Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

Milionul de dolari nu mai are puterea de altădată pe pieţele imobiliare de lux

Piaţa Imobiliară /

Milionul de dolari nu mai are puterea de altădată pe pieţele imobiliare de lux
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Pe pieţele imobiliare de lux de la nivel mondial, un milion de dolari nu mai poate cumpăra atât de mult ca înainte. În Dubai, spre exemplu, o proprietate de un milion de dolari din 2020 valorează astăzi 2,7 milioane de dolari, potrivit unei analize visualcapitalist.com, care menţionează că, în acelaşi timp, în Miami ar valora 1,9 milioane de dolari. Cu toate acestea, pe unele pieţe încep să apară fisuri din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor şi a evaluărilor fără susţinere provocate de pandemie.

    În baza datelor companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank, analiza evidenţiază ce proprietăţi de lux (ca dimensiune) se pot cumpăra cu un milion de dolari pe 20 de pieţe din întreaga lume.

    Sursa citată arată că un milion de dolari acoperă numai 19 metri pătraţi (205 picioare cubice) în Monaco, o construcţie medie nouă costând 39 de milioane de dolari în 2024. Conform sursei, puterea de cumpărare pe piaţa imobiliară din Monaco a crescut cu 5% în intervalul 2014-2024. Atracţia ultra-bogaţilor pentru Monaco provine în mare parte din statutul său de paradis fiscal, deoarece statul nu aplică impozit pe venit, impozit pe moştenire sau pe câştigurile de capital. În plus, deficitul de terenuri şi cerererea mare generează valorile ridicate ale proprietăţilor.

    În ciuda provocărilor economice, Hong Kong este a doua cea mai scumpă piaţă de lux din lume. Aici, un milion de dolari acoperă 22 de metri pătraţi, iar puterea de cumpărare de pe piaţa imobiliară a scăzut cu 4% în ultimul deceniu. În timp ce multe proprietăţi ale magnaţilor imobiliari chinezi s-au vândut cu discount-uri mari după prăbuşirea China Evergrande, Hong Kong are în continuare unele dintre cele mai exclusiviste reşedinţe.

    Pe de altă parte, puterea de cumpărare a crescut în mod semnificativ în Londra (+43%), pe fondul scăderii lirei sterline faţă de dolar şi al unei corecţii pe piaţa imobiliară. Această creştere este cea mai mare din rândul oraşelor analizate.

    Dinamica este contrară tendinţei majorităţii pieţelor imobiliare de lux de la nivel global. În mod special, în Dubai a fost înregistrată o scădere a puterii de cumpărare pe piaţa imobiliară cu 59% din 2014 până în 2024, în Miami - de 54%, în Lisabona - de 51% şi în Shanghai - de 47%, pe fondul cererii mari.

    Conform sursei citate, în clasamentul pieţelor imobiliare scumpe, mai jos de Hong Kong, pe locurile 3 - 10 se situează Singapore, unde un milion de dolari acoperă 32 de metri pătraţi; Geneva (33 de metri pătraţi), Londra (34), New York (34), Los Angeles (37), Paris (42), Shanghai (44) şi Viena (45). Poziţiile 11-20 arată astfel: Sydney (45 de metri pătraţi), Milano (52), Miami (58), Tokyo (58), Berlin (69), Dubai (78), Melbourne (87), Madrid (87), Lisabona (92), Mumbai (99).

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional