Hidroelectrica va finaliza in trimestrul al IV-lea din 2015 prima etapa a hidrocentralei Nehoiasu II din judetul Buzau. In urma unei investitii de 292 milioane euro, care presupune amenajari hidrotehnice complexe, va fi pus in functiune un nou hidroagregat de 55 MW.
Intr-un an hidrologic mediu ar trebuie sa genereze o productie de energie de 146,2 GWh.
Pe langa realizarea noului hidroagregat, investitia include construirea unui baraj stavilar pe raul Basca Mare (80% finalizat), in spatele caruia va rezulta acumularea Surduc, cu un volum util de circa 360.000 mc. De asemenea, pentru a transporta apa din lac spre hidrocentrala Nehoiasu, va fi realizata o aductiune subterana principala cu o lungime de 16,66 km. In prezent, au mai ramas de excavat doar aproximativ 200 m de galerie. Aductiunea va fi finalizata in trimestrul II din 2013. Aceasta reprezinta cea mai lunga aductiune subterana realizata pana in prezent in Romania si totodata cea mai mare cadere de apa aflata in executie la momentul de fata, diferenta de nivel fiind de aproape 500 m. Totodata, aductiunea include si cel mai lung nod de presiune din tara (n.r. principala cadere de apa de pe traseu, in care presiune apei creste accentuat), cu o lungime de 2,54 km.
Antreprenorul general al lucrarii este compania Hidroconstructia. Valoarea lucrarilor ramase de executat este de 97 milioane euro.
"Hidroelectrica are un plan ambitios de investitii in orizontul 2012-2025, de peste 6,5 miliarde de euro. Undeva la 50% din potentialul hidroenergetic al Romaniei este exploatat prin intermediul celor 274 de hidrocentrale Hidroelectrica. Este loc de crestere. Hidroelectrica ramane in continuare lider in piata productie de energei; chiar si intr-un an extrem de secetos cum este 2012, are o pondere de piata de 23-24%. Speram ca la anul ponderea sa creasca spre 30-32%", a declarat Remus Borza administratorul judiciar al Hidroelectrica, de la Euro-Insol.
Amenajarea hidroenergetica a raului Buzau va continua cu etapa a II-a, care va fi finalizata dupa orizontul 2020. Investitia este estimata la 446 milioane euro, din care restul de executat reprezinta 341 milioane euro. Principalele obiective de investitii vizeaza realizarea unui al doilea hidroagregat de 55 MW la centrala Nehoiasu II si a acumularii Ciresu pe raul Basca Mare, lacul rezultat avand un volum total 30 milioane mc utili. De asemenea, va fi sapata aductiunea principala Ciresu-Surduc, in lungime totala de 3,6 km, din care in prezent sunt finalizati 2,18 km (lucrari aflate in conservare din 2005), aductiunea secundara Basca-Zabala, de 24,4 km lungime (lucrare neatacata), respectiv nodul de presiune si hidrocentrala Surduc, cu o putere instalata de 9,2 MW.
In prezent, Hidroelectrica a fundamentat si studii de prefezabilitate pentru construirea a 11 noi hidrocentrale de capacitate mica pe raul Buzau, insumand o putere instalata de 84,38 MW. Investitia este estimata la 325 milioane euro. Acestea sunt propuse spre finantare si operare alaturi de parteneri externi prin formarea unor intreprinderi IPP (n.r. producator independent de energie).