Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Profitul IMMOFINANZ, afectat negativ de criza din Rusia

E.D. Piaţa Imobiliară /

Profitul net al IMMOFINANZ din primul semestru al anului financiar din 2014/15 a înregistrat o valoare negativă, de -30,2 milioane de euro (S1 2013/14: 110,3 milioane de euro), scădere ce a fost cauzată în principal de efectele negative ale reevaluării portofoliului de investiţii în al doilea trimestru, ajustate la cursul de schimb valutar - reevaluare ce a reflectat scăderea valorii proprietăţilor din Europa de Est, cu precădere din Rusia, Polonia şi Cehia.

Aceste rezultate ajustate la cursul de schimb valutar ale reevaluării, de -75 milioane de euro, au redus profitul net al grupului, însă nu au afectat numerarul, arată un comunicat al companiei remis redacţiei. Cheltuielile cu impozitul pe venitul curent au fost, de asemenea, mai ridicate în al doilea trimestru, fapt datorat, printre altele, vânzării de proprietăţi logistice în Elveţia. Veniturile înainte de impozitare au crescut semnificativ comparativ cu primul trimestru, la 8,9 milioane de euro în al doilea trimestru al anului financiar (T1 2014/15: -18,5 milioane de euro), însă profitul net în al doilea trimestru a fost negativ, totalizând -16,2 milioane de euro (T1 2014/15: -14,0 milioane de euro).

Cu toate acestea, rezultatele operaţionale ale IMMOFINANZ Group s-au menţinut stabile comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, totalizând 169,5 milioane de euro în primul semestru al anului financiar 2014/15 (S1 2013/14: 166,8 milioane de euro).

"Rubla a continuat să scadă în raport cu dolarul american şi moneda euro în al doilea trimestru al anului financiar 2014/15. Această tendinţă s-a intensificat în ultimele săptămâni şi zile, iar de la începutul anului 2014 până la începutul lunii decembrie, rubla a înregistrat un declin de aproape 40%. Această situaţie a afectat, de asemenea, businessul nostru din Rusia şi ar putea avea o influenţă mai puternică decât cea estimată asupra rezultatelor operaţionale din trimestrele următoare, prin extinderea duratei de reducere temporară, pe termen scurt, a valorii chiriilor şi o posibilă continuare a declinului cursului valutar", a declarat Eduard Zehetner, CEO al IMMOFINANZ Group. De asemenea, deteriorarea continuă a situaţiei din Rusia ar putea avea consecinţe negative asupra reevaluării activelor ruseşti ale grupului, ajustate la cursul de schimb valutar.

"Chiriaşii din centrele noastre comerciale din Moscova se confruntă cu o varietate de probleme, printre care cea mai importantă este scăderea dramatică a rublei. Acest lucru se traduce printr-o creştere a costurilor, pentru că, în general, contractele noastre de închiriere sunt stabilite în euro sau dolari americani. Pentru a sprijini aceste parteneriate pe termen lung, ne-am întâlnit cu numeroşi reprezentanţi ai sectorului de retail în ultimele luni şi am oferit reduceri temporare la costurile de închiriere, de la caz la caz. Acest lucru îi va ajuta pe partenerii noştri să îşi reducă costurile, sporite de efectele cursului valutar. Dat fiind că rubla a continuat să scadă în ultimele luni, va fi necesar să continuăm această politică temporară de reducere a plăţilor pe care le primim de la chiriaşi", a declarat Zehetner. "Nu ne aşteptăm la o îmbunătăţire semnificativă a situaţiei din Rusia pe termen scurt, dar sperăm să observăm o evoluţie tangenţială punctuală în următoarele luni. În ciuda incertitudinilor actuale, credem în piaţa din Rusia şi în Rusia ca factor economic. Moscova şi regiunile din jurul ei prezintă încă o mare nevoie de spaţii comerciale de înaltă calitate comparativ cu alte mari oraşe europene. Astfel, continuăm să analizăm potenţialul unor noi investiţii cu volume moderate pe această piaţă."

Consiliul de Administraţie şi cel de Supraveghere ale IMMOFINANZ AG au decis astăzi implementarea programului de răscumpărare a acţiunilor 2014-15, care vizează un volum de până la 10.167.053 de acţiuni (vezi şi anunţul ad-hoc din 17 decembrie 2014).

"Declinul puternic al preţului acţiunilor IMMOFINANZ din cauza crizei din Rusia şi reducerea semnificativă asociată a valorii activelor nete reprezintă o oportunitate atractivă pentru a răscumpăra propriile acţiuni", a declarat Eduard Zehetner, CEO.

Plata unor dividende în numerar pentru anul financiar curent 2014/2015 depinde de realizarea de către IMMOFINANZ AG a unui profit contabil distribuibil. Având în vedere evenimentele curente şi evoluţia situaţiei din Rusia, Consiliul de Administraţie nu oferă indicaţii concrete în ceea ce priveşte o potenţială valoare a dividendelor.

Proprietăţile IMMOFINANZ Group în România reprezintă 14,0% din portofoliul total al companiei şi include 82 de proprietăţi (15 investiţii finalizate, 12 în curs de dezvoltare şi 55 de proiecte în analiză) cu o valoare de 957,5 milioane de euro (658,4 milioane de euro - investiţiile finalizate, 41 milioane de euro - proiectele în curs de dezvoltare şi 258,1 milioane de euro - proiectele în analiză). Portofoliul de investiţii finalizate include opt clădiri de birouri (14,6% din totalul portofoliului de birouri), patru proprietăţi în zona de retail (10,4% din întregul portofoliu de retail) şi trei active logistice (3,8% din întregul portofoliu de logistică). Valoarea reală estimată după finalizarea proiectelor în curs de dezvoltare ale Grupului în România totalizează 85,8 milioane de euro.

În prima jumătate a anului financiar 2014/15, veniturile din închirieri în România au înregistrat o uşoară scădere şi au totalizat 23,5 milioane de euro (faţă de 24,4 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului precedent). Această valoare reprezintă 10,0% din veniturile totale din închirieri ale Grupului. Rezultatele operaţionale din România au atins 15,4 milioane de euro, faţă de 14,3 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului anterior, şi reprezintă 9,1% din totalul rezultatelor operaţionale ale IMMOFINANZ Group. Profitul operaţional (EBIT) în România a fost de 9 milioane de euro la 31 octombrie 2014, faţă de 11,4 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

IMMOFINANZ Group este investitor şi dezvoltator imobiliar comercial listat din Europa Centrală şi de Est. Compania este inclusă în indicele ATX (Austrian Traded Index) al Bursei de Valori din Viena şi este, de asemenea, tranzacţionată la Bursa de Valori din Varşovia. De la înfiinţarea sa, în 1990, IMMOFINANZ Group şi-a constituit un portofoliu de proprietăţi de înaltă calitate ce include în prezent peste 470 de proprietăţi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 6,8 miliarde de euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional