Asigurările din domeniul construcţiilor - puternic afectate de falimentul City Insurance
Consilier / 11 octombrie 2022
În domeniul construcţiilor există o lipsă de produse de asigurare, ca urmare a falimentului City Insurance, ne-a spus, într-un interviu, Ovidiu Demetrescu, Partener OCD Capital & Resource şi London Brokers. Printre altele, consultantul ne-a vorbit atât despre scumpirea creditelor din sectorul imobiliar, dar şi despre lipsa forţei de muncă şi despre interesul oamenilor de afaceri de a investi în piaţa noastră imobiliară.
(Interviu cu Ovidiu Demetrescu, Partener OCD Capital & Resource şi London Brokers)
Reporter: Traversăm o perioadă incertă din toate punctele de vedere - economic, social, fiscal, geopoltic. În aceste condiţiii, se mai arată interesaţi investitorii de piaţa noastră imobiliară?
Ovidiu Demetrescu: Am văzut interes pentru asset-urile existente, în tranzacţiile de fuziuni şi achiziţii la care lucrăm, există interes pentru dezvoltările de proiecte noi. Este adevărat că interesul este rezervat, pentru că, pe de o parte, au crescut foarte mult costurile aferente construcţiilor - costul cu materiile prime, cu oţelul care intră în compoziţia fier betonului, costul cimentului, al utilităţilor etc. -, pe de altă parte, un factor care influenţează vânzarea imobilelor este scumpirea creditelor. Şi atunci, lumea nu mai are aceeaşi dorinţă, acelaşi apetit pentru a-şi lua un credit acum, întrucât banii s-au scumpit. În aceste condiţii, mai degrabă se chibzuiesc şi sunt mai rezervaţi, deocamată. Aici vorbim atât despre cei care vor să-şi cumpere locuinţe, cât şi despre investitorii care ar putea să construiască în credit, pentru că nu ştiu ce le va rezerva viitorul în ceea ce priveşte vânzarea spaţiilor construite.
Dacă vorbim de spaţii comerciale, de clădiri de birouri, şi aici identificăm o piaţă cu semnul întrebării. Bucureştiul şi oraşele mari au nevoie crescută în continuare de spaţii moderne, de birouri, însă cred că va fi nevoie de o regândire, de o reconfigurare. Marile companii care au suprafeţe mari închiriate îşi regândesc strategia, pentru că nu mai vin toţi oamenii simultan la muncă şi cred că nu se va schimba paradigma aceasta în curând.
Segmentul care pur şi simplu va exploda în perioada imediat următoare este cel al construcţiilor de hale industriale, fie că sunt destinate spaţiilor logistice, industriale, capacităţilor de producţie sau celor pentru depozitare. Acesta este un sector cu cerere foarte mare şi cred că vom vedea o dezvoltare foarte serioasă pe această axă.
În ceea ce priveşte sectorul de construcţii, estimarea pentru proiectele rezidenţiale este uşor rezervată, dezvoltatorii analizându-şi modelul de business, atât din punctul de vedere al cererii, cât şi al ofertei şi al disponibilităţii băneşti pentru achiziţonarea imobilelor.
Reporter: Piaţa construcţiilor se confruntă şi cu problema asigurărilor...
Ovidiu Demetrescu: Da, pentru că a dispărut o verigă-cheie din piaţă, care garanta toate aceste proiecte de construcţii. Au dispărut nişte jucători mari din sectorul asigurărilor şi nu mai există asigurările de garanţii de bună execuţie, garanţii de participare, garanţii pentru avans. Tot segmentul acesta de garantare este afectat dramatic, existând o mare lipsă a acestor produse financiare pe piaţa locală. Vorbim despre o lipsă de capacitate de asigurare pentru aceste segmente şi, mai mult decât atât, intrând în faliment City Insurance, au rămas în aer toate garanţiile emise de acest asigurător şi nu există o soluţie pentru această problemă sau sunt prezentate nişte soluţii foarte delicate.
Am observat câţiva noi jucători care şi-au anunţat intenţia la ASF de a se înregistra în piaţă. Vom vedea dacă vor oferi aceste produse şi care va fi apetitul lor pentru subscriere. Dacă nu vor avea succes, putem să vedem un început de criză pe această piaţă, în special în zona aceasta de relaţie antreprenor privat cu beneficiar autoritate contractantă de stat, pentru că vom avea nişte cerinţe foarte stringente din partea autorităţii contractante pe care nu va avea cine să le satisfacă.
Reporter: Unde se află ţara noatră pe harta regională a asigurărilor pentru construcţii?
Ovidiu Demetrescu: Nu am făcut o comparaţie cu Bulgaria sau Ungaria, însă aceasta din urmă stă foarte bine la capitolul asigurări, are firmele bine capitalizate şi nu a avut parte de falimente şi de şocuri de acest gen, iar Polonia stă şi mai bine, are firme foarte puternic capitalizate din domeniul asigurărilor, au reuşit să se capializeze şi firmele de construcţii, care sunt mari, serioase şi cu capacitate financiară bună. Singurul debuşeu al acestei pieţe este acela că vin contractorii străini care îşi aduc aceste garanţii din ţara lor de origine.
Reporter: În sectorul imobiliar se anunţă mişcări de genul fuziunilor şi achiziţiilor?
Ovidiu Demetrescu: Piaţa de fuziuni şi achiziţii este una efervescentă. Tranzacţiile la care ne uităm noi nu sunt din acelea mari, spectaculoase, se încadrează într-un tipar normal de business. Pe piaţa imobiliară am văzut, însă, nişte mişcări, nişte schimbări de proprietari ale activelor respective, care şi-au reîmprospătat portofolii, unii dintre ei, alţii au intrat pe piaţă cumpărând portofolii de la jucătorii existenţi. Investitorii de la noi nu au o forţă să crească prin achiziţii, nu există nici cultura corporativă de achiziţii, la noi. Încă nu avem mentalitatea aceea de prădător, ca să mergem să achiziţionăm alte firme şi să creştem şi prin prisma achiziţiilor corporative.
Reporter: Ce ne puteţi spune despre fondurile de investiţii din ţara noastră?
Ovidiu Demetrescu: Cererea din partea fondurilor de investiţii este foarte mare în zona de regenerabile, de dezvoltare de capacităţi energetice bazată atât pe nevoia Europei de a înlocui treptat generarea clasică pe bază de combustibili fosili cu soluţii regenerabile, cât şi pe nevoia de reviriment a acestui sector energetic. Şi este, cumva, stimulată şi de Green Deal-ul european, de facilităţile de investiţii acordate. De asemenea, este favorizată şi de creşterea absolut nemaiîntâlnită a preţurilor din energie, investiţiile devenind atractive în acest sector.
Reporter: Care este evoluţia forţei de muncă în domeniul în care activaţi?
Ovidiu Demetrescu: Există o lipsă de expertiză în domeniul de consultanţă pe proiecte, inclusiv în zona de studii de fezabilitate şi, din păcate, trebuie să importăm această resursă de proiectare, mai ales pentru proiectele mari din zona energetică. Din cauza lipsei de personal nu avem expertiză în zona de project management şi de gestiunea riscurilor de proiect. Aşadar, una dintre limitările de la noi este lipsa de forţă de muncă specializată. Şi este foarte complicat să imporţi resursă umană. Pe de o parte, încercăm să aducem în ţară români care lucrează în afară şi au o experienţă foarte bună sau pur şi simplu aducem străini din Europa, din India. Am dori să colaborăm mai mult cu firme româneşti, dar nu se poate, pentru că nu găsim întotdeauna experienţa şi expertiza de care este nevoie.
Reporter: Mulţumesc!