Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Planul "Laserul de la Magurele" a intrat in executie

I.D. Investiţii /

premierul Victor Ponta

premierul Victor Ponta

Proiectul "Laserul de la Magurele", investitia care va face din Romania actorul principal pe scena cercetarii mondiale nu mai exista doar pe hartie.

Lucrarile de executie la complexul care va gazdui aparatura ultraperformanta, unica in luma, au fost inaugurate astazi, 14 iunie.

Amplasamentul ales este un teren cu suprafata de 31.000 mp adiacent cladirilor Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" din localitatea ilfoveana Magurele.

Complexul va cuprinde trei cladiri. Cea mai mare, de 18.502 mp, va gazdui doua lasere de 10 PW, cel mai performant fascicul gamma si laboratoare. Pentru ca cercetatorii sa poata efectua experimente saptamani la rand fara sa fie nevoiti sa parasesca complexul cladirea principala va fi deservita de doua cladiri anexe. Acestea vor cuprinde spatii de birouri, spatii de cazare si o cantina.

Asteptarile in ceea ce priveste beneficiile acestui proiect sunt foarte mari.

Oficialitatile si oamenii de stiinta din tara spera ca noul complex de cercetare va relansa cercetarea din Romania. Cu ocazia demararii lucrarilor prim-ministrul Victor Ponta a declarat:

"Pentru mine, astazi va fi ziua in care, inca o data, o sa incerc sa transmit tuturor increderea ca se pot intampla lucruri in Romania, lucruri pe care noi nu le credeam posibile. Da, putem sa avem cel mai mare proiect de cercetare finantat din fonduri europene si este cel mai mare proiect, vorbesc ca suma, peste 260 de milioane de euro. Da, poate sa fie in Romania, tara cu atat de multe probleme in absorbtia fondurilor europene. Putem sa facem cercetare in Romania."

Finantarea va fi asigurata in procent de 83% din fonduri structurale prin POSCCE. Diferenta reprezinta co-finantarea asigurata de statul roman.

Centrul "Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics", cum este denumit oficial proiectul, va deveni cea mai avansata structura, la nivel planetar, in domeniul studiului radiatiei fotonice, cu caracteristici extreme, un centru international pentru cercetari de cel mai inalt nivel in domeniul laserilor de putere ultrainalta, a interactiunii laser-materie si surselor secundare de radiatie.

Puterea laserelor de la Magurele va fi 100 de ori mai mare decat a celui mai puternic laser existent la ora actuala. Cercetarile si experimentele ce se vor efectua ar putea aduce progrese semnificative in tratarea deseurilor nucleare sau tratarea cancerului.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional