Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

RAICU, ESOP:"Tranzacţiile cu sedii de birouri din provincie vor continua creşterea din ultimii trei ani"

PETRE BARAC Piaţa Imobiliară /

"Tranzacţiile cu sedii de birouri din provincie vor continua creşterea din ultimii trei ani"

Tranzacţiile din provincie cu sedii de birouri vor continua creşterea înregistrată în ultimii trei ani, ne-a declarat Mirela Raicu, managerul diviziei de Birouri Corporate în cadrul companiei de consultanţă imobiliară ESOP Consulting.

Domnia sa apreciază că aceste tranzacţii au fost favorizate de creşterea competiţiei pe piaţa muncii din Bucureşti, precum şi de existenţa unor centre universitare importante în anumite oraşe din afara Capitalei.

"Credem că ponderea tranzacţiilor cu spaţii de birouri în afara Capitalei va creşte în 2015 şi 2016", ne-a spus Mirela Raicu, subliniind că, anul trecut, aceste tranzacţii au fost de aproximativ 11% din totalul la nivelul ţării, respectiv 37.000 de metri pătraţi. Potrivit sursei citate, valoarea principalelor tranzacţii din afara Capitalei poate să ajungă sau chiar să depăşească uşor pragul de 50.000 mp, în acest an.

Mirela Raicu a adăugat: "Am constatat că oraşe mai mici, precum Craiova, Târgovişte sau Galaţi încep să fie evaluate de companii, pe lângă oraşele consacrate precum Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov. În cazul oraşelor mici, oferta de spaţii de birouri de suprafeţe extinse este, însă, foarte scăzută şi, deseori, se impune găsirea unor soluţii de tip build-to-suit (construcţie personalizată nevoilor clientului, în condiţiile încheierii unui contract de pre-închiriere)".

Consultantul ESOP ne-a spus că, la începutul anului, compania avea cinci tranzacţii în derulare în afara Capitalei, dintre care una a fost finalizată cu închirierea unei suprafeţe de circa 4.000 mp de birouri în Timişoara. "Alte două tranzacţii intermediate de ESOP sunt soluţii build to suit, iar orizontul lor de finalizare a clădirii de birouri şi de relocare propriu-zisă va fi probabil 2016-2017", ne-a menţionat Mirela Raicu, subliniind că alte două tranzacţii vor fi încheiate de ESOP până la sfârşitul anului.

Pe segmentul spaţiilor de birouri de clasă A, chiriile din provincie sunt comparabile cu cele din Bucureşti, consideră reprezentantul ESOP, menţionând că este dificil să stabileşti un preţ mediu pentru oraşele secundare întrucât există foarte puţine oferte.

"Ca o tendinţă generală, la nivelul întregii ţări au fost demarcate o serie de proiecte finanţate cu fonduri europene, care oferă condiţii avantajoase raportat la un nivel de confort ridicat. Pe acest segment, în funcţie de oraş şi locaţie, chiriile solicitate variază între 10 şi 12,5 euro/mp/lună , cu posibilitatea unor reduceri de 15-20% după negocieri", a conchis Mirela Raicu.

Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, cele mai interesante oraşe din provincie pentru spaţii de birouri

În oraşele din ţară, principalele tranzacţii de pe piaţa birourilor din afara Capitalei au cumulat, anul trecut, un volum de 37.377 mp închiriaţi, cu 60% mai mult decât în anul 2013 şi de peste şapte ori mai mult decât în 2012, potrivit datelor ESOP. Principalele trei oraşe de interes au fost Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, ce deţin şi printre cele mai ridicate stocuri de spaţii de birou de clasă A şi B din afara Capitalei.

Potrivit ESOP, în comparaţie cu anul 2013, când majoritatea tranzacţiilor erau generate de companii din domeniul IT&C, 2014 şi începutul lui 2015 a consemnat relocări sau preînchirieri pentru companii din mai multe industrii: energie, automotive, industrie, IT&C.

Alexandru Petrescu, managing partner al ESOP Consulting, consideră că motorul dinamicii de extindere a multor companii în oraşele din provincie îl constituie nevoia societăţilor să acceseze o forţă de muncă competitivă şi calificată.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional