Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ANUL TRECUT,Prologis a achiziţionat clădiri cu o suprafaţă totală de 390.000 mp

Valentin Busuioc Piaţa Imobiliară /

Prologis a achiziţionat clădiri cu o suprafaţă totală de 390.000 mp

Prologis, dezvoltator de spaţii industriale, a achiziţionat, anul trecut, 27 de clădiri cu o suprafaţă totală de 390.000 de metri pătraţi, pentru un preţ aproximativ de 225 de milioane de euro, în scădere semnificativă faţă de costurile de înlocuire, potrivit rezultatelor pe 2014 în Europa Centrală şi de Est (ECE), trimise astăzi redacţiei.

De asemenea, Prologis ECE a achiziţionat 33 de hectare în apropiere de aeroportul din Praga. Două clădiri care însumează 61.110 mp se află în construcţie în prezent în acest loc. Compania a vândut o parcelă de teren de 20 de hectare în oraşul Gdañsk din Polonia.

Anul trecut, Prologis ECE a început construirea a nouă clădiri cu o suprafaţă totală de 192.700 mp. Tot în 2014, compania a finalizat şapte clădiri ce însumează 135.000 mp. Proiectele finalizate includ o construcţie cu spaţii tip SBU (Small Business Units - spaţii pentru companii de mici dimensiuni) în Prologis Park Wroclaw III, care pune la dispoziţie spaţii de birouri şi distribuţie începând de la 650 mp. Clădirea este în prezent închiriată în totalitate.

Ben Bannatyne, managing director şi director regional la Prologis Central & Eastern Europe, a declarat: "Clădirea SBU construită în Wroclaw este prima de acest tip inclusă în portofoliul Prologis ECE. Decizia noastră de a construi acest spaţiu a fost bazată pe cererea mare înregistrată din partea întreprinderilor mici, iar decizia s-a dovedit a fi una corectă. Închirierea cu succes a spaţiului şi cererea constantă din partea clienţilor pentru clădiri cu spaţii mici ne-a încurajat să prezentăm această idee şi în alte locaţii".

În 2014, Prologis ECE a închiriat spaţii logistice ce cumulează peste 1,8 milioane de metri pătraţi din portofoliul său, inclusiv gestionarea proprietăţilor, dezvoltările şi achiziţiile cu valoare adăugată fiind cel mai bun rezultat înregistrat de companie de la înfiinţarea sa în regiune în 1997. Firma a semnat noi contracte de închiriere pentru spaţii cu o suprafaţă totală de 570.000 mp şi a reînnoit contracte pentru 958.000 mp, restul până la suprafaţa totală fiind reprezentat de contracte pe termen scurt. Tranzacţiile realizate în Polonia reprezintă 45% din toate contractele de închiriere semnate.

La finalul anului, rata de ocupare la nivelul portofoliului Prologis ECE era de 93,1%, excluzând proiectele în dezvoltare.

Conform strategiei globale Prologis privind dezvoltarea durabilă, toate spaţiile construite au fost supuse unui proces de acreditare BREEAM. În 2014, cinci clădiri construite de Prologis au primit calificativul "bine" sau "foarte bine" în baza sistemului de acreditare BREEAM:

- Clădirile 3 şi 4: Prologis Park Wroc³aw V - "bine"

- Clădirea 8: Prologis Park Bratislava - "foarte bine"

- Clădirea 7: Prologis Park Bratislava - "bine"

- Clădirea 4: Prologis Park Prague D1 West - "foarte bine"

"Suntem foarte mulţumiţi de performanţa înregistrată anul trecut, care a condus la creşterea portofoliului nostru regional cu 525.000 metri pătraţi, astfel ajungând la o suprafaţă totală de 4,1 milioane de metri pătraţi", a mai afirmat Bannatyne, adăugând: "Cehia, Slovacia şi câteva pieţe regionale din Polonia, precum Wroc³aw, Katowice şi Poznañ, sunt caracterizate de un nivel ridicat al cererii, un cost de închiriere rezonabil la nivelul pieţei şi o ofertă limitată. De asemenea, piaţa din Ungaria s-a îmbunătăţit în ultima perioadă, iar rata de ocupare în proprietăţile din portofoliul nostru a crescut până la 98%."

Ben Bannatyne a punctat: "Credem că această tendinţă va continua în 2015 şi, prin urmare, ne aşteptăm ca clădirile speculative construite în aceste pieţe să fie oportune. Vom continua să ne concentrăm pe creşterea gradului de ocupare la nivelul portofoliului nostru actual şi să monetizăm portofoliul de terenuri în pieţele principale precum Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi România".

Prologis (care operează şi dezvoltă spaţii industriale) are o implicare activă în cinci ţări din regiune şi un portofoliu ce totalizează 4,1 milioane mp. La 31 decembrie 2014, compania deţinea sau avea investiţii, integral sau prin co-investiţii, în proprietăţi şi proiecte de dezvoltare, estimate în total la aproximativ 55 milioane mp în 21 de ţări. Firma închiriază spaţii de distribuţie moderne către peste 4.700 de clienţi: producători, retaileri, companii de transport, furnizori terţi de servicii logistice şi alte societăţi.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional