Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Piaţa imobiliarăTrendul renegocierii chiriilor pentru spaţii comerciale va continua în 2011

Alexandru David Ştirile Zilei /

Ilias Papageorgiadis, CEO More Real Estate Services

Ilias Papageorgiadis, CEO More Real Estate Services

Chiriile practicate pentru spaţiile comerciale situate pe străzile comerciale din Bucureşti s-au redus faţă de perioada de vârf din 2008 cu 30-50%, iar în unele cazuri chiar mai mult. Cele mai importante scăderi s-au înregistrat pentru locaţiile din zonele ultracentrale şi centrale, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară More Real Estate Services.

Potrivit studiului, gradul de neocupare la nivelul Bucureştiului era de 5-6% în 2008, iar în prezent a ajuns la 15%, mergând până la 25% în unele zone. "Cel mai mare grad de neocupare este pe Bulevardul Unirii", precizează domnul Ilias Papageorgiadis, CEO More Real Estate Services.

În opinia domniei sale, cel mai mult au avut de suferit chiriile foarte mari, care erau însă "nejustificate". Astfel, chiriile din zona ultracentrală de lux (Bulevardul Magheru, Calea Dorobanţilor, Calea Victoriei) au scăzut în medie cu 40-60% în intervalul studiat. În zona ultracentrală (Piaţa Uniri, Bulevardul Unirii, Piaţa Victoriei, zonele Universitate şi Lipscani), contracţiile sunt importante, între 30% şi 60%. În această categorie zona Lipscani a avut o evoluţie diferită, astfel că nu a înregistrat modificări semnificative faţă de 2008. "Centrul vechi este noul balon imobiliar. De asemenea, Piaţa Victoriei este un pol al afacerilor, deoarece reprezintă cea mai ieftină dintre cele mai scumpe zone", apreciază domnul Papageorgiadis.

Şi zonele centrale (Bulevardele Carol I, Regina Elisabeta, Ferdinand I, Dacia, Şoseaua Ştefan cel Mare, Calea Floreasca, Calea Moşilor) au înregistrat reduceri de 43-60%.

În schimb, zonele semicentrale (Calea Vitan, Calea 13 Septembrie, zona Gării de Nord, Timpuri Noi, Obor, Şoseaua Mihai Bravu) au avut o scădere mai mică, de 30-58%, înregistrând în acelaşi timp şi cel mai mare grad de ocupare. "Unele subzone pot concura cu succes şi cu zonele centrale, deoarece au menţinut un nivel foarte bun al chiriilor. Având în vedee că preţurile nu au fost foarte mari în trecut, nici deprecierile nu au fost majore, chiriile pot fi chiar similare cu cele din trecut", subliniază domnul Papageorgiadis.

În zonele periferice (Bulevardul Timişoara, Şoseaua Pantelimon, Şoseaua Colentina, calea Crângaşi, Bulevardul Camil Ressu, zonele Berceni, Brâncoveanu) reducerile faţă de 2008 sunt între 32-50%, potrivit aceleiaşi surse.

"În 2011 mă aştept la alte renegocieri pentru obţinerea unor chirii mai mici deoarece situaţia economică nu dă semne de îmbunătăţire. Acum suntem într-o perioadă de tranziţie, unii proprietari încă nu scad preţurile. În plus, în 2011 executările silite vor fi mai multe, iar acestea reprezintă elementul cu impactul cel mai mare pe piaţa imobiliară", consideră domnul Ilias Papageorgiadis.

Studiul efectuat de More Real Estate Services analizează şi compară circa 500 de proprietăţi comerciale, situate în 40 de zone diferite ale capitalei, în perioada iulie 2008 - iulie 2010.

Din 2004 şi până în prezent, More a facilitat şi intermediat peste 300 de tranzacţii imobiliare, în valoare de 500 milioane de euro. În anul 2010 compania a reuşit să îşi menţină rentabilitatea, înregistrând în prima jumătate a anului un profit cu 3% mai mare, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional