Orange a investit 200.000 euro într-un program pentru accelerarea start-up-urilor
Smart City / 07 septembrie 2017
Cristian Paţachia, Development & Innovation Manager
1. Ce este programul Orange Fab, când a fost lansat şi cui se adresează acesta?
Orange Fab este un program internaţional de accelerare a start- up-urilor ce se derulează în cadrul grupului Orange. În România a fost lansat în luna iunie 2017, ca parte a unui ecosistem de inovaţie creat în jurul reţelei Orange. Start-up-urile care sunt selectate să participe la program vor implementa un proiect pilot de parteneriat comercial cu Orange România, beneficiind de suport din cadrul şi din afara companiei pe tot parcursul implementării proiectului.
2. Ce buget aţi alocat pentru lansarea programului şi cât intenţionaţi să investiţi în proiectele selectate?
Orange Fab a beneficiat de o investiţie de 200.000 euro pe o perioadă de 2 ani. Investiţia în proiectele selectate în Orange Fab depinde însă de specificaţiile fiecărui proiect în parte şi ulterior de evoluţia sa în cadrul prgramului.
3. Cu ce susţine acceleratorul Orange Fab start-up-urile din România şi care sunt criteriile de selecţie pentru a intra în reţea?
Programul Orange Fab îşi propune să descopere start-up-uri din România, companii cu produse validate în teste, care ajută la îmbunătăţirea stilului de viaţă şi stabilesc tendinţe prin folosirea tehnologiei. Start-up-urile se pot înscrie în Orange Fab în orice moment pe parcursul anului, urmând să parcurgă următoarele etape: procesul de aplicare şi selecţie în program, etapa de accelerare care implică oferirea accesului la infrastructura şi serviciile Orange şi implementarea proiectului-pilot.
Ultima etapă presupune un demo day şi evaluarea posibilităţii încheierii unui parteneriat pe termen lung cu Orange.
4.Care sunt domeniile de activitate pe care le vizează programul? Cât de importantă este direcţia de Smart City în Orange Fab?
Programul este structurat pe patru direcţii principale: smart territories, din care face parte şi verticala smart city, alături de domenii precum agritech, energie sau retail, future of life (inteligenţă artificială, biotehnologie, viaţă digitală, sănătate, mobilitate), securitate (cibernetică şi militară) şi reţele ale viitorului (Blockchain, Software Defined Networking, managementul calităţii experienţei - QoE, interfeţe de programare a aplicaţiilor (API) în reţea.
5. Ce presupune pentru start-up-uri implicarea în Orange Fab?
Fiecare companie îşi urmează calendarul propriu de activităţi din momentul definirii proiectului pilot, până la finalizarea acestuia.
Majoritatea activităţilor pot fi desfăşurate de la distanţă, întrucât proiectul nu necesită prezenţa fizică în Bucureşti a reprezentanţilor companiei înscrise în Orange Fab. Pentru cei care au nevoie de prezenţă fizică, avem disponibil un spaţiu de lucru în cadrul Tech Hub din Bucureşti, însă analizăm astfel de opţiuni şi pentru restul ţării.
La jumătatea anului 2018, echipele care au început sau au finalizat un proiect pilot cu Orange vor fi invitate să îşi prezinte soluţiile într-un cadru public. De asemenea, o parte din echipe vor fi invitate şi la Demo Day-ul internaţional Orange Fab de la Paris.
6. În câte ţări este disponibil acest program?
În afară de România, programul Orange Fab este disponibil în alte 14 state din Europa, Asia şi SUA.