Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Vom primi mai putine fonduri pentru modernizarea statiei de epurare Glina

I.D. Investiţii /

Vom primi mai putine fonduri pentru modernizarea statiei de epurare Glina

Romania va trebui sa scoata din buzunar 44,84 milioane euro in plus pentru finantarea lucrarilor de finalizare si modenizare a Statiei de Epurare Glina.

In urma evaluarii proiectului, Comisia Europeana a decis ca TVA-ul aferent investitiei nu poate fi considerat cheltuiala eligibila. Asadar nu poate fi acoperit prin fonduri acordate prin Programul Operational Sectorial Mediu.

Potrivit Comnisiei Europene, proiectele finantate prin POS Mediu se analizeaza cumulat pe activitatea de implementare si operare. In cazul in care pe una dintre aceste activitati, se incaseaza venituri la care se aplica TVA, acesta nu poate fi considerat cheltuiala eligibila.

Operarea sistemului de apa si canalizare ce cuprinde statia Glina este asigurata de SC Apa Nova Bucuresti SA, care incaseaza TVA aferenta veniturilor.

In aceste conditii finantarea acordata din fonduri europene va fi de doar 130,49 milioane euro fata de 175,34 milioane euro cat era prevazut in impartirea pe surse de finantare initiala. Diferenta va fi acoperita din fonduri din bugetul local al Municipiului Bucuresti si din bugetul de stat. Contributia financiara a Municipiului Bucuresti va creste de la 62,4 milioane euro la 76,3 milioane euro. Contributia din bugetul de stat va creste si ea de la 21,56 milioane euro la 51,57 milioane euro. De asemenea ca fi contractat un imprumut in valoarea de 60,33 milioane euro in loc de 59,56 milioane euro pentru cofinantarea Etapei I a proiectului.

Proiectul "Finalizarea statiei de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare si a canalului colector Dambovita" cuprinde doua etape:

- Faza I - realizarea liniei I de epurare (extinderea statiei de epurare a apelor uzate Glina, constructia incineratorului de namol, lucrari aditionale pentru reducerea infiltratiilor de apa freatica si a dilutiei influentului (apa uzata) aferent statiei de epurare);

- Faza II - realizarea liniei II de epurare pe baza performantelor liniei (asigurarea epurarii corespunzatoare a intregului debit de ape uzate municipal si extinderea capacitatii de tratare a namolului, prin construirea unui incinerator care va procesa intreaga cantitate de namol rezultat din epurare).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional