PENTRU AL TREILEA AN CONSECUTIVCererea pe segmentul industrial atinge 500.000 mp
Piaţa Imobiliară / 08 martie 2019
Pe piaţa industrială, cererea totală s-a situat, pentru al treilea an consecutiv, în jurul a 500.000 de metri pătraţi, ne-a spus Cristina Cuncea, din cadrul JLL. O evoluţie puternică a fost remarcată în ultimul trimestru al anului, când au fost semnate contracte pentru 324.000 metri pătraţi de spaţii industriale şi logistice, adică 60% din cererea totală. În aceste condiţii, la finele anului 2018, rata de neocupare s-a menţinut la un nivel redus de sub 5%, având în vedere numărul redus de proiecte speculative.
Bucureştiul a atras cea mai mare parte a cererii, respectiv 66% din total, acesta fiind urmat de Timişoara şi Deva. Aproape 75% din totalul cererii este netă, adică reprezintă contracte noi. Cererea a venit în mare parte de la companiile de retail care au închiriat 265.000 de metri pătraţi (aproape jumătate din total), la mare distanţă fiind distribuitorii şi logisticienii (17%) şi companiile de bunuri de consum (12%), ne-a mai spus sursa citată, arătând: "Pentru 2019, vedem o continuare a interesului companiilor de a închiria noi spaţii, însă este dificil de estimat nivelul cereii, având în vedere că pot apărea schimbări semnificative în perioade foarte scurte de timp".
La rândul său, Cristi Moga, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox, ne-a spus: "Segmentul logistic şi industrial a fost şi în 2018 «vedeta» pieţei imobiliare din punct de vedere al livrărilor, dezvoltatorii finalizând proiecte noi cu o suprafaţă de 435.000 mp. Stocul total a ajuns la 3,48 milioane mp, iar Bucureştiul are o cotă de 48% din acest stoc (1,65 milioane mp). Trendul livrărilor de noi proiecte situate în jurul oraşelor deservite de autostrăzi a continuat, întrucât am asistat la inaugurarea de noi depozite în oraşe precum Bucureşti, Timişoara sau Piteşti".
Segmentul industrial îşi va continua creşterea şi în 2019, când aproape 600.000 mp de noi spaţii vor fi livrate, în principal în Bucureşti (270.000 mp), dar şi în Timişoara, Sibiu sau Slatina, potrivit reprezentantului Echinox.
În domeniul industrial, cuvântul la ordinea zilei va fi "normalizare", este de părere Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania, apreciind: "Sectorul industrial se va «răci» puţin după doi ani de creşteri record, în care stocul de spaţii moderne de depozitare, de exemplu, va fi crescut cu mai bine de 40% în doar doi ani (2017 şi 2018). Cu siguranţă că piaţa are în continuare potenţial de dezvoltare şi rămânem optimişti că stocul actual aproape s-ar putea dubla în următorul deceniu, mai ales dacă vom vedea şi evoluţii importante din prisma infrastructurii. Totuşi, pe termen imediat, adică în 2019, dezvoltatorii vor începe să se confrunte cu o cerere mai redusă decât în alţi ani, în ton cu o încetinire a economiei, iar acest lucru deja se vede într-o rată de neocupare ceva mai mare, atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din România. Ne îndreptăm aşadar, către o piaţă echilibrată, dintr-una care a fost a dezvoltatorilor, în ultimii ani".
Potrivit lui Andrei Jerca, din cadrul CBRE România, stocul de spaţii industriale a atins 3,8 milioane de metri pătraţi, din care 56% se găsesc în oraşele regionale. Anul trecut, au fost livraţi 431.000 mp, iar activitatea pe acest segment de piaţă a continuat să fie intensă, datorită numărului mare de cereri venite în principal din partea companiilor specializate în servicii de depozitare, care au generat 45% din tranzacţiile de închiriere, urmate de companiile de distribuţie - cu 35%, de logistică - cu 15% şi de producţie - cu 5%. Din punct de vedere al volumului tranzacţionat, în 2018 au fost închiriate spaţii industriale şi logistice care ocupă o suprafaţă de 509.000 mp, ne-a mai spus domnia sa.
Reprezentantul CBRE a menţionat că, în 2018, s-a construit şi s-a închiriat mult, chiar dacă nu la acelaşi nivel din 2017, semn că segmentul spaţiilor industriale a intrat într-o perioadă de consolidare, iar nivelul consumului în ţara noastră este mai temperat: "Dezvoltatorii preferă în continuare să construiască în funcţie de cererile venite din piaţă sau de nevoile chiriaşilor existenţi, în detrimentul proiectelor speculative. Piaţa locală a fost dominată, şi în 2018, de proiectele marilor dezvoltatori internaţionali ca CTP Invest, WDP, Logicor şi P3, care au absorbit 61% din totalul cererilor".
În acest domeniu, chiria prime (chiria de referinţă pentru proiectele de clasa A, amplasate în cele mai bune zone) şi-a păstrat, anul trecut, nivelul constant de 4,1 euro/mp/lună, ne-a mai spus Andrei Jerca: "O direcţie importantă, pe care am observat-o în 2018 şi care urmează tendinţa regională şi globală, este dezvoltarea rapidă a segmentului de comerţ electronic. Ca urmare a creşterii consumului, care a atins maximul în 2017, retailul a devenit cel mai important sector care impulsionează majorarea cererii pe piaţa logistică. Estimăm un volum nou de spaţii logistice, care depăşeşte pragul de 600.000 mp în 2019, cu menţiunea că 55% din acest stoc este deja pre-închiriat".
Sursa citată conchide că 47% din stocul nou anunţat pentru acest an este dezvoltat de CTP, în timp ce restul spaţiilor logistice sunt dezvoltate de Helios, Element Development, Transilvania Construcţii şi Zacaria.