Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ANEVAR, GHID IMOBILIAR PE 2014:Numărul tranzacţiilor în Cluj-Napoca a fost cu peste 28% mai mare ca în 2013

Alexandru Costea Piaţa Imobiliară /

Numărul tranzacţiilor în Cluj-Napoca a fost cu peste 28% mai mare ca în 2013

Pe raza municipiului Cluj-Napoca, în perioada ianuarie-decembrie 2014, s-au tranzacţionat 6.355 de proprietăţi imobiliare, dintre care 383 de terenuri, 363 de case, 3.749 de apartamente şi 1.860 de alte tipuri de proprietăţi imobiliare, cum ar fi spaţii comerciale, office, spaţii industriale sau auxiliare, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR).

Potrivit sursei, valoarea totală a tranzacţiilor încheiate în 2014 pe raza Municipiului Cluj-Napoca a fost de aproximativ 283,9 milioane de euro. Principalele criterii de analiză au fost: tipul proprietăţii, cartierul în care aceasta este încadrată, modalitatea de finanţare, suprafaţa proprietăţii şi preţul.

O echipă de evaluatori membri ai Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România, coordonată de Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca şi cu sprijinul companiilor de consultanţă Veridio si KPMG, au publicat cel de-al doilea ghid realizat pe baza tranzacţiilor imobiliare încheiate între vânzători şi cumpărători pe raza municipiului, în anul 2014.

"Raportat la nivel anual, în 2014 am avut cu peste 28% mai multe tranzacţii ca în 2013. De asemenea, valoarea acestora a depăşit-o cu aproape 23% pe cea din 2013", a declarat Adrian Vascu, preşedinte ANEVAR şi Senior Partner Veridio.

Tranzacţiile prezentate în ghid sunt încheiate între persoane fizice, juridice sau ambele, utilizând diverse surse de finanţare - bancară sau proprie - şi au ca obiect proprietăţi imobiliare constând în terenuri, case şi apartamente, dar şi spaţii comerciale, de birouri, industriale şi altele. Tranzacţiile au fost încheiate în diferite monede dar, pentru o comparaţie relevantă, s-a realizat convertirea tuturor în euro, la cursul mediu BNR din luna aferentă perfectării tranzacţiei.

"Majoritatea covârşitoare a tranzacţiilor a fost finanţată din surse proprii: 84,5% dintre acestea, comparativ cu 74% dintre proprietăţile tranzacţionate în perioada analizată în anul precedent, respectiv mai-decembrie 2013", mai arată sursa.

Achiziţiile persoanelor juridice au reprezentat mai puţin de 7% din total în 2013 însă, în 2014, această cifră a urcat la 16,5%. Top 10 cele mai valoroase tranzacţii ale persoanelor juridice însumează peste 24,2 milioane de euro din cele 46,7 milioane de euro tranzacţionate de persoanele juridice în 2014.

Cele mai multe tranzacţii s-au realizat în luna octombrie, care a fost totodată şi luna cu cea mai mare valoare a tranzacţiilor, de aproximativ 31,8 milioane de euro. Cartierul clujean cu cele mai multe tranzacţii a fost, ca şi anul trecut, Mănăştur (1.042 de tranzacţii), care a fost detronat însă din punct de vedere valoric de Centrul Clujului, unde proprietăţile tranzacţionate în 2014 au însumat 42,3 milioane de euro, transmite ANEVAR.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional