Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

"Cea mai mare problemă pe piaţa construcţiilor este calitatea"

Companii /

"Pentru noi, toate proiectele sunt importante, fiecare dintr-o altă perspectivă", ne-a declarat Attila Beer.

"Pentru noi, toate proiectele sunt importante, fiecare dintr-o altă perspectivă", ne-a declarat Attila Beer.

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    "Ne confruntăm cu lipsa acută a personalului"

    Interviu cu domnul Atila Beer, administrator "Alukönigstahl România"

    Reporter: Cum a evoluat piaţa pe care activaţi în 2017, la nivel local, şi care sunt estimările pentru 2018? Cum este această evoluţie comparativ cu trendul internaţional în materie?

    Attila Beer: Piaţa de ferestre şi faţade a evoluat foarte bine, la fel ca piaţa construcţiilor. Asistăm la creşterea cererii în toată Europa şi, conform previziunilor, acest trend îmbucurător rămâne ascendent încă câţiva ani.

    Reporter: Ce cotă aveţi pe piaţa noastră şi la cât ţintiţi pe termen mediu?

    Attila Beer: Calculele noastre interne ne arată că pe piaţa clădirilor de birouri suntem prezenţi cu o cotă de aproximativ 60%, dar la nivelul întregii pieţe ne situăm la circa 26%.

    Reporter: Care sunt cele mai mari probleme cu care vă confruntaţi în activitatea dumneavoastră?

    Attila Beer: Aş menţiona aici calitatea execuţiei, întrucât nu este suficient ca produsele pe care le livrăm noi să fie unele de calitate, ele trebuie să fie implementate conform unor standarde şi cerinţe, care de cele mai multe ori nu se respectă. Însă, cu ajutorul experienţei reuşim să le ges­tionăm bine, pentru că îi cunoaştem şi pe executanţi.

    O altă temă este cea a estimărilor corecte a costurilor. În prezent, chiar dacă piaţa de imobiliare este în creş­tere şi investitorii imobiliari, conform unor studii PwC, se aşteaptă la creşterea preţurilor, iar preţul oţelului, al sticlei şi în general al materialelor de construcţii cresc, branşa noas­tră pare să piardă trenul scumpirilor. Se lasă "storşi ca o lămâie" în procesul de negocieri. Aceste situaţii apar întrucât de la idee până la implementarea unui proiect trec trei ani, poate chiar patru ani, iar antreprenorii nu şi-au prevăzut şi posibilele creşteri de preţ ale materialelor şi ale forţei de munca. Consider că a venit momentul ca partenerii noştri să conştientizeze că au mai mare pu­tere de negociere decât îşi imaginează.

    Reporter: Participaţi şi la licitaţiile publice derulate de primării sau alte instituţii publice pentru diverse proiecte imobiliare? Dacă da, consideraţi că legislaţia din domeniu favorizează anumiţi participanţi?

    Attila Beer: Nu participăm direct la licitaţii publice, produsele noastre reprezintă "materie primă" pentru fabricanţii de ferestre.

    Reporter: Care este cel mai mare proiect în care veţi fi partener anul acesta?

    Attila Beer: Pentru noi, toate proiectele sunt importante, fiecare dintr-o altă perspectivă. Printre proiectele noi, la care livrăm anul acesta, amintim Renault Office (peste 15.000 mp de perete cortină), Timpuri Noi faza 1B, o nouă clădire în complexul Openville - United Business Center Timişoara, un alt imobil în Coresi Business Park Braşov, The Bridge Orhideea - partea a doua şi alte imobile cu diverse destinaţii, de la rezidenţiale la hoteluri şi magazine.

    Reporter: La ce trebuie să fie atent, cum trebuie să aleagă un client faţada pentru o clădire?

    Attila Beer: În primul rând, ar fi bine să-şi clarifice exact cerinţele tehnice şi de aspect, dar mai ales să-şi aloce bugetul corect. Tema este mai amplă decât pot să cuprind într-un răspuns de câteva propoziţii. Echipa noastră de consultanţi stă la dispoziţie în fiecare zi a săptămânii. Aş sugera să asculte şi estimările de cost ale arhitecţilor.

    Reporter: Afirmaţi, anul acesta, că intenţionaţi să extindeţi echipa societăţii. Ce probleme întâmpinaţi în privinţa anagajărilor?

    Attila Beer: Ne confruntăm cu lipsa acută a personalului. Căutam tineri dornici să activeze în domeniul nostru şi avem mult de îmbunătăţit în modul în care ne prezentăm firma în acest proces de căutare. Întrucât noi oferim şi un pachet de servicii, pe lângă sisteme comercializate, colegii mei trebuie să fie experţi în domeniu şi să ofere servicii profesionis­te. Trebuie să devenim consultanţi, parteneri, nu doar simpli vânzători.

    Pe lângă acestea, şi fluctuaţia mare de personal este în dezavantajul nos­tru şi al partenerilor noştri şi poate afecta negativ rezultatele industriei pe termen mediu.

    Reporter: Aveţi în vedere vreo investiţie pentru extindere, anul aces­ta sau în anii următori?

    Attila Beer: Tocmai am inaugurat noul depozit în Bucureşti, care a însemnat o investiţie de peste două milioane de euro în construcţie şi stocuri, dar şi extinderea echipei, 30% dintre angajaţi fiind noi. În plus, planurile de dezvoltare pentru anul în curs se vor concentra pe inaugurarea unui showroom şi a unui birou la Chişinău, dar şi recrutarea de noi angajaţi, ceea ce va atrage o investiţie de aproximativ 60.000 de euro.

    Reporter: Sunteţi interesaţi de vreo achiziţie sau alianţă cu altă companie din domeniul în care activaţi sau aţi primit, vreodată, oferte de preluare?

    Attila Beer: Avem deja parteneriate strategice foarte puternice, stabilite de aproximativ 60 de ani cu doi producători de sisteme binecunos­cuţi pe plan mondial: "Schüco", lider mondial pe piaţa sistemelor din aluminiu şi expert în sisteme de PVC, şi "Jansen", specialist în sisteme din oţel. Aceste parteneriate şi dezvoltarea inovativă a produselor au dus compania "Alukönigstahl" în poziţia de lider de piaţă.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    - "Alukönigstahl" România este parte a companiei austriece "Alukönigstahl", care oferă sisteme din aluminiu, oţel şi PVC, precum şi componente pentru realizarea arhitecturii contemporane, eficiente energetic, susţinând astfel implementarea conceptelor de construcţii durabile. Societatea fabrică ţevi din oţel, ţevi de diferite forme şi ţevi rotunde pentru domeniul confecţiilor metalice, al construcţiei de poduri, maşini şi utilaje, precum şi pentru construcţia de automobile sau vapoare.

    - "Alukönigstahl" este lider de piaţă în acest domeniu în Austria, Europa de Est şi Europa de Sud.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional