BOGDAN SEVERIN, IMOPEDIA: "Românii, tot mai interesaţi să investească în proprietăţi de vacanţă din străinătate"
Piaţa Imobiliară / 15 noiembrie 2018
Românii sunt tot mai interesaţi de casele de vacanţă din afara ţării, iar în ultima perioadă numărul celor care au ales să investească în astfel de proprietăţi a crescut considerabil, ne-a declarat Bogdan Severin, director de vânzări Imopedia.ro.
Achiziţiile în Spania, pe Costa del Sol, au un randament foarte bun deoarece sunt destinaţii de vacanţă care atrag, anual, un număr foarte mare de turişti din toată lumea.
Reprezentantul Imopedia.ro a mai afirmat: "Proprietăţile vin cu parcări, piscină, saună, suprafeţe utile imense. Apartamentele pleacă de la 180.000 euro, dar nu sunt pe malul mării, însă pot avea patru camere şi 100 de metri pătraţi utili. De exemplu, cu această sumă, poate fi cumpărată o construcţie din 1985, cu vedere la mare, terasă, spălătorie, aflată la 250 de metri de plajă. Pentru cei cu bugete generoase, există proprietăţi de lux, care sar de 2,5 milioane de euro".
Simţind cererea, spaniolii au început să îşi promoveze ofertele şi la noi în ţară, iar românii vor să investească în case de vacanţă în afara ţării, pentru că se duc şi îşi petrec concediile acolo şi au şi un randament foarte bun, unele chiar sar de 5% pe an, lejer, a mai menţionat domnia sa.
Cei mai mulţi investitori iau în calcul faptul că în Spania, pe Costa del Sol, sunt zece luni de vară, pe an, în timp ce la noi sunt doar trei, astfel randamentul unei investiţii acolo este mult mai bun decât pe litoralul românesc, a mai adăugat Bogdan Severin.
Reprezentantul Imopedia.ro ne-a explicat: "Cât nu stau ei acolo, în vacanţă, le pot închiria altor persoane. Au un randament mai bun decât dacă ai ţine banii în bancă sau ai cumpăra o proprietate similară în altă parte sau la noi pe litoral. Este şi mai sigur randamentul, iar valoarea investiţiei va fi mai mare pe măsură ce trece timpul. Piaţa de acolo este mult mai dezvoltată decât în România".
Bogdan Severin: "Românii cumpără proprietăţi şi în Bulgaria"
Conform domnului Bogdan Severin, oferte interesante pentru case de vacanţă vin şi de la vecinii bulgari, unde preţurile sunt mai accesibile. O garsonieră în Bulgaria, pe malul mării, nu sare de 40.000 euro, a precizat domnia sa.
"Şi proprietăţile din Bulgaria au un randament bun, sunt mai ieftine decât la noi, plaja este mai bine amenajată, sunt mai multe facilităţi, iar majoritatea proprietăţilor respective sunt construite foarte bine. Noi avem pe site, acum, proprietăţi din Spania şi Bulgaria şi sperăm ca, până în primăvară, cel târziu, să venim şi cu proprietăţi din Grecia", ne-a mai declarat reprezentantul Imopedia.ro.
Potrivit domnului Severin, cei mai mulţi investitori români se încadrează în clasa de mijloc şi sunt dispuşi să aloce investiţiei aproximativ 40.000-50.000 de euro.
Apartamentele amplasate pe malul mării în Bulgaria sunt căutate de către cei mai mulţi şi, la fel ca în Spania, le folosesc pentru a-şi petrece vacanţele sau ca să le închirieze, a mai spus domnia sa, adăugând: "Bulgarii asigură pentru proprietăţile cumpărate de străini, inclusiv, partea de property-management şi de închiriere ulterioară. Contra unei sume, dezvoltatorii se ocupă de acest aspect în locul proprietarilor şi garantează un anumit venit".
Bogdan Severin: "În România, cererea scade, dar preţurile cresc"
În ceea ce priveşte piaţa imobiliară de la noi, dacă ne raportăm la nivelul anului trecut, se remarcă o mică scădere la nivelul cererii, accesul populaţiei la credite este îngreunat de bănci, iar proprietăţile sunt destul de scumpe, susţine Bogdan Severin.
Domnia sa a mai spus: "Este greu de spus dacă urmează o criză în imobiliare sau nu, eu cred că este o stabilizare, oricum creşterile, chiar şi cele de preţ, au fost treptate şi constante - cred că se va merge o bună perioadă pe un preţ stabil şi corect în piaţă. Criza imobiliară nu este bună pentru nimeni, cei care se bucură că vine criza şi scad proprietăţile nu înţeleg că şi ei au de pierdut, industria imobiliară fiind conexă cu altele. Din acest motiv sunt afectaţi şi cei care vor să cumpere, nu doar dezvoltatorii".
Un picaj al pieţei imobiliare nu este favorabil nimănui, ci trebuie să existe un echilibru şi un preţ corect", a conchis reprezentantul Imopedia.ro.