Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

STUDIU:Doar 25% dintre tranzacţiile imobiliare sunt intermediate de agenţi

Valentin Busuioc Piaţa Imobiliară /

Doar 25% dintre tranzacţiile imobiliare sunt intermediate de agenţi

Doar 25% din tranzacţiile imobiliare sunt intermediate de agenţi pe piaţa autohtonă, în timp ce în alte state procentajul poate ajunge până la 95%. Motivul principal este reprezentat de lipsa de încredere a clientului în agentul imobiliar, potrivit analizelor realizate de RE/MAX, companie americană de servicii imobiliare în sistem de franciză.

Răzvan Cuc, director regional RE/MAX România, a declarat, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei: "Prin comparaţie, în Canada, 95% din trazacţii se realizează prin intermedierea oferită de un agent imobiliar, iar în alte ţări din Vestul Europei procentul ajunge la 65%".

Oficialul companiei a subliniat, de asemenea, că această diferenţă majoră este dată, cu precădere, de lipsa încrederii clienţilor în agenţii imobiliari. Răzvan Cuc a menţionat că, de foarte multe ori, clienţii nu au primit un beneficiu major prin colaborarea cu un agent imobiliar. Reprezentantul RE/MAX România mai susţine că aceste probleme sunt generate în primul rând de lipsa unui set de norme care sa reglementeze această industrie, precum şi de lipsa unei educaţii specifice în acest sens.

"Credem că şi pe piaţa din România, ca şi pe alte pieţe europene, ar trebui să existe reprezentarea exclusivă prin care un agent imobiliar să reprezinte interesele unei singure părţi - cumpărător sau vânzător. În acest fel acesta, va găsi cele mai bune variante pentru partea pe care o reprezintă, iar clientul va fi mult mai mulţumit", a mai spus Cuc.

Răzvan Cuc susţine că alegerea agentului imobiliar este foarte importantă pentru ca, la finalul tranzacţiei, clientul să fie mulţumit de serviciile primite: "Recomandările sunt un criteriu important după care un client alege agentul. De asemenea, apartenenţa la un brand este importantă şi oferă o garanţie asupra serviciului, la fel ca şi instrumentele pe care le are agentul pentru a-l servisa: marketing şi promovare, portofoliul de clienţi si tranzacţii realizate, nivelul de educaţie şi, în mare măsură, abilităţile agentului de a relaţiona cu clientul şi de a transmite încredere şi profesionalism".

De asemenea, este important ca fiecare client să se asigure că agentul i-a înţeles interesele şi că i le reprezintă în piaţă până la găsirea celei mai bune proprietăţi, punctează Cuc.

RE/MAX, înfiinţată în 1973 în Denver, are astăzi peste 6.500 de birouri şi peste 97.500 de agenţi afiliaţi în mai mult de 95 de ţări din întreaga lume. În Europa, RE/MAX este prezentă în 31 de ţări, cu peste 1.500 birouri şi mai mult de 13.000 de agenţi, continuând să se extindă. La noi, RE/MAX România a încheiat anul 2014 cu 12 francize în 6 mari oraşe din ţară. Pentru 2015, planurile companiei se vor concentra pe Capitală şi pe dezvoltarea reţelelor din Timişoara, Iaşi şi Constanţa.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional