Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Guvernul, 165 milioane lei pentru clienţii care economisesc pentru investiţii in domeniul locativ

V.B. Piaţa Imobiliară /

Guvernul a alocat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) 165 milioane lei pentru achitarea primei de stat cetăţenilor care economisesc în vederea finanţării locuinţelor, banii reprezentând valoarea primei de stat aferente economiilor realizate în 2013 de clienţii băncilor pentru locuinţe, conform unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Potrivit cadrului legal de funcţionare al băncilor pentru locuinţe, în fiecare an, MDRAP virează în conturile băncilor pentru locuinţe (care solicită în numele clienţilor lor prima de stat) cuantumul total al subvenţiilor acordate de statul român persoanelor fizice cu cetăţenie română care au încheiat contracte de economisire-creditare, iar băncile pentru locuinţe creditează conturile clienţilor cu sumele cuvenite, aferente economiilor acestora.

Conform legislaţiei în vigoare, prima de stat reprezintă 25% din economiile anuale, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 250 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicată de Banca Naţională a României (BNR) pentru ultima zi lucrătoare a anului de economisire.

Aurelia Cionga, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, a declarat: "Produsul de economisire-creditare devine din ce în ce mai cunoscut în România. Mai mult de jumătate de milion de români au optat deja pentru acest sistem, înţelegând avantajele planificării pe termen mediu şi lung al unei investiţii imobiliare şi beneficiază de sistemului de economisire-creditare: randament bun la economisire, costuri reduse la creditare şi avantajul dobânzilor fixe, evitându-se riscul de dobândă. Toate acestea fac din produsele de economisire-creditare unele dintre cele mai sigure şi eficiente produse bancare. Faptul că, în această perioadă Guvernul continuă să sprijine românii care economisesc pentru îmbunătăţirea condiţiilor lor de locuit ne demonstrează încă o dată importanţa produsului de economisire-creditare ca pârghie pentru creşterea economică".

La rândul său, Carmen Schuster, vicepreşedintele BCR Banca pentru Locuinţe, a afirmat: "Succesul sistemului de economisire-creditare din România este demonstrat chiar şi în perioadele de criză, când a înregistrat creşteri substanţiale. Necesarul de investiţii în domeniul locativ determină românii să se orienteze cu proiectele lor pe termen lung. Ei economisesc mai întâi pentru a obţine un credit avantajos cu dobândă fixă pe toată perioada contractului. Sunt, de obicei, persoane sub 50 de ani, angajate, cu familie formată din trei sau mai multe persoane, respectiv familii cu copii. Veniturile sunt medii şi mici. Aceste persoane vor siguranţă, îşi fac planuri pe termen mai lung şi sunt atrase de predictibilitatea costurilor. Ei văd în sistemul de economisire-creditare o soluţie reală pentru rezolvarea problemelor locative".

Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România a fost înfiinţată în 2007 şi are ca membri cele două bănci prezente pe piaţa de economisire-creditare: Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Banca pentru Locuinţe. Numărul total al clienţilor celor două bănci pentru locuinţe este de peste 550.000 de persoane. Produsele de economisire-creditare sunt relativ noi pe piaţa bancară românească, au apărut în 2004 şi sunt promovate de băncile pentru locuinţe.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional