Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

PROGRAMUL DE ACŢIUNI PENTRU 2015 Guvernul alocă 5 milioane lei pentru consolidarea clădirilor cu bulină roşie

Elena Deacu Piaţa Imobiliară /

Guvernul a aprobat, astăzi, Programul de acţiuni pentru 2015 privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la construcţiile cu destinaţia de locuinţe multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public (clădirile cu bulină roşie).

În cadrul acestui program guvernamental, în acest an, au fost incluse 67 de clădiri, construite înainte de 1977, dintre care 48 sunt situate în Bucureşti, celelalte fiind în Câmpina, Tulcea, Covasna, Constanţa, Bacău, Ploieşti, Suceava, Târgu Mureş. La 25 dintre aceste clădiri (1.069 de apartamente) vor fi executate lucrări de intervenţie, iar pentru 42 de clădiri (2.108 de apartamente) va fi elaborată documentaţia tehnico-economică.

Prin Legea bugetului de stat a fost alocată Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) pentru finanţarea acestui program suma de 5 milioane de lei. MDRAP elaborează programul anual în baza propunerilor fundamentate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi de consiliile judeţene şi avizate de Comitetul Municipal Bucureşti, respectiv comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi, ulterior, de Comisia Naţională de Inginerie Seismică.

Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, există o serie de facilităţi financiare pentru proprietarii de locuinţe persoane fizice: finanţarea integrală, din alocaţii bugetare, a expertizării tehnice a clădirilor de locuit, cu prioritate a celor multietajate, cu mari aglomerări de persoane, construite înainte de 1977.

Pentru clădirile de locuit multietajate, încadrate prin raportul de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public: finanţarea integrală, din alocaţii bugetare, a proiectării şi execuţiei lucrărilor de consolidare aferente locuinţelor proprietate privată a persoanelor fizice; restituirea în rate lunare egale, fără dobândă, eşalonate pe 25 de ani, a contravalorii execuţiei lucrărilor de consolidare finanţate din alocaţii bugetare; exceptarea proprietarilor, persoane fizice, care realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net pe economie de la restituirea contravalorii execuţiei de consolidare finanţate din alocaţii bugetare; scutirea de taxă pentru emiterea autorizaţiei de construire pentru lucrări de consolidare.

Până în prezent, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) şi primăriile municipiilor şi oraşelor beneficiare ale acestui program au finalizat lucrările de consolidare la 25 de clădiri (962 de apartamente) cu destinaţia de locuinţe, dintre care 19 clădiri (693 de apartamente) construite înainte de 1940 în Bucureşti şi câte o clădire în municipiile Bacău, Brăila, Galaţi, Ploieşti, Roman şi Târgu Mureş.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional