Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

BCR: Aproape 20% dintre cumpărători au preferat să achiziţioneze o locuinţă situată la ultimul etaj

Elena Deacu Piaţa Imobiliară /

La nivel naţional, în 2014, 19,4% dintre cumpărători au preferat să achiziţioneze o locuinţă situată la ultimul etaj, arată Banca Comercială Română (BCR), într-un comunicat.

"Dacă pentru 2013 BCR a analizat împreună cu partenerii săi din piaţa imobiliară câţi şi cine se mută la parter, pentru 2014 ne-am uitat către preferinţele românilor pentru ultimul etaj. Dacă la nivel naţional media a fost de 19,4%, la nivel local apar diferenţe: de la 15% Bucureşti, 20% Prahova, 21% Iaşi, 22% Cluj, Sibiu şi Braşov, 25% Constanţa şi 31% în Timiş şi Galaţi. Printre factorii care au influenţat decizia cumpărătorilor de a achiziţiona o locuinţa situată la ultimul etaj s-au identificat: structura fondului locativ existent, oferte interesante pentru clienţi în proiecte rezidenţiale noi, dorinţa de a avea intimitate şi privelişte plăcută, dar şi preţul atractiv în multe din cazuri", a declarat Teodor Mincu Şeful Biroului Parteneri, BCR.

Valoarea medie a unui credit acordat de Banca Comercială Română (BCR) pentru achiziţionarea unei locuinţe, în 2014, a fost de circa 163.000 lei, valori similare fiind înregistrate în Timişoara, Iaşi şi Constanţa, în timp ce în Bucureşti valoarea medie a creditului acordat a fost de 191.000 lei.

La nivel naţional, 45% dintre creditele acordate de BCR pentru achiziţionarea unei locuinţe au fost folosite pentru cumpărarea apartamentelor cu 2 camere, 27% pentru cele cu 3 camere iar 10% pentru garsoniere. Peste 13% din credite au fost folosite pentru achiziţionarea unei vile/case.

În Bucureşti, 47% dintre creditele acordate de BCR pentru achiziţionarea unei locuinţe au fost folosite pentru cumpărarea apartamentelor cu 2 camere, 27% pentru cele cu 3 camere iar 11% pentru garsoniere. Peste 10% din credite au fost folosite pentru achiziţionarea unei vile/case.

În ceea ce priveşte profilul clienţilor beneficiari ai creditelor acordate de BCR pentru achiziţia unei locuinţe, aceştia sunt bărbaţi (25 - 40 ani), căsătoriţi, cu studii superioare.

"De peste 9 ani colaborăm cu partenerii din piaţa imobiliară astfel încât împreună să facilităm familiilor să-şi găsească casa de poveste pe care şi-o doresc cu soluţiile financiare BCR. În ultimii ani BCR s-a concentrat pe eliminarea riscurilor asociate creditelor, respectiv fluctuaţia cursului valutar şi fluctuaţia dobânzii. În măsura în care oferim clienţilor dobânzi fixe atractive aceştia vor preferă să se protejeze împotriva riscului de dobândă pe perioade cât mai lungi de timp. BCR a introdus mai întâi dobânda fixă pe 3 ani, apoi pe 5 ani şi am făcut un pas major şi am introdus dobânda fixă pe 10 ani. Peste 80% dintre clienţii noştri au ales în 2014 creditul ipotecar Casă Mea cu dobânda fixă pe 5 ani. Având în vedere perioada mare de acordare a creditelor ipotecare de până la 30 ani, ne dorim să oferim clienţilor noştri predictibilitate pe o perioadă cât mai lungă de timp", a declarat Teodor Mincu Şeful Biroului Parteneri, BCR.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional