Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ÎN PRIMELE TREI TRIMESTRE ALE ANULUI FISCAL 2014/15Profitul net al IMMOFINANZ Grup s-a înjumătăţit, la 79,2 milioane euro

Elena Deacu Piaţa Imobiliară /

Profitul net al IMMOFINANZ Group a fost de 79,2 milioane euro în primele trei trimestre ale anului fiscal 2014/15, aproape la jumătate faţă de reultatul de 142,1 milioane euro înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Scăderea se datorează, în primul rând, efectelor negative ale reevaluării proprietăţilor de investiţii pe fondul cursului de schimb, care au reflectat scăderea valorii proprietăţilor în Europa de Est cu precădere în Rusia, Polonia, Cehia şi Slovacia. Această reevaluare a determinat o reducere a profitului net în primele trei trimestre cu 99,1 milioane euro, fără să aibă efect asupra fluxului de numerar.

Rezultatele operaţiunilor generate de IMMOFINANZ Group în primele trei trimestre ale anului fiscal 2014/15 au fost stabile, în comparaţie cu anul trecut, înregistrând 241,9 milioane euro (Q1-3 2013/14: 242,3 milioane euro).

În cel de-al treilea trimestru s-a înregistrat, de asemenea, un impact negativ în urma evaluării IFRS a obligaţiunii convertibile în acţiuni BUWOG pentru perioada 2014-2019. Acest efect evaluat la -31,1 milioane euro, fără impact asupra fluxului de numerar, este compensat de rezerve de aproximativ 107,8 milioane euro la 31 ianuarie aferente pachetului de 49% din BUWOG. Profitul net pentru Q3 însumează 109,4 milioane euro (-16,2 milioane euro în al doilea trimestru 2014/15, 14 milioane euro în primul trimestru 2014/15).

"Al treilea trimestru al anului fiscal 2014/15 a fost marcat de o scădere semnificativă a rublei ruseşti faţă de euro şi dolarul american. Astfel, am decis să continuăm politica noastră de reducere temporară a valorii ratelor de chirie ale chiriaşilor din cele cinci centre comerciale din Moscova. Aceste măsuri îi vor ajuta pe partenerii noştri, în acest context dificil, şi asigură menţinerea unui grad mare de ocupare a centrelor comerciale", a declarat Eduard Zehetner, CEO. Domnia sa a completat: "Efectele acestor măsuri se reflectă în rezultatele înregistrate din închirierea proprietăţilor în al treilea trimestru: veniturile din închirieri în Rusia au înregistrat o performanţă pozitivă în primul trimestru din 2014/15 şi au fost stabile în cel de-al doilea trimestru (în comparaţie cu aceleaşi perioade ale anului precedent), dar au scăzut în al treilea trimestru cu 14% la 38,2 milioane euro. Numărul de vizitatori în centrele comerciale din Moscova este cu cca. 10% mai mic în comparaţie cu primele trei trimestre ale anului precedent (excluzând GOODZONE)."

În contextul reducerilor continue şi îngheţării ratei de schimb, se pot înregistra scăderi ale valorii chiriilor şi deprecieri ale încasărilor din Rusia în următoarele trimestre, pe acest fond.

Celelalte ţări cheie ale IMMOFINANZ Group au înregistrat performanţe stabile.

Fluxul de numerar (free cash flow - FFO) a ajuns la 102,5 milioane euro în primele trei trimestre ale anului fiscal 2014/15, ceea ce reprezintă un randament al FFO de 7,4% după taxe, bazat pe capitalizarea pieţei. După o valoare FFO de 16,7 milioane de euro în al doilea trimestru al 2014/15, acest indicator a crescut la 38,2 milioane euro în al treilea trimestru. Creşterea s-a datorat câştigurilor mai mari înregistrate în urma vânzării de proprietăţi, scăderii plăţii taxelor şi reducerii cheltuielilor cu dobânzi.

Efectele negative din Rusia şi vânzările programate de proprietăţi au dus la o scădere a veniturilor înregistrate din chirii la nivel de grup, la 344,4 milioane euro (Q1-3 2014/15: 360.7 milioane euro). Rezultatele din vânzarea de proprietăţi au însumat 12,9 milioane euro comparativ cu -0,7 milioane euro în primele trei trimestre ale anului precedent. Rezultatele din dezvoltarea de proprietăţi s-au stabilizat la 3,1 milioane euro (Q1-3 2014/15: 3,3 milioane euro).

Programul de răscumpărare a acţiunilor aferent 2014/15, care a început puţin înainte de sfârşitul anului calendaristic 2014, s-a încheiat. Aproape 10,2 milioane acţiuni au fost achiziţionate pe bursa de valori la un preţ total de aproximativ 23,0 milioane euro, până la începutul lunii martie. Pe 13 martie 2015, un nou program de răscumpărare acţiuni a fost aprobat cu un volum de 30 milioane acţiuni şi un preţ maxim de 3,2 euro. Circa 44,5 milioane de acţiuni de trezorerie (provenind din tranzacţia de finanţare cu acţiuni de trezorerie, care vor fi recompensate conform programului prestabilit) vor fi retrase înaintea începerii programului de răscumpărare.

