Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Oradea: Proiectul de reabilitare a Pietei Unirii, pe masa dezbaterilor

I.D. Investiţii /

Oradea: Proiectul de reabilitare a Pietei Unirii, pe masa dezbaterilor

Primaria Oradea a organizat marti, 2 iulie, o consultare cu specialistii pe tema refacere a Pietei Unirii, dupa ce reprezentanti ai opiniei publice au reclamat votarea in graba a propunerii de proiect cat si solutia de reabilitare aleasa.

La intalnire au luat parte reprezentanti ai Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) - Serban Tiganas, presedinte si Serban Sturdza, vicepresedinte, specialisti locali in urbanism, arta si arhitectura, precum si reprezentanti ai principalelor institutii de cultura din municipiu.

Cele mai multe interventii s-au facut pe marginea celui mai recent proiect, realizat de arhitectul Horia Gavris (Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti), proiect care a fost apreciat de multi dintre cei prezenti pentru faptul ca le ofera oradenilor un spatiu de intalnire in care sa se poata simti bine impreuna. in acelasi timp, au fost exprimate si critici, dar si propuneri de modificare a lui.

Viceprimarul Mircea Malan a subliniat in finalul acestei consultari cu specialistii importanta punerii in practica a acestui proiect, finantat din fonduri europene. "Lucrarile trebuie finalizate pana la sfarsitul anului 2014. Daca nu realizam acest proiect acum, sansele de a-l face din bani europenii in anii urmatori se anuleaza. Trebuie sa trecem de la vorbe la fapte", a spus viceprimarul, care a mai aratat ca proiectul ramane in continuare deschis.

La finele lunii trecute miscarea Noua Republica Bihor acuza Primaria Oradea de irosirea fondurilor, prin renuntarea la proiectul realizat initial pentru reabilitarea pietei Unirii si bugetarea altor bani necesari pentru intocmirea unui nou proiect. De asemenea reprezentantii miscarii erau scandalizati de solutia aleasa pentru refacerea proiectului: atribuirea fara licitatie a lucrarii si votarea in graba a noii propuneri la numai doua zile de la prezentare.

Primaria Oradea a solicitat la inceputul acestui an firmei clujene Atelier Mass regandirea proiectului dupa ce viceprimarul Oradiei Mircea Malan si-a manifestat nemultumirea fata de tipul de roca / dalaj utilizat si a cromaticii acestuia. Viceprimarul a solicitat proiectantilor operarea unor schimbari in acest sens, insa avand in vedere ca modificarea ar fi presupus dificultati majore sau chiar imposibilitatea procedurala si administrativa, sugestiile nu au fost aplicate.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional