Micorîntreprinderile din regiunea Bucureşti-Ilfov mai pot accesa finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional (POR), Axa prioritară 4 - Sprijinirea mediului de afaceri regional şi local, Domenium major de intervenţie, 4.3 - Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor. Suma alocată regiunii este de 15,55 milioane de euro, dar suspendarea domeniului va avea loc doar atunci când suma cerută de proiectele care nu au fost respinse depăşeşte cu 50% suma alocată, subliniază domnul Dan Nicula, director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI).
Din momentul lansării, în decembrie 2009 şi până în prezent, pe Domeniul 4.3 au fost depuse 108 proiecte, din care 32 au fost respinse, iar 76 se află în evaluare tehnică şi financiară. Valoarea proiectelor rămase în evaluare este de aproximativ 10 milioane de euro. Beneficiarii, societăţi comerciale sau cooperative care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, pot accesa fonduri nerambursabile de până la 70% din valoarea eligibilă a unui proiect, însă nu mai mult de 200.00 de euro, în contextul în care valoarea totală poate fi cuprinsă între 100.000 de lei şi 3 milioane de lei (în jur de 800.000 de euro), completează domnul Nicula.
Potrivit aceleiaşi surse, societăţile beneficiare trebuie să întrunească o serie de condiţii, printre care: să îşi desfăşoare activitatea de cel puţin un an fiscal, să înregistreze profit operaţional în 2009, să aibă plătite la zi datoriile către stat, respectiv să prezinte în statutul de funcţionare codul CAEN corespunzător solicitării de finanţare depuse. Sunt eligibile microîntreprinderile din producţie şi servicii, mai puţin comerţul, unele servicii financiare şi producţia de tutun, alcool, armament, muniţie. Cheltuielile eligibile includ achiziţionarea de echipamente specifice activităţii, de sisteme informatice, construirea sau extinderea/modernizarea spaţiilor de producţie (sau în care se prestează servicii).
Având în vedere ritmul actual pentru depunere şi că durata evaluării unui proiect va dura 3-4 luni "la sfârşitul anului 2010 ne aşteptăm la suspendarea alocării pe acest domeniu", precizează domnul Dan Nicula.
De asemenea, mai pot fi depuse proiecte şi pe Domeniul major de intervenţie 4.1 - Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor, cu o alocare de 24,31 milioane de euro, însă potrivit directorului general ADRBI, domeniul va fi probabil suspendat în curând, deoarece suma solicitată de cele 8 proiecte rămase în evaluare (din cel 13 depuse) este deja de aproximativ 128,6 milioane de lei (în jur de 32 milioane de euro). După atingerea plafonului de 150% şi implicit suspendarea, reluarea ar fi posibilă doar dacă sunt realocări de la alte axe sau dacă multe dintre proiectele depuse nu sunt bune.
Valoarea totală a unui proiect poate fi între 1,7 şi 85 milioane de lei şi poate viza crearea/extinderea/modernizarea structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională sau locală (de exemplu incubatoare de afaceri sau parcuri industriale). Ponderea finanţării nerambursabile din cheltuielile eligibile, diferă în funcţie de natura beneficiarului. Astfel, este de 70% pentru microîntreprinderi, de 60% pentru întreprinderi mici, 50% pentru întreprinderi mijlocii şi de 40% pentru administraţiile publice locale. Prin intermediul acestei finanţări, spaţiile rezultate vor fi utilizate în scopul închirierii către întreprinderi mici şi mijlocii, mai spune domnul Nicula.
Beneficiarii din mediul privat pot avea acum acces la prefinanţare, respectiv la o sumă acordată la semnarea contractului, de până la 35% din cheltuielile eligibile, însă numai în condiţia existenţei unei scrisori de garanţie bancară. Însă cele mai importante probleme cu care se confruntă beneficiarii se referă la implementarea proiectelor, respectiv desfăşurarea achiziţiilor publice, informarea şi publicitatea şi raportarea, potrivit domnului Dan Nicula, director general ADRBI.