Plata dividendelor pentru anul fiscal 2014/15 depinde de înregistrarea de către IMMOFINANZ AG a dividendului spre distribuire în bilanţ. In contextul actual din Rusia, Consiliul Executiv al IMMOFINANZ a luat decizia de a nu emite indicaţii concrete în legătură cu valoarea unui potenţial dividend. Totuşi, există efecte pozitive, cum ar fi creşterea preţului acţiunii BUWOG, care generează în prezent rezerve.

BUWOG a înregistrat o creştere a valorii acţiunilor cu 50%

Desprinderea companiei BUWOG de acum un an a avut ca rezultat o nouă evaluare a activelor rezidenţiale în Austria şi Germania ale fostei filiale. În locul poziţiei de discount de aproximativ 40%, înregistrată sub umbrela IMMOFINANZ, BUWOG este acum singura companie imobiliară din Austria situată în prima ligă, unde tranzacţionarea se face la mai mult decât valoarea netă a activelor (NAV). Această plus-valoare a fost de aproximativ 15% la mijlocul lunii martie (comparativ cu valoarea netă a activelor de la 31 octombrie 2014). În ceea ce priveşte preţul acţiunii, acesta a înregistrat o creştere de aproximativ 50% faţă de preţul iniţial de listare, de 13,2 euro la finalul lunii aprilie 2014 pe Bursa de Valori din Viena (preţul de închidere de pe 17 martie a fost de 18,86 euro) - şi aceasta deşi s-au plătit dividende în valoare de 0,69 euro per acţiune. Acţiunile BUWOG au generat o rată totală de profit de 55,7% în 11 luni, incluzând dividendele.

Aşa cum a fost menţionat în contextul desprinderii BUWOG, IMMOFINANZ intenţionează pe termen mediu să vândă, cu un impact minim asupra pieţei, partea Grupului de 49% din BUWOG. Grupul a făcut primul pas pentru monetizarea acestei investiţii în anul anterior, printr-o emisie de obligaţiuni în valoare de 375 milioane euro, convertibile parţial în acţiuni BUWOG.

Oferta de preluare voluntară de către O1/ CA Immo

Pe 25 februarie şi pe 16 martie 2015, Grupul O1 Limited şi CA Immo au anunţat intenţia de a face o ofertă de participaţie minoritară în IMMOFINANZ. "Deşi ne bucură interesul arătat companiei noastre şi noilor acţionari, considerăm că preţul ofertat (de 2,51 euro şi 2,8 euro per acţiune) este complet nesatisfăcător, deoarece nu reflectă valoarea acţiunilor noastre. Suntem mulţumiţi să vedem că strategia noastră atrage investitori şi apreciem încrederea în potenţialul de câştig al portofoliului în Europa de Est", a adăugat Eduard Zehetner, CEO.

Rezultatele IMMOFINANZ GROUP în România pentru primele trei trimestre ale anului financiar 2014/15, la 31 ianuarie 2015

Proprietăţile IMMOFINANZ Group în România reprezintă 14% din portofoliul total al companiei. Grupul deţine în România 82 de proprietăţi (15 investiţii finalizate, 12 în curs de dezvoltare şi 55 de proiecte în analiză) cu o valoare de 957,5 milioane de euro (658,4 milioane de euro - investiţiile finalizate, 41,3 milioane de euro - proiectele în curs de dezvoltare şi 257,3 milioane de euro - proiectele în analiză). Portofoliul de investiţii finalizate include opt clădiri de birouri (14,5% din totalul portofoliului de birouri), patru proprietăţi în zona de retail (10,8% din întregul portofoliu de retail) şi trei active logistice (3,9% din întregul portofoliu de logistică). Valoarea justă estimată după finalizarea proiectelor în curs de dezvoltare ale Grupului în România totalizează 82,8 milioane de euro.

În primele trei trimestre ale anului fiscal 2014/15, veniturile din închirieri în România au înregistrat o uşoară scădere şi au totalizat 35,2 milioane de euro (faţă de 36,2 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului precedent). Această valoare reprezintă 10,2% din veniturile totale din închirieri ale Grupului. Rezultatele operaţionale din România au atins 24,8 milioane de euro, faţă de 19,3 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului anterior, şi reprezintă 10,2% din totalul rezultatelor operaţionale ale IMMOFINANZ Group. Profitul operaţional (EBIT) în România a fost de 18,1 milioane de euro la 31 ianuarie 2015, faţă de 9 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

IMMOFINANZ Group este cel mai important investitor şi dezvoltator imobiliar comercial listat la bursă, din Europa centrală şi de est. Compania este inclusă în indicele ATX (Austrian Traded Index) al Bursei de Valori din Viena şi este, de asemenea, tranzacţionată la Bursa de Valori din Varşovia. De la înfiinţarea sa, în 1990, IMMOFINANZ Group şi-a constituit un portofoliu de investiţii de înaltă calitate ce include în prezent peste 470 de proprietăţi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 6,8 miliarde de euro. IMMOFINANZ Group îşi concentrează activitatea pe segmentele de retail, birouri şi logistică în opt pieţe regionale principale: Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Polonia şi Rusia.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional