lee Cooper, KVL, TimeOut, Geox, Il Passo, Aldo, Desigual, Swarovski, Khulto, Fossil, Teilor, Douglas, Sephora, Mac, Yves Rocher, Kendra. Printre alţi chiriaşi se numără Zara Home, Bonsai, Altex and Arsis, MaxiToys, Smyk, Mothercare, Lego şi Carturesti, Hervis, Intersport, Nike, Adidas şi Sketchers. Oferta de restaurante şi cafenele va pune în valoare arhitectura şi designul inovator din zona special amenajată prin diversitatea numelor precum KFC, Pizza Hut, Paul, Wu Xing, Brioche Dorée, Starbucks, Gloria Jean"s Coffees, K-Grill, Oro Toro (by OSHO), Bistrot du Paris, La Cerdac, Chopstix, SaladBox.
David Sharkey, CEO Caelum Development CEO, a afirmat: "ParkLake va adăuga un reper de referinţă cartierului şi întregului oraş, oferind un fel nou de a face cumpărături şi a te destinde şi totodată de a practica sportul şi a te relaxa".
Centrul comercial gravitează în jurul temei "Parc - Natură - Familie", deschizând vizitatorilor o întreagă lume de experienţe comerciale inovatoare, ce răspunde cerinţelor de servicii şi confort ale vizitatorului modern, cum ar fi parcarea prietenoasă, zonele de relaxare, lumina abundentă din mall, combinate cu activităţile recreative şi o ambianţă care respectă mediul, după cum au anunţat investitorii. Conceptul exterior şi interior se subsumează şi ele temei "Parc - Natură - Familie" şi vor integra ParkLake ca destinaţie ce vine să prelungească activităţile recreative din parcul învecinat.
Premiat pentru "Arhitectură şi design" la categoria centre comerciale în luna mai, la premiile SEE Real Estate Awards, ParkLake a fost proiectat respectând cele mai riguroase standarde internaţionale de calitate, siguranţă şi sustenabilitate.
ParkLake îmbrăţişează sustenabilitatea ca factor cheie, care va juca un rol important în viitor, în etapa de exploatare, prin implementarea echipamentului şi designului eficient din punctul de vedere al utilizării resurselor. Sistemul riguros de management şi monitorizare a condus la un set de măsuri care vizează, pe lângă sănătate şi siguranţă, reducerea impactului de mediu. Această abordare în perioada fazelor de construcţie şi exploatare a centrului comercial a contribuit în mod activ la eficientizarea şi economisirea costurilor pe durată de viaţă a centrului, prin utilizarea eficientă a resurselor şi impactul pozitiv asupra mediului înconjurător.