Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ANALIZĂPoziţia blocului, vecinătăţile şi vederea pot creşte preţul unui apartament cu până la 50.000 de euro

E.D. Piaţa Imobiliară /

Poziţia blocului, vecinătăţile şi vederea pot creşte preţul unui apartament cu până la 50.000 de euro

Poziţia blocului, vecinătăţile şi tipul de vedere sunt factori care pot creşte preţul unui apartament în cadrul aceleiaşi zone cu până la 50.000 de euro, conform unei analize efectuate de HomeFinders.

Consultanţii HomeFinders au analizat principalele caracteristici ale unei proprietăţi, care influenţează preţul de tranzacţionare, în zonele semicentrale, centrale şi de Nord ale Bucureştiului. Analiza relevă faptul că preţurile locuinţelor sunt dictate atât de factori generali, cât şi de factori specifici fiecărei zone.

Cel mai important criteriu în alegerea unei locuinţe şi în stabilirea preţului de listare, indiferent de zonă, este poziţia imobilului şi vecinătăţile. În zona centrală, pe Bulevardul Unirii, în capătul vestic preţurile apartamentelor sunt cu până la 10% mai mari decât cele ale apartamentelor din blocuri situate în capătul estic, spre Piaţa Alba Iulia.

În zona Nerva Traian, preţul este influenţat de tipul construcţiei. Aici, cumpărătorii preferă apartamentele în construcţiile de tip monolit, care se găsesc pe Bd. Nerva Traian, Mircea Vodă şi Octavian Goga, şi sunt cu aproximativ 10-15% mai scumpe. Acest tip de construcţie se regăseşte, de regulă, în primul plan în cazul zonelor centrale, pentru blocurile situate pe bulevarde, în timp ce proiectele din planul doi sunt construite din prefabricate.

Un alt criteriu important pentru cumpărători este tipul de vedere al apartamentului. În zona centrală, pe Bulevardul Unirii, cea mai mare parte a clienţilor preferă vederea stradală. Astfel, un apartament cu vederea la bulevard poate avea un preţ cu până la 10.000 de euro mai mare decât un apartament similar, situat la acelaşi etaj, acelaşi bloc, dar cu vedere pe spate sau mixtă. De cealaltă parte, în zona 1 Mai, majoritatea cumpărătorilor preferă vederea pe spate. Acelaşi lucru este valabil şi pentru zona Ştefan cel Mare unde, fiind vorba despre un bulevard destul de aglomerat, apartamentele cu vederea pe spate au preţuri cu 3.000 - 5.000 de euro mai mari decât cele cu vederea stradală.

În zona de Nord a Capitalei, în Herăstrău, în cazul unui apartament de trei camere cu vedere la parc, preţurile pot să difere şi cu 50.000 euro. Stradal, pe Şoseaua Nordului, cu privelişte directă către Parcul Herăstrău, un apartament de trei camere de 100 de metri pătraţi utili se poate achiziţiona cu un preţ începând cu circa 300.000 de euro. Pentru un apartament identic, dar cu vedere spre spate, preţul porneşte de la 250.000 de euro. Tot în Herăstrău, dar în planul doi, unde blocurile sunt mai îngrămădite şi sunt rare proprietăţile cu vederea liberă, un apartament similar se tranzacţionează cu un preţ mediu de 170.000 euro.

În Aviaţiei, principala zonă de interes pentru cumpărători este triunghiul Şoseaua Pipera - Alexandru Şerbănescu - Nicolae Caramfil, unde imobilele se află în apropierea staţiei de metrou. Aici, preţurile sunt cu peste 10% mai mari decât în celelalte zone din Aviaţiei. De asemenea, un apartament situat la etajul doi este cu 2-3% mai scump decât un apartament de la etajul unu sau trei, şi cu aproximativ 10% faţă de apartamentele de la parter sau de la ultimul etaj.

"Cumpărătorii au devenit din ce în ce mai atenţi la detaliile unei proprietăţi şi vânzătorii au învăţat să speculeze avantajele existente. Pe segmentul premium, o privelişte frumoasă poate ajunge să coste chiar şi cu 50.000 de euro mai mult decât un apartament similar, cu vedere neobturată, dar obişnuită ", declară Matei Maloş, Managing Partner HomeFinders.

HomeFinders este o companie de consultanţă imobiliară dedicată exclusiv cumpărătorilor. De la înfiinţare, HomeFinders a asistat achiziţii de o valoare totală de peste 30 de milioane de euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional