Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

FinanţareADRBI face trecerea la etapa de implementare a proiectelor

Alexandru David Ştirile Zilei /

Doamna Claudia Ionescu, Şef Departament Promovare Regională şi Investiţii în cadrul ADRBI şi domnul Ioan Ciupercă, expert ADRBI

Doamna Claudia Ionescu, Şef Departament Promovare Regională şi Investiţii în cadrul ADRBI şi domnul Ioan Ciupercă, expert ADRBI

După o perioadă în care numărul proiectelor depuse spre finanţare la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI) a cunoscut o creştere constantă, se va face trecerea la etapa de implementare a proiectelor care au trecut cu bine evaluarea: "Perioada dificilă de abia acum începe. De la prezentarea oportunităţilor, trecem la implementarea proiectelor. În prezent sunt multe proiecte aflate în evaluare", a declarat doamna Claudia Ionescu, Şef Departament Promovare Regională şi Investiţii în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI).

La nivelul Regiunii Bucureşti-Ilfov, pe Axa 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere, domeniul 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbană, au fost depuse în sesiunea din 2009, 5 planuri integrate, cuprinzând 20 de proiecte. Dintre acestea, 3 proiecte au fost respinse sau retrase, iar celelalte 17 sunt în evaluare. 9 dintre acestea sunt în etapa avansată de evaluare a proiectului tehnic. Fondurile nerambursabile solicitate de proiectele aflate în evaluare totalizează 173 milioane lei. În sesiunea din 2010 au fost depuse alte 7 planuri integrate, cuprinzând 23 de proiecte, care se află în prezent în evaluare. Valoarea solicitată de acestea este de aproximativ 407 milioane lei. În continuare se mai pot depune solicitări, a precizat doamna Claudia Ionescu.

Potrivit sursei citate, pe Axa 2 - Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport, pe domeniul 2.1 - Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane, au fost depuse 18 proiecte, dintre care două au fost respinse, 5 proiecte se află în evaluare, iar 11 au fost contractate, având o valoare totală de aproape 238 milioane lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 194 milioane lei. 9 contracte sunt realizate cu Consiliul Judeţean Ilfov, iar două cu Primăria Chitila. În continuare se mai pot depune proiecte.

Pe Axa 3 - Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, domeniul 3.1 - Reabilitarea infrastructurii serviciilor de sănătate, a fost depus un singur proiect, solicitând fonduri nerambursabile de aproape 70 milioane lei. Proiectul este în prezent în evaluare. Pe domeniul 3.2 - Reabilitarea şi echiparea infrastructurii servicilor sociale, au fost depuse 12 proiecte, din care 3 au fost respinse, iar 9 sunt în evaluare, solicitând în jur de 25,5 milioane lei. Se aşteaptă ca prima contractare pe acest domeniu să aibă loc curând şi în continuare mai pot fi depuse proiecte, subliniază doamna Ionescu. Pe domeniul 3.3 - Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale de intervenţie în situaţii de urgenţă, a fost depus tot un singur proiect, solicitând aproape 38 milioane lei. Proiectul se află în evaluare. Nu se mai pot depune alte proiecte.

De asemenea, nici pe domeniul 3.4 - Reabilitarea şi echiparea infrastructurii educaţionale, nu mai pot fi depuse proiecte, având în vedere că alocarea a fost depăşită cu 600% (reprezentând valoarea solicitată de proiectele depuse aflate în evaluare), prin cele 33 de proiecte aflate în evaluare, după ce 4 proiecte depuse au fost respinse. Suma solicitată de cele 33 de proiecte este de aproximativ 550 milioane lei.

Pe Axa 4 - Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local, domeniul 4.1 - Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor, a strâns 23 de proiecte, din care 12 au fost însă retrase sau respinse, iar restul de 11 sunt în evaluare, suma solicitată de acestea fiind de 222 milioane lei. Unul dintre proiecte a ajuns la evaluarea tehnică, iar în luna septembrie ar putea fi semnat contractul de finanţare. Nici pe acest domeniu nu se mai primesc alte proiecte.

Pe domeniul 4.2 - Reabilitarea centrelor industriale poluante nu sunt proiecte depuse, iar alocarea urmează să fie repartizată altor domenii. În scimb, pe domeniul 4.3 - Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor, au fost depuse 62 de proiecte în prima sesiune din 2008, din care 30 au fost respinse sau retrase, iar restul de 32 au fost contractate, unele sunt în implementare, iar altele au fost deja finalizate. Valoarea finanţării nerambursabile este de 10,5 milioane lei (dintr-o valoare totală de 20 milioane lei), mai spune doamna Ionescu. Cu ocazia redeschiderii domeniului în anul 2009, au fost depuse 157 de proiecte, dintre care 48 au fost respinse, iar 109 sunt în evaluare şi însumat solicită o finanţare nerambursabilă de 60,6 milioane lei.

În cadrul Axei 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, pe domeniul 5.1 - Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, au fost depuse 4 proiecte, pentru care este în aşteptare proiectul tehnic. Grantul solicitat este de aproximativ 54 milioane lei. În continuare mai sunt fonduri şi pentru alte proiecte, având în vedere că suspendarea sesiunii se face atunci când valoarea solicitată de proiectele care nu au fost respinse depăşeşte 150% din alocarea domeniului. "Cea mai mare problemă constă în faptul că la nivelul regiunii regimul proprietăţii asupra obiectivelor nu este foarte clar", argumentează domnul Ioan Ciupercă, expert în cadrul ADRBI.

Pe domeniul 5.2 - Crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabilă a resurselor naturale cu potenţial turistic, au fost depuse 5 proiecte. Un proiect a fost respins, 3 se află în evaluare, iar unul a fost contractat (cu o valoare totală de 16,5 milioane lei, din care finanţarea nerambursabilă reprezintă 7,5 milioane lei).

În privinţa dificultăţilor întâmpinate în implementarea proiectelor, doamna Claudia Ionescu atrage atenţia că unele dintre ele nu au primit întreaga sumă contractată deoarece au existat modificări ce nu erau prevăzute în contract şi care nu au fost anunţate de beneficiar.

Domnul Ioan Ciupercă subliniază că sunt destul de mulţi beneficiari care au renunţat la proiecte datorită crizei economice, îndeosebi de pe domeniul 4.3.

Potrivit domniei sale, în perioada următoare va continua seria întâlnirilor cu autorităţile publice locale şi centrale, pentru a le răspunde solicitărilor de informare. De asemenea, se vor desfăşura întâlniri mixte, cu potenţialii beneficiari, dar şi cu reprezentanţi ai altor programe operaţionale, precum POS Creşterea Competitivităţii Economice, POS Dezvoltarea Resurselor Umane şi Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional