Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

LEMNA propune statului proiecte investiţionale de 3 miliarde de dolari

Alina Râcu Ştirile Zilei /

Compania vrea să se implice în dezvoltarea infrastructurii din ţara noastră

Programul "Lemna-România", realizat de compania americană LEMNA, cuprinde proiecte de investiţii de 3 miliarde de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii din ţara noastră. Proiectele au fost realizate în baza unei analize efectuate de specialiştii LEMNA şi Guvernul român. Finanţarea acestora presupune sprijinul Guvernului SUA, prin "Exim Bank".

Viet Ngo, preşedintele "LEMNA International" SUA, a declarat pentru ziarul BURSA: "Am creat programul < Lemna-România > şi ne propunem să lucrăm cu diverse companii, grupuri, ca să organizăm consorţii de societăţi româneşti, pe care le vom coordona. Pentru început, proiectele sînt în proprietatea noastră, iar după finalizare le transferăm în proprietatea statului. Noi nu sîntem nici Banca Mondială, nici o companie de finanţare pe termen lung, de aceea trebuie să primin diferite garanţii şi să ni se ramburseze suma finanţată. Dobînda pe care o percepem este de 3-4%. Ne aşteptăm ca banii pe care i-am investit în aceste proiecte să fie recuperaţi cu un anume profit".

Primul proiect LEMNA în România - 1.300 milioane de dolari pierduţi din cauza nepăsării autorităţilor

Începînd cu anul 1996, LEMNA a purtat discuţii cu diferiţi oficiali români pe marginea necesităţii dezvoltării infrastructurii din ţară. Au fost semnate cîteva contracte, iar primul proiect care trebuia implementat în ţara noastră s-a numit ROMUSAR şi viza reabilitarea şi modernizarea coridorului de cale ferată magistrală din zona Braşov-Curtici, pe o distanţă de 500 de km. ROMUSAR (România-USA-Railway) este o subsidiară a Grupului LEMNA şi a încheiat acest contract în 1997 cu Societatea Naţională a Căilor Ferate. CFR a estimat că, o dată ce va fi terminat proiectul, va obţine un profit de 500 milioane de dolari. Pentru realizarea proiectului, LEMNA a contractat un credit de 1.300 milioane de dolari, însă banii nu au mai fost folosiţi, deoarece proiectul nu a mai fost lansat. Programul trebuia realizat în mai multe etape, prima fiind în valoare de 340 milioane de dolari pentru tronsonul Cluj-Bihor. Finanţările urmau să vină de la Banca Europenă pentru Investiţii şi Banca Japoneză pentru Investiţii. "Motivele pentru care acest proiect a eşuat sînt nepăsarea şi lipsa de experinţă a autorităţilor din acel moment. Dorim ca sub conducerea noului guvern să putem relua acest proiect", a mai spus Viet Ngo.

Al doilea proiect, de 537 milioane de dolari, se află în negocieri

Al doilea proiect LEMNA viza reabilitarea a peste 3.000.000 ha de terenuri agricole arabile din partea de sud a ţării. Ionel Măierean, director pentru Europa al LEMNA, ne-a declarat: "Suprafeţele de teren nu erau irigate corespunzător şi de aceea producţia agricolă era foarte slabă. În urmă cu cîţiva ani am încheiat un contract cu Ministerul Agriculturii, cu o valoare de peste 537 milioane de dolari. Acum dorim să reactivăm prima fază, care însumează aproximativ 100 de milioane de dolari, pentru judeţele Calafat şi Băileşti (sistemul de irigaţie Calafat-Băileşti)."

Investiţie de 13,3 milioane de dolari demarată la Deva

La Deva, LEMNA a semnat un contract de 13,3 milioane cu autorităţile municipale, şi un parteneriat cu firma URBAN, pentru tratarea deşeurilor din regiune şi împrejurimi. Constantin Samson, director pentru România al LEMNA, ne-a declarat: "De tratarea deşeurilor, prelucrarea şi reciclarea lor este nevoie peste tot în ţară. În România dorim să ne mai implicăm în epurarea apei, reabilitarea, extinderea şi construcţia sistemului de generare şi distribuţie a energiei, de conductele de transport al produselor petroliere. În acest monent căutăm în România companii din diferite domenii, ca să încheiem parteneriate. Acum este mai rentabil pentru statul român să începem aceste proiecte, deoarece dolarul a scăzut şi rata dobînzii este mai mică".

Grupul LEMNA a luat fiinţă în 1983 şi a realizat peste 280 de proiecte de infrastructură în ultimii 22 de ani. Michael Koalska, director de vînzări şi marketing în compania LEMNA, ne-a declarat: "Valoarea totală a celor peste 50 de contracte semnate şi 93 de proiecte finalizate de LEMNA în ultimii 5 ani, depăşeşte 3 miliarde dolari şi include obiective situate în peste 30 de ţări, în următoarele sectoare: agricultură, energie, transporturi, telecomunicaţii, mediu, locuinţe şi infrastructură edilitară. În prezent, "LEMNA Infrastructure Financing Enterprise" finanţează complet o gamă largă de proiecte de infrastructură în întreaga lume, cu valori între 5 şi 500 de milioane de dolari".

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional