Campus de 157 milioane lei în Focşani
Investiţii / 14 aprilie




Lucrările de construcţie a campusului profesional integrat, liceal şi universitar "Viitorul Educaţiei prinde contur" din municipiul Focşani au fost demarate. Asocierea de firme care a câştigat licitaţia pentru construcţia campusului a anunţat că lucrările avansează şi construcţia prinde contur. Este vorba despre o lucrare complexă ce implică realizarea a patru corpuri de clădiri. Potrivit proiectului, campusul va avea un corp principal unde vor fi amenajate sălile de curs, amfiteatrul, biblioteca, cu sala de lectură, ateliere digitale şi laboratoare, un cămin studentesc, cantina şi baza sportivă. Hub-ul academic se va întinde pe o suprafaţă de două hectare.
Constructorul desemnat să realizeze lucrarea finanţată din PNRR a scris pe pagina sa de Facebook: "În inima Focşaniului, pe o suprafaţă de peste două hectare, se ridică un campus professional integrat, liceal şi universitar ultramodern, menit să redefinească experienţa educaţională, un loc unde excelenţa şi inovaţia se întâlnesc pentru a forma generaţiile viitorului. Patru corpuri de clădiri vor transforma acest spaţiu într-un adevărat hub academic. Corpul principal va găzdui săli de curs, un amfiteatru, o bibliotecă modernă, ateliere digitale şi laboratoare de ultimă generaţie. Căminul studenţesc va oferi confort şi siguranţă, în timp ce cantina va fi un loc prietenos pentru pauzele binemeritate. Iar baza sportivă va încuraja un stil de viaţă activ şi sănătos. Campusul este gândit şi pentru un viitor sustenabil, integrând panouri fotovoltaice şi staţii de încărcare pentru vehicule electrice, alături de o parcare dotată cu 12 puncte de încărcare. Resurse educaţionale de top, mobilier ergonomic şi spaţii dedicate practicii şi inovaţiei vor crea un mediu de învăţare la cele mai înalte standarde. Construcţia avansează, iar viitorul educaţiei prinde contur. Aici se vor forma profesioniştii de mâine, într-un loc unde cunoaşterea şi tehnologia merg mână în mână".
Construcţia ar trebui să fie gata în 18 luni, iar în octombrie anul trecut preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Halici, a avut o întâlnire cu constructorul desemnat să realizeze lucrarea, căruia i-a explicat că este un proiect vital pentru judeţel Vrancea şi că, personal, va acorda tot sprijinul pentru ca lucrarea să fie implementată într-un timp cât mai scurt.
"Campusul este un proiect ambiţios şi vital pentru judeţul Vrancea, atât din punct de vedere educaţional, cât şi în ceea ce priveşte asigurarea locurilor de muncă pentru tineri şi, implicit, pentru dezvoltarea economiei locale. Învăţământul dual vine în întâmpinarea elevilor de liceu de a urma o meserie, tinerii învaţă şi se califică la locul de muncă. Suntem într-un parteneriat şi doresc să avem o comunicare foarte eficientă, astfel încât să accelerăm implementarea proiectului, în cele mai bune condiţii. Din partea mea aveţi toată deschiderea să implementăm acest proiect într-un timp cât mai scurt, să îl facem eficient şi să avem rezultate", a spus preşedintele CJ Vrancea, Nicuşor Halici.
La întâlnirea respectivă au participat şi reprezentanţi ai Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi şi ai Universităţii din Bucureşti, cele cinci colegii din Focşani şi Vidra, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, agenţi economici locali şi echipa de proiect de la Consiliul Judeţean Vrancea.
"În cadrul întâlnirii s-au discutat progresele realizate, provocările actuale din domeniile educaţional şi economic şi s-au trasat direcţiile viitoare pentru consolidarea parteneriatului între Consiliul Judeţean şi membrii Consorţiului. Preşedintele Nicuşor Halici a subliniat importanţa parteneriatului şi a unei comunicări eficiente pentru realizarea în termen a proiectului Campusului, care va aduce beneficii semnificative pentru comunitatea locală, oferind tinerilor oportunitatea de a învăţa o meserie şi de a se califica la locul de muncă", informează Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Vrancea.
Campusul de la Focşani este unul dintre cele zece proiecte din toată ţara care a primit finanţare prin PNRR. La semnarea contractului, fostul ministru al Educaţiei, Ligia Deca, a declarat: "Acest campus dual integrat înseamnă un pas înainte pentru tot ceea ce ar presupune resursa umană calificată pentru angajatorii din Focşani şi din judeţul Vrancea. Reprezintă o investiţie extraordinară, sunt peste 20 de milioane de euro, în aşa fel încât universităţile, liceele tehnologice care vor desfăşura activităţi în regim dual, companiile şi autorităţile publice locale să-şi unească resursele şi eforturile în aşa fel încât toţi copiii să aibă şansa la un parcurs dual complet".
La rândul său, Daniela Marchitan, inspectorul şcolar judeţean al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea, a declarat: "Pentru învăţământul vrâncean va fi o oportunitate, pentru copiii noştri, pentru a-i ţine aproape de casă. La nivelul judeţului Vrancea, la momentul acesta, în învăţământul liceal sunt înscrişi 10.559 de elevi, dinrte care pe filiera tehnologică 5.000 de elevi şi pe filiera profesională 1.042 de elevi. Acest consorţiu şi acest campus se adresează în primul rând elevilor din învăţământul tehnologic. Avem, la nivelul judeţului, 36 de specializări, deci oferta şcolilor este destul de largă şi suntem deschişi în a îmbunătăţi această ofertă, la cererea operatorilor economici. (...) Acest ajutor, din punctul meu de vedere, cred că este binevenit pentru mulţi elevi. Vom reuşi să diminuăm abandonul şcolar şi vom reuşi să pregătim specialişti care să rămână la noi, în Vrancea", a spus, la momentul semnării contractului, în aprilie 2024, Daniela Marchitan.
Proiectul "Campus profesional integrat, liceal şi universitar în judeţul Vrancea" este finanţat prin PNRR, având o valoare totală de 157 milioane lei, din care contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Vrancea este de 33,6 milioane lei.