Drum judeţean din Geoparcul "Ţinutul Buzăului", reabilitat cu 80 milioane euro
Investiţii / 17 octombrie 2024
Consiliul Judeţean Buzău a semnat, la finalul lunii septembrie, proiectul cu cea mai mare valoare atrasă prin fonduri europene. Este vorba despre un sector de drum de 30 de kilometri, din DJ203k, tronson care conectează importante localităţi din Geoparcul "Ţinutul Buzăului".
"A fost semnat contractul de finanţare a proiectului "Stimularea mobilităţii la nivel regional, prin modernizarea infrastructurii rutiere de transport pe tronsonul Vintilă Vodă - Plaiul Nucului, jud?ţul Buzău". Valoarea totală a proiectului este de 601.310.496,21 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR (85%) - 337.538.399,99 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional (13%) - 51.623.520 lei, valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului (2%) - 7.942.080,00 lei, valoarea neeligibilă - 204.206.496.22 lei", se arată într-un comunicat de presă emis de Consiliul Judeţean Buzău.
Drumul Judeţean 203k traversează 12 unităţi administrative, astfel că, în ultimii ani, a fost modernizat, lucrările fiind împărţite în trei etape, proiecte pentru care au fost atrase fonduri europene. Tronsonul Vintilă Vodă-Plaiul Nucului este cel de-al treilea sector din drumul judeţean şi are cea mai mare valoare de finanţare atrasă prin Programul Regional.
"Este cel mai important şi cel mai mare proiect cu fonduri europene al Consiliului Judeţean. Este un lucru care părea irealizabil. Am reuşit să atragem o finanţare de aproximativ 80 de milioane de euro pentru acest tronson de drum. S-a terminat proiectarea, suntem în faza de licitaţie şi aşteptăm să fie desemnat constructorul care va executa lucrarea", a spus Petre Emanoil Neagu, preşedintele CJ Buzău.
Drumul este foarte important pentru judeţul Buzău şi datorită faptului că se află într-o zonă turistică, în Geoparcul UNESCO, Ţinutul Buzăului, unul dintre obiectivele care pot fi vizitate la fianalul acestui drum fiind Focurile Vii de la Lopătari.
"Este cea mai mare absorbţie a Buzăului de până acum. Este al treilea tronson din DJ 203K şi sperăm că vine şi al patrulea tronson pentru ca populaţia din zonă să beneficieze de o infrastructură foarte bună. Acest sector are 30 de kilometri, 11 poduri, 11.000 de trotuare, 33 de staţii de autobuz", a spus Iulian Petre , managerul de proiect.
Durata de implementare a proiectului este de 55 de luni, ceea ce înseamnă că drumul ar trebui să fie gata până la sfârşitul anului 2028. Totuşi, reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est sunt optimişti.
"Acesta este un proiect complex care, pe lângă partea de drum judeţean, are parte de staţii de transport, poduri, măsuri care privesc protecţia mediului, parte de protecţia poulaţiei pentru punerea ei în siguranţă. Este o investiţie complexă ce are ca scop conectivitatea populaţiei. Acesta este scopul proiectelor de finanţare a drumurilor judeţene în cadrul Programului Regional, nu asigurarea transportului, ci asigurarea accesului populaţiei către centrele urbane. Proiectul este într-un stadiu avansat şi credem că stadiul avansat în care se află procedura de achiziţie ne creează premisele că acest proiect contribuie la absorbţia fondurilor încă de la începutul anului viitor, când se aşteaptă începerea lucrărilor ", a declarat Jeni Crăciun, reprezentantul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est prezent la semnarea contractului.
Proiectul a fost demarat deja de câţiva ani, astfel că, în prezent, stadiul lui este unul avansat, în sensul că proiectul tehnic a fost deja finalizat şi a fost demarată şi procedura de licitaţie pentru execuţia lucrărilor. Această etapă este aproape de finalizare şi urmează cea de evaluare financiară.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea şi creşterea mobilităţii naţionale, regionale si locale durabile, reziliente la schimbările climatice, inteligente şi intermodale, inclusiv îmbunătăţirea accesului la TEN-T şi a mobilităţii transfrontaliere pentru populaţia Judeţului Buzău. De asemenea, prin acest proiect se urmăreşte modernizarea unui tronson de 30 km de drum de interes regional cu conectivitate directă la TEN-T, în zona Vintilă Vodă-Plaiu| Nucului, Judeţul Buzău, precum şi cresterea gradului de imunizare la schimbările climatice a tronsonului de drum judetean D 203 K km 75+000- 105+000", se arată într-un comunicat emis de Consiliul Judeţean Buzău.
Perioada de implementare a proiectului este de 55 de luni, respectiv între 25.04.2024 şi 31.10.2028.
Principalii beneficiari vor fi cei peste 11.000 de locuitori ai comunelor Vintilă Vodă, Mânzăleşti, Lopătari, Bisoca şi Săruleşti, traversate de tronsonul de drum ce va fi modernizat. Lor li se adaugă şi buzoienii care trăiesc în localităţile unde celelalte două sectoare din DJ 203K au fost deja modernizate, respectiv de la Mărăcineni la Podul Muncii (37 kilometri pentru care s-au cheltuit 96.583.047,70 lei, cu TVA inclusă) şi de la Robeasca la Vadu Paşii (37 de kilometri pentru care s-au cheltuit 18 milioane de lei).