Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

"Preferinţele în designul interior variază între stilul clasic şi cel modern"

Amenajări /

"Preferinţele în designul interior variază între stilul clasic şi cel modern"

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Businessul cu mobilier personalizat Infinity for Home a debutat în plină pandemie, valorificând o nevoie crescută în piaţă: aceea de a transforma spaţiile de lucru, în contextul dinamicii din piaţa muncii la acea vreme. La scurt timp, în business s-a alăturat Alexa Rădulescu, venită din mediul corporaţiei, dar cu o viziune clară despre potenţialul de extindere al acestui business. În prezent, Infinity for Home operează cu două segmente de business - unul care se adresează companiilor şi un altul dedicat consumatorului final. De asemenea, beneficiază de un showroom de patru ori mai mare decât cel de la momentul lansării şi de un magazin online cu un portofoliu variat şi înalt personalizabil. Despre tendinţele pieţei în amenajare şi preferinţele românilor în alegerea unui mobilier personalizat, criteriile de selecţie ale produselor Infinity for Home, dar şi despre provocările unui astfel de business în 2025, am discutat cu Alexa Rădulescu, owner Infinity for Home, în cadrul unui interviu.

    (Interviu cu Alexa Rădulescu, owner Infinity for Home)

    Reporter: Tendinţele şi opţiunile de amenajare a unui spaţiu interior pot fi nenumărate. Care sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai importante principii care îmbină alegerile estetice cu cele practice, indiferent de spaţiu?

    Alexa Rădulescu: Pentru a crea un spaţiu interior care să îmbine armonios estetica şi funcţionalitatea, este esenţial să se respecte câteva principii fundamentale:

    - Funcţionalitatea înainte de toate - Designul unui spaţiu trebuie să răspundă nevoilor celor care îl utilizează. Un aspect atrăgător nu este suficient dacă spaţiul nu este confortabil şi practic;

    - Echilibrul şi proporţiile - Indiferent de stilul ales (minimalist, clasic, modern, industrial), elementele de design trebuie să fie armonios integrate, păstrând un echilibru între mobilier, culori şi accesorii;

    - Iluminatul adecvat - Lumina naturală şi artificială influenţează atmosfera şi funcţionalitatea unui spaţiu. Un mix echilibrat între surse de iluminat general, ambiental şi de accent ajută la evidenţierea detaliilor şi la crearea unui confort vizual optim;

    - Materiale de calitate - Alegerea materialelor durabile şi calitative nu doar că asigură o estetică plăcută, dar contribuie şi la longevitatea designului şi aspectului spaţiului pe termen lung;

    - Flexibilitate şi adaptabilitate - Un spaţiu bine proiectat trebuie să permită reconfigurări uşoare, culori neutre, soluţii care permit schimbarea sau reconfigurarea spaţiului atunci când este nevoie;

    - Personalizarea spaţiului - Un interior de succes trebuie să reflecte personalitatea şi stilul de viaţă al utilizatorilor sau cultura organizaţională, branding-ul, fără a urma orbeşte tendinţele. Adăugarea unor elemente unice oferă autenticitate şi personalitate oricărui spaţiu.

    Aceste principii sunt valabile pentru orice tip de spaţiu, de la locuinţe private la birouri sau spaţii comerciale, asigurând o combinaţie perfectă între estetică şi utilitate.

    Reporter: Stil clasic sau modern? Spre ce se îndreaptă cele mai frecvente alegeri ale românilor?

    Alexa Rădulescu: În România, preferinţele în designul interior variază între stilul clasic şi cel modern, în funcţie de gusturile individuale şi de tendinţele actuale. Stilul modern, caracterizat prin simplitate, funcţionalitate şi linii curate, a câştigat popularitate în rândul celor care apreciază un aspect contemporan şi minimalist. Acest stil se remarcă prin utilizarea materialelor precum sticla, metalul şi betonul, alături de o paletă de culori neutre, creând un ambient aerisit şi ordonat.

    În acelaşi timp, stilul clasic, recunoscut pentru eleganţa şi rafinamentul său, rămâne o alegere populară printre cei care preferă un decor cald şi sofisticat. În ultimii ani, a apărut o tendinţă de combinare a elementelor din ambele stiluri, cunoscută sub denumirea de stil tranziţional. Această abordare îmbină armonios liniile moderne cu detaliile clasice, rezultând interioare echilibrate şi atemporale. Astfel, românii optează adesea pentru un design personalizat, care reflectă atât preferinţele estetice, cât şi funcţionalitatea dorită.

    În concluzie, deşi stilul modern câştigă teren datorită simplităţii şi funcţionalităţii sale, stilul clasic îşi menţine adepţii datorită eleganţei sale. Alegerea între cele două depinde de preferinţele individuale, mulţi optând pentru o combinaţie a acestora pentru a crea un spaţiu unic şi personalizat.

    Reporter: Cum poate fi amenajată o locuinţă astfel încât să nu se demodeze? Ce tipuri de obiecte, materiale sau culori ajută în acest sens?

    Alexa Rădulescu: Pentru o locuinţă atemporală, cheia este echilibrul între estetică şi funcţionalitate. Alegeţi culori neutre (alb, bej, gri) care nu se demodează şi sunt uşor de accesorizat. Optaţi pentru mobilier simplu, de calitate, cu design uşor de integrat, însă confortabil. Materialele naturale - piatra, lemnul, textilele de tip stofă adaugă căldură. De asemenea, piesele de mobilier cu linii curbe pot "îndulci" spaţiul, în acelaşi timp oferă o fluiditate amenajărilor interioare.

    Recomand să evitaţi tendinţele trecătoare! Introduceţi accente moderne prin perne, covoare, corpuri de iluminat, uşor de schimbat. Adăugaţi obiecte personale - artă, fotografii - pentru un decor autentic şi mereu actual. Dacă vă place să fiţi mereu în trend, alegeţi o singură piesă de mobilier mic, "statement", care în timp va fi uşor de înlocuit: fotoliu, măsuţă de cafea, tabureţi, noptiere. Acestea vor fi elemente de accent în spaţiu, iar dacă ele se demodează, sunt mult mai uşor de înlocuit, atât din punct de vedere estetic, cât şi financiar!

    Astfel, locuinţa va arăta mereu bine, fără să pară învechită!

    Reporter: Care au fost cele mai achiziţionate produse pentru amenajarea locuinţei în 2024 la Infinity for home?

    Alexa Rădulescu: Cele mai vândute produse au fost canapelele, scaunele, mesele extensibile, măsuţele de cafea pentru B2C. Aici opţiunile au fost multiple, într-o zonă de calitate foarte bună şi au fost considerate "best value for money".

    Pentru segmentul de business, cele mai apreciate de clienţi în 2024 au fost birourile şi scaunele CEO/CXO, produsele de "seating" de tip scaune de meeting, mesele dedicate boardroom-urilor şi mesele de meeting, canapelele, mobilierul pentru zonele open space cu funcţiune co-working, colaborative. Produsele pentru "cafeterii", chicinete pentru spaţiile de birouri şi nu numai au fost şi ele foarte apreciate.

    Reporter: Ce tipuri de produse consideraţi că vor fi mai căutate în 2025 şi care sunt cele care ies din lista primelor opţiuni?

    Alexa Rădulescu: În 2025, tendinţele în mobilier vor fi influenţate de nevoia de flexibilitate, sustenabilitate şi funcţionalitate. Dacă ar fi să organizez un top al preferinţelor, produsele de mobilier care vor fi mai căutate sunt:

    - Mobilierul multifuncţional: canapele extensibile, mese extensibile sau pliabile şi paturi rabatabile, ideale pentru locuinţele compacte;

    - Mobilier sustenabil: piese realizate din lemn, bambus, materiale biodegradabile;

    - Designul modular este preferat, respectiv piese de mobilier care pot fi reconfigurate uşor, adaptându-se schimbărilor din locuinţă;

    - Mobilier smart: birourile B2C şi B2B reglabile electric, mese cu încărcare wireless şi soluţii care să integreze tehnologie.

    În privinţa culorilor, sunt preferate culorile naturale şi tonuri pământii - bej, maro şi nuanţe maronii, crem, verde măsliniu şi nuanţe calde de lemn vor domina în continuare preferinţele.

    Produsele care ies din top sunt mobilierul masiv şi greu, piesele voluminoase din lemn masiv sau cu ornamente elaborate, care pierd teren în favoarea unui design mai aerisit. De asemenea, ies din preferinţe şi seturile complete de mobilier, consumatorii preferă acum să combine piese diferite pentru un stil personalizat, în locul seturilor uniforme. Şi, nu în ultimul rând, mobilierul din materiale ieftine - MDF-ul de slabă calitate sau plasticul de unică folosinţă - sunt tot mai evitate.

    Reporter: Dar în privinţa materialelor? Care sunt noutăţile pentru acest an?

    Alexa Rădulescu: În privinţa materialelor, există deja opţiuni multiple. Pielea naturală, noile tehnologii de producţie a pielii ecologice şi catifeaua sunt materiale care vor fi mereu în tendinţe. În orice tip de amenajare, acestea se pot utiliza şi îşi găsesc uşor locul.

    Un aspect interesant cred că a devenit rezistenţa materialelor. Există acum tapiţerii din categoriile de mai sus care sunt rezistente la umezeală, la lichide, la pete, uşor de întreţinut, cu texturi de stofă sau catifea, piele sau alte tipuri de textil. Le recomandăm datorită rezistentei lor în timp, la utilizare frecventă şi foarte frecventă, pentru păstrarea unui bun aspect al mobilierului pe termen lung. Este important să fim la curent cu cele mai recente inovaţii în materie de tapiţerii pentru a aduce durabilitate, funcţionalitate şi estetică în spaţiul nostru!

    Reporter: Cum arată un business de interior design, în 2025, în România? Care sunt cele mai mari provocări pe acest segment, mai ales când vorbim de obiecte personalizate?

    Alexa Rădulescu: Există, într-adevăr, câteva provocări, printre care se numără:

    - Timpii de producţie reprezintă de cele mai multe ori o situaţie pentru clienţi. Îşi doresc soluţiile de înaltă personalizare, aşa cum li se potriveşte lor, dar timpii de aşteptare par uneori prea mari sau nu sunt uşor înţeleşi. Noi lucrăm pe sistem FIFA cu toate fabricile, motiv pentru care, chiar dacă noi plasăm astăzi o comandă, este luată în lucru pe lanţul de aprovizionare materii şi materiale, dar ea poate intra în producţie mai târziu. Piesele Premium cu atât mai mult, vor avea timpi de producţie mai mari din cauza materialelor şi soluţiilor mult mai complexe, utilizate în fabricaţie.

    - Lanţul logistic şi de aprovizionare în standardele cerute de nevoia specifică a afacerii, dar şi de piaţă, vor rămâne o provocare pentru orice business de mobilier de acest tip.

    Majoritatea fabricilor, mici sau mari, lucrează "order based". Din ce în ce mai puţine fabrici, fie că vorbim de Europa sau de ţări din afara Europei, lucrează cu stocuri. Nu menţin stocuri nici măcar la nivelul structurilor. Doar materii prime! Însă procesul de producţie a fost optimizat datorită tehnologiei si inovaţiei.

    Vom găsi şi stocuri existente, dar în cea mai mare parte produsele sunt din gamele entry level. Evident, acestea nu pot fi personalizate şi "what you see is what you get". Avantajul este că produsul poate fi găsit imediat şi ieftin, dezavantajul poate fi calitatea şi lipsa personalizării.

    Tocmai de aceea noi am ales să activăm pe segmentul "value for money" o calitate foarte bună pentru preţul oferit.

    Reporter: Care sunt criteriile pe baza cărora selectaţi produsele pentru portofoliul Infinity for Home?

    Alexa Rădulescu: Ideea de bază a afacerii a fost de a aduce pe piaţă un produs care să aibă un nivel de personalizare foarte înalt, cu extrem de multe opţiuni pentru finisaje: lemn, metal, tapiţerii, forme.

    Al doilea lucru extrem de important este să aducem un produs testat, văzut, de aici conceptul de "HAND-PICKED". Noi nu comercializăm produse pe care mai întâi să nu le fi văzut, testat, să nu fi văzut fabrica şi ce iese efectiv din linia de fabricaţie. Abia apoi ajung în portofoliul Infinity for Home. Dorim să ne asigurăm cât mai aproape de 100% că tot ce ajunge la client este conform promisiunii noastre.

    Criterii:

    1.Calitatea - prin urmare produsele sunt atent selecţionate, piesă cu piesă, chiar în fabrică. Noi nu comercializam produse pe care să nu le fi văzut înainte şi care să nu fi fost testate de noi. Acordăm atenţie inclusiv finisajelor, tipologiei şi calităţii alese pentru acestea;

    2. Designul versatil, astfel încât modelele pieselor să fie adaptabile în aproape orice stil de design, piesele să fie uşor integrabile;

    3.Funcţionalitatea este extrem de importantă, atât pentru segmentul B2C, cât si pentru B2B. De exemplu pe zona operaţională, toate produsele au un minim necesar de dotări precum sisteme pentru a integra partea de cabluri, sisteme deschise pentru a integra prize pentru blaturi. Acestea la noi nu sunt opţiuni, fac parte din standard.

    4.Scalabilitatea - la Infinity for Home se poate comanda un singur produs sau 1000 de produse. Alegem să lucrăm cu furnizori cu capacitatea mare de producţie, care sunt dispuşi să servească şi cereri mici şi cereri foarte mari. Avantajul de a lucra cu fabrici atent selecţionate ne oferă acest confort, astfel încât orice tip de cerere poate fi livrată.

    Reporter: Ce va predomina în acest an în showroom şi de ce?

    Alexa Rădulescu: Specializarea noastră este "SEATING" şi vom continua cu gama de produse selecţionate până în 2025, la care vom aduce câteva completări, în aceeaşi zonă de specializare.

    Colecţia va fi completată pentru B2C, dar şi pentru B2B cu noi modele de mobilier de tip canapea, fotoliu, scaun, precum şi cu produsele cu mai multe funcţiuni sau design orientat spre tendinţele anului.

    Vom păstra 100% conceptul de personalizare, ce reprezintă un avantaj major pentru designeri, arhitecţi şi clienţii care vor produse "aşa cum li se potriveşte lor".

    Pentru 2025 am completat colecţia şi cu "Designers" Choice", mobilier adresat segmentului "high" şi "luxury", însă acestea se vor utiliza momentan doar pentru proiecte. Acestea nu vor avea încă o componentă majoră de expunere în showroom-ul fizic.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional