Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

EUROBANK PROPERTY SERVICES: ÎN T3-T4 2014,Valoarea proprietăţilor rezidenţiale a scăzut cu 1,6%

Valentin Busuioc Piaţa Imobiliară /

Valoarea proprietăţilor rezidenţiale a scăzut cu 1,6%

Valoarea proprietăţilor rezidenţiale din ţara noastră (relevată de Indicele Proprietăţilor Rezidenţiale - IPR) a scăzut cu 1,6% în ultimul trimestru din 2014 în comparaţie cu perioada precedentă din acelaşi an şi cu 2,7% în raport cu T4 2013, a anunţat astăzi Eurobank Property Services (EPS), într-un comunicat trimis redacţiei.

Studiul EPS arată că se menţine perspectiva de stabilitate a preţurilor pentru următoarea perioadă. Autorii cerceătării punctează: "Stagnarea recentă a preţului, combinată cu scăderea medie anuală de 2,6% pe parcursul ultimilor 5 ani, sugerează că stabilitatea va continua pe piaţa rezidenţială din România, fără să existe semne concludente că preţurile vor suferi creşteri semnificative".

Indicele aferent Capitalei a scăzut cu 0,1% în ultimul trimestru din 2014 (o reducere a valorii mai mică în comparaţie cu trimestrul precedent), pe când indicele Bucureşti Centru a crescut cu 1,1% în aceeaşi perioadă. Mai mult decât atât: indicele Bucureşti Periferie a prezentat un declin uşor de 0,3%, în timp ce indicele calculat pentru judeţul Ilfov a înregistrat un avans de 1,7% în trimestrul al patrulea din 2014. De la începutul anului trecut, regiunea Capitalei a prezentat o creştere minoră de la an la an, mai puţin în Ilfov, unde a fost consemnată o contracţie de 1,5%.

Conform EPS, în trei dintre cele opt diviziuni ale ţării noastre, a continuat tendinţa de creştere, dar restul diviziunilor a prezentat o scădere a preţurilor. Pe de-o parte, în diviziunea Dunăre şi Marea Neagră, s-a observat cea mai mare apreciere trimestrială (de 1,4%), urmată de diviziunile Sud şi Bucureşti-Ilfov. Pe de altă parte, diviziunea Vest s-a confruntat cu cea mai abruptă scădere, de 4,9%, urmată de Muntenia, Moldova şi Nord.

Indicii calculaţi la nivelul celor mai mari zece oraşe din România au prezentat o evoluţie trimestrială echilibrată, "cu fluctuaţii care pot fi puse mai degrabă pe seama unor corecţii pe termen scurt sau zgomotului statistic, decât să constituie o indicaţie temeinică a unei anumite performanţe, fie negativă, fie pozitivă", se mai arată în comunicat.

Preţurile proprietăţilor noi din Bucureşti au continuat să crească mai repede decât media, ajungând la 4,8% în ultimele patru trimestre, pe când proprietăţile vechi situate în Capitală au stagnat. Cu toate acestea, la nivel naţional, proprietăţile noi înregistrează scăderi mai mari decât proprietăţile vechi, de 2,6% de la an la an.

Autorii cercetării explică faptul că, în general, indicele rezidenţial calculat de EPS arată continuarea trendului de scădere a valorii proprietăţilor. Aceştia punctează: "Faptul că indicele agregat la nivel naţional poate fi rezultatul a două tendinţe concurente, de creştere şi de scădere a preţurilor, concomitent cu o uşoară redresare a pieţei de primă importanţă (Bucureşti Centru), sugerează că o creştere a indicelui ar putea fi posibilă în trimestrele următoare".

Eurobank Property Services este o subsidiară a grupului Eurobank. Înfiinţată în iunie 2005, drept centru de servicii integrate, compania oferă servicii pentru domeniul imobiliar. Portofoliul de clienţi ai EPS include bănci (Bancpost fiind principalul client), precum şi instituţii publice, fonduri imobiliare, investitori străini, companii locale de dezvoltare imobiliară şi alte firme private.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional