Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ TUNĂ ŞI FULGERĂ ÎN SCANDALUL CATHEDRAL PLAZASorin Oprescu, denunţat la DNA pentru apartenenţă la grupul infracţional Bîlteanu-Papalekas

Adina Ardeleanu Piaţa Imobiliară /

Sorin Oprescu, denunţat la DNA pentru apartenenţă la grupul infracţional Bîlteanu-Papalekas

Furia Arhiepiscopiei Romano-Catolice Române (ARCB), care a obţinut, în 2012, în instanţă, demolarea clădirii Cathedral Plaza, l-a ajuns şi pe primarul Sorin Oprescu, care s-a trezit cu o plângere penală la DNA, fiind acuzat de apartenenţă la un grup infracţional organizat, alături de Ioannis Papalekas şi Dragoş Bîlteanu, ambii deja cercetaţi de DIICOT.

Plângerea a fost depusă pentru "refuzul de a aplica decizia instanţei de demolare a Cathedral Plaza" şi îi mai vizează pe Ioannis Papalekas, care a cumpărat clădirea de birouri de la israelianul Eyal Ofer, în 2013, şi pe fostul partener de afaceri al acestuia, Dragoş Bîlteanu, arestat, în luna decembrie, în dosarul delapidării SIF-urilor.

În replică, Primarul General al Capitalei şi Municipalitatea au transmis, vineri, că procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale, la acest moment existând mai multe proceduri judiciare în derulare, de finalitatea lor depinzând atât realizarea demolării clădirii, cât şi modalitatea efectivă în care această demolare se poate realiza.

Arhiepiscopia mai denunţase, în luna iulie 2014, o serie de funcţionari din cadrul Primăriei, dar nu şi pe Sorin Oprescu, despre care spunea că nu a semnat niciun document în acest caz.

Avocatul ARCB Ofelia Bîrsan ne-a spus că plângerea anterioară a fost declinată de DNA în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1.

Cathedral Plaza, amplasată în imediata vecinătate a Catedralei Sfântul Iosif, monument istoric, este încă în picioare, în ciuda victoriilor importante ale Arhiepiscopiei la Tribunalul Dâmboviţa, care obliga PMB, irevocabil, la demolarea Cathedral Plaza şi la refacerea parcului din amplasamentul actual al clădirii.

"Grupul infracţional urmăreşte cu consecvenţă obţinerea unui câştig material de circa 70 milioane euro, echivalent al valorii estimate a clădirii ilegale (conform informaţiilor din piaţă), prin menţinerea acesteia în fiinţă şi eventuala sa punere în funcţiune, astfel încât aceasta să poată fi valorificată ulterior", arată reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, într-un comunicat transmis vineri.

Aceştia mai spun că, potrivit sentinţei civile nr. 2520/28.06.2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa, primarul general al Capitalei este obligat să emită actul administrativ de demolare a clădirii construite ilegal în vecinătatea Catedralei Sfântul Iosif.

"Singurul demers legal îndeplinit de Sorin Oprescu a fost emiterea, la 8 luni după decizia irevocabilă, în septembrie 2013, a unei hotărâri privind «Efectuarea unei expertize tehnice în vederea stabilirii modalităţilor de desfiinţare a construcţiei imobil de birouri Cathedral Plaza, estimarea costurilor şi determinarea impactului asupra clădirilor aflate în vecinătate»", potrivit ARCB, care adaugă: "Primăria Capitalei nu a avut prevăzute în bugetul municipiului pe anii 2013, 2014, 2015 sumele aferente demolării propriu-zise, invocându-se tot felul de motive neîntemeiate sau chiar aberante (de exemplu, că prin desfiinţarea construcţiei ilegale, s-ar dărâma Catedrala Sf. Iosif) prin care să se justifice refuzul de a-şi îndeplini obligaţiile legale".

La începutul acestui an, Sorin Oprescu a declarat că nu demolează Cathedral Plaza, deoarece se teme că lucrările vor afecta Catedrala Sfântul Iosif.

"Au venit structuriştii şi mi-au explicat că, dacă iau capacul, încep să tai etajele de pe Cathedral Plaza, se produce alunecare de pământ şi Catedrala suferă", a spus Oprescu, într-un interviu pentru HotNews, adăugând: "Când m-au speriat aşa, ce să fac? Când am întrebat specialiştii, Institutul de Arhitectură a lăsat-o sine die în pronunţare, de frică, Urbanismul la fel, iar Institutul de Construcţii la fel. Aşa că am angajat o firmă de specialitate, o plătim noi, Primăria, ca să facem studiul să vedem dacă se întâmplă ceva cu Catedrala, dacă demolăm Cathedral Plaza. Dacă studiul îmi spune că riscul este foarte mic, eu acum, la începutul anului, pun în bugetul pe 2015 suma necesară demolării, şi o demolez. Trebuie dusă la îndeplinire hotărârea judecătorească". Edilul a spus că, estimativ, demolarea clădirii costă între 15 şi 20 milioane de euro.

Irina Zodiatou - numele comun dintre Cathedral Plaza şi dosarul SIF-urilor

În opinia ARCB, "la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti s-a format un grup infracţional organizat, asociat cu Ioannis Papalekas şi Dragoş Bîlteanu, cei care au creat un circuit financiar funcţional, în paralel, la Bucureşti şi la Nicosia, prin care banii de la SIF-urile româneşti au fost spălaţi prin SIF-uri cipriote şi reinvestiţi în proiecte imobiliare din România". Reprezentanţii Arhiepiscopiei completează: "Se observă faptul că şi în cazul de faţă, izvorul banilor este amplasat la Nicosia, respectiv la societatea Sioma Company Limited (n.r. proprietarul Millennium Building Development SRL, care deţine Cathedral Plaza)".

Comunicatul ARCB nu este foarte clar în privinţa acestei acuzaţii de spălare de bani.

Doamna Ofelia Bîrsan ne-a spus că informaţiile despre spălarea de bani prin SIF-uri provin din ştirile din presă referitoare la dosarul lui Dragoş Bîlteanu, în care a dat declaraţii şi Ioannis Papalekas.

Există, însă, şi o altă legătură între Cathedral Plaza şi dosarul SIF.

Numele Irinei Zodiatou, care a reprezentat "Sioma Company Limited" la o adunare generală din aprilie 2014, apare şi în documentele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ca reprezentant al Cahuita Limited, în numele lui Ali H. Lakis.

Cahuita Limited este legată de acuzaţiile de manipulare a pieţei de capital aduse de procurori lui Dragoş Bîlteanu şi lui Najib Lakis, fost administrator al SIF Banat Crişana.

Două off-shore-uri cipriote - Smalling Limited şi Gardner Limited - au cumpărat acţiuni SIF Banat-Crişana, în septembrie 2013, cu bani împrumutaţi de la firma Cahuita Limited, al cărei beneficiar era Ali H. Lakis din Liban, în cadrul unor tranzacţii la cotaţii în creşteri spectaculoase, suspecte de manipulare.

La vremea respectivă, Ali H. Lakis era membru în Consiliul de Administraţie al SIF1. Acesta a demisionat din funcţie cu trei zile înainte de reţinerea rudei sale Najib Lakis şi a lui Dragoş Bîlteanu.

Sorin Oprescu: "Soarta Cathedral Plaza va fi tranşată cu respectarea strictă a legii şi a hotărârilor instanţelor judecătoreşti"

Primarul General al Capitalei Sorin Oprescu şi-a exprimat dezaprobarea cu privire la tipul de comunicat de presă emis de Arhiepiscopia Catolică, "caracterizat de prezentarea incompletă a situaţiei de fapt şi afirmaţii nejustificate şi denigratoare".

Reprezentanţii Primăriei au precizat că Primarul Municipiului Bucureşti a solicitat proprietarului construcţiei să demareze procedurile legale în vederea desfiinţării construcţiei încă din anul 2011, însă acest act a fost atacat în faţa instanţei de contencios administrativ de proprietarul construcţiei SC Millenium Building Development.

În comunicatul Municipalităţii se arată: "Judecata acestui dosar a fost suspendată până la soluţionarea irevocabilă a dosarului având ca obiect solicitarea SC Millenium Building Development SRL de obligare a Primarului Municipiului Bucureşti să emită actul administrativ final reprezentat de Autorizaţia de Construire pentru intrarea în legalitate a construcţiei «Cathedral Plaza». Acest din urmă dosar se află încă pe rolul Tribunalului Bucureşti, nefiind pronunţată o sentinţă în cauză.

Pe de altă parte, menţionăm că pe rolul instanţelor judecătoreşti se află un dosar având ca obiect contestarea executării silite a Sentinţei nr. 2520/28.06.2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa precum şi un dosar prin care s-a solicitat instanţei să lămurească dispozitivul Sentinţe nr 2520/28.06.2012, nici unul dintre aceste dosare nefiind soluţionat irevocabil până la această dată, acestea fiind numai câteva dintre litigiile declanşate în legătură cu imobilul Cathedral Plaza.

Separat de aceste litigii, Municipalitatea a realizat demersuri în vederea efectuării unei expertize tehnice de specialitate, expertiză absolut necesară înainte de efectuarea oricărui demers efectiv privitor la demolarea imobilului".

Faptul că soluţionarea litigiilor se întinde pe o perioadă mai lungă de timp nu este, în nici un caz, un aspect imputabil autorităţii publice, ci ţine efectiv de realizarea actului de justiţie şi de asigurarea respectării drepturilor tuturor părţilor implicate, a mai transmis Primăria.

Cazul Cathedral Plaza a fost deschis în 2006, la Tribunalul Bucureşti, de ARCB, reprezentanţii acesteia susţinând că turnul vecin este periculos pentru Catedrala "Sfântul Iosif" din Capitală. Dosarul a fost strămutat la Constanţa, Craiova, Piteşti, Curtea Constituţională a României (CCR), Târgovişte, Ploieşti, ajungând la Suceava, Alba Iulia şi Iaşi. Între timp, cazul Cathedral Plaza a fost judecat de câteva ori şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Construcţia clădirii de birouri a început în anul 2006, suma investită în edificiul cu 19 etaje ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Oprescu vrea să-l dea în judecată pe monseniorul de la Catedrala Sfântul Iosif

Sorin Oprescu a afirmat, la un post de televiziune, că plângerea penală depusă la DNA de monseniorul de la Catedrala Sfântul Iosif din Capitală reprezintă "o formă de presiune" şi îl va da în judecată pe acesta, potrivit stiripesurse.ro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional