Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

MILLENNIUM BUILDING DEVELOPMENT:Tribunalul Dâmboviţa a suspendat procedurile de demolare a Cathedral Plaza

Elena Deacu Piaţa Imobiliară /

Tribunalul Dâmboviţa a suspendat, în 15 aprilie, executarea hotărârii ce prevedea iniţierea procedurilor legale de demolare a Cathedral Plaza, până la momentul la care se va clarifica natura obligaţiilor instituite în sarcina Primarului, informează Millennium Building Development.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, urmează a se avea în vedere finalizarea procedurilor de reautorizare a clădirii ce fac obiectul dosarului 8563/3/2012 al Tribunalului Bucureşti.

Millennium Building Development informează că aceeaşi instanţă şi acelaşi judecător a pronunţat sentinţa nr. 2520 din 2012 ce stabilea, fără informarea Millennium, obligaţia Primarului General de a iniţia procedurile legale pentru eventuala demolare a Cathedral Plaza.

Millennium informează că în motivarea soluţiei de suspendare, instanţa arată că: "Legea nu conferă Primarului Municipiului Bucureşti atribuţia de a dispune direct printr-o decizie desfiinţarea construcţiei, ci îi conferă atribuţiile privind demararea procedurilor legale, la finalul cărora se decide emiterea autorizaţiei de demolare, ştiut fiind că, în vederea emiterii unei autorizaţii de demolare, se parcurg procedurile obligatorii prevăzute de lege, ce implică inclusiv obţinerea tuturor avizelor şi acordurilor prevăzute de lege, fiind posibilă şi intrarea în legalitate în sensul prevederilor art. 59 alin.2 si 3 din Normele Metodologice de aplicare a Legii 50/1991, aprobate prin Ordinul 839/2009".

Millennium solicită ca justiţia "să fie lăsată să analizeze problemele de drept până la capăt în cadrul dosarului actual aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti 8563/3/2013, înainte ca autorităţile administrative ale Statului să iniţieze procedurile stabilite prin sentinţa civilă 2520/2012 a Tribunalului Dâmboviţa, hotărâre care, de altfel, este ne inopozabilă".

"Arhiepiscopul Ioan Robu ascunde adevărul, interpretează distorsionat hotărârile judecătoreşti, pune presiune pe autorităţile statului şi pe justiţie pentru atingerea unui scop ilicit: demolarea imediată a unei clădiri aflată în procedură legală de regularizare", transmite Millennium Building Development.

Compania adaugă că a "luat act cu maximă îngrijorare de poziţia publică transmisă de episcopii catolici din România, conform Comunicatului de presă din data de 10.05.2015 postat pe site-ul ARCB, poziţie ce denotă încă o dată manipularea grosolană de care Arhiepiscopul Ioan Robu se dovedeşte capabil, chiar şi asupra propriilor confraţi, în problema Cathedral Plaza".

Potrivit Millennium, în plus, acest comunicat "aduce în lumină şi o informaţie absolut nouă, total necunoscută Millennium ca proprietar al Clădirii, legată de existenţa unei hotărâri a Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie (ICCJ) din anul 2012, ce ar fi obligat Guvernul României la expropriere".

"Ne manifestăm totala surprindere să aflăm că, cel puţin pentru pentru a patra oară în ultimii 5 ani, arhiepiscopul Ioan Robu a încercat manipularea justiţiei şi abuzarea drepturilor conferite instituţiei pe care o reprezintă, prin iniţierea unor judecăţi ce urmăreau demolarea Cathedral Palza, fără proprietarul Millennium!! Situaţia este absurdă pentru orice persoană rezonabilă şi pentru orice stat de drept, parte a Europei, precum România", transmite Millennium.

Compania arată că, preluând informaţia din Comunicatul episcopilor catolici, a putut identifica decizia nr. 3237/2012 a ICCJ la care se face trimitere şi constată "ncă o dată cu surpindere, intenţia vădită de manipulare a opiniei pubulice dar şi a autorităţilor administraţiei centrale, manifestată de Arhiepiscop prin folosirea şi interpretarea trunchiată a sensului dispoziţiilor instanţei de judecată".

"ICCJ nu a obligat Guvernul la demolare, ci exclusiv la motivarea în fapt şi în drept a deciziei sale de a nu da curs petiţiei administrative a ARCB", menţionează Millennium.

Compania precizează că această hotărâre pare a fi rezultatul unei proceduri pe care arhiepiscopul Robu a iniţiat-o în iulie 2010, la momentul la care Curtea de Apel Ploiesti confirmase deja în mod irevocabil valabilitatea autorizatiei de construire, iar Millennium continua în legalitate edificarea şi finalizarea clădirii sale.

"Fără a fi anunţati, s-a solicitat, în respectiva etapă, Guvernului României, iniţierea procedurilor de expropiere a întregului imobil, pentru utilitatea si protecţia ARCB!", mai arată comunicatul Millennium.

Potrivit acestuia, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea ca neîmtemeiată acceptând poziţia pârâtei Guvernului României şi observând că fără o "cercetarea prealabilă care să stabilească dacă există elemente care să justifice interesul naţional sau local, avantajele economico-sociale, ecologice sau de orice altă natură care susţin necesitatea lucrărilor de utilitate publică (protejarea catedralei Sf. Iosif n.ns ) şi nu pot fi realizate pe alte căi decât prin expropriere" , un astfel de demers nu poate fi considerat legal.

Millennium precizează că în calea de atac declarată de arhiepiscopul Ioan Robu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a apreciat, fără a desfiinţa/infirma raţionamentul în drept al instanţei inferioare, că s-ar impune totuşi ca Guvernul României să răspundă detaliat, în fapt şi în drept, în termen de 60 de zile de la data deciziei respective, petiţiei arhiepiscopului Ioan Robu, prin care se solicita emiterea hotărârii de "declarare a utilităţii publice pentru lucrări de interes naţional la imobilul teren şi construcţie Cathedral Plaza situat in Bucuresti."

Mai mult, aceeaşi ICCJ a concluzionat ca fiind legală soluţia de "respingere a cererii ARCB de obligare a Guvernului să emită actul administrativ de declarare a utilităţii publice, în vederea exproprierii şi apoi a demolării".

"Sperăm că eforturile noastre de restabilire a adevărului vor fi corect înţelese, iar manipulările arhiepiscopului Robu ignorate de acum înainte, astfel încât Justiţia să-şi poată duce până la capăt analiza asupra legalităţii cererii noastre de reautorizare a clădirii Cathedral Plaza", conchide Millennium.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional