Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Hanner: Valoarea investiţiilor pe metru pătrat construit în Capitală a crescut cu cel puţin 10%, în 2014

Elena Deacu Piaţa Imobiliară /

Hanner: Valoarea investiţiilor pe metru pătrat construit în Capitală a crescut cu cel puţin 10%, în 2014

Construcţia locuinţelor livrate în Bucureşti anul trecut a costat mai mult cu cel puţin 10% comparativ cu 2013, ca urmare a unei amplasări mai bune a proiectelor şi a abordării unor noi categorii de clienţi, potrivit estimărilor Hanner, investitor imobiliar din ţările baltice.

"Stocul de apartamente noi livrate în piaţă anul trecut este unul mai valoros. După o pauză de aproximativ patru ani, în 2014, în Bucureşti au apărut mai multe proiecte amplasate în zone centrale sau pe artere considerate foarte valoroase. În anii anteriori se construia în cartiere mărginaşe sau în localităţile din imediată apropiere a Capitalei. De asemenea, în 2014 au fost livrate proiecte dedicate segmentului de lux şi celor din clasa medie superioară", spun reprezentanţii Hanner.

Preţul mai mare al terenurilor este factorul cel mai important care a dus la creşterea sumelor investite de dezvoltatori pentru realizarea unor ansambluri noi. La această se adaugă utilizarea unor materiale de construcţii de calitate superioară care conferă clădirii atribute tehnice superioare.

"În cazul construcţiilor realizate în zone centrale, preţul terenului are o pondere de peste 30% în investiţia totală. Comparativ, pentru clădirile realizate la periferia Capitalei, terenul putea avea şi o pondere de doar 10%", explică Mindaugas Valuckas, CEO Hanner Holding. Compania lituaniană a dezvoltat proiectul The Park la intrarea sudică spre Parcul Tineretului, proiect care atrage investiţii de circa 37 milioane euro.

"În The Park am ales să mizăm pe calitate ca factor diferentator. Mai multe proiecte realizate în 2014 au fost mai atente la acest aspect", spune Mindaugas Valuckas. Diferenţa de preţ între produse din categoria premium şi cele de calitate inferioară poate fi şi de 100%. "Până în 2014 majoritatea dezvoltatorilor au căutat să livreze în piaţă imobile care să poată fi achiziţionate prin creditele garantate de stat cu programul Prima Casă. Există acum o categorie importantă de clienţi mult mai interesată de calitatea produsului final decât de preţul de achiziţie", adaugă reprezentatul dezvoltatorului lituanian.

Hanner Group este cel mai mare dezvoltator imobiliar din Lituania. Compania are un portofoliu care cuprinde active şi dezvoltări în valoare de aproximativ un miliard de euro. Proiectele cele mai reprezentative sunt localizate în Lituania, Letonia, Rusia, Ucraina şi România. Următoarele pieţe vizate sunt cele din Germania şi Marea Britanie. Principalul segment pe care activează compania este cel al dezvoltărilor rezidenţiale, unde au fost direcţionate mai mult de jumătate din investiţiile totale. Au rezultat peste 400.000 de mp construiţi cuprinzând peste 4.000 de apartmente.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional