Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

Google ar obţine aceleaşi venituri din publicitate dacă nu ar mai afişa conţinuturi de presă

Perspective /

Google ar obţine aceleaşi venituri din publicitate dacă nu ar mai afişa conţinuturi de presă
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Google ar obţine la fel de multe venituri din publicitate dacă nu ar mai afişa conţinuturi de presă în rezultatele sale, chiar dacă motorul său de căutare ar fi ceva mai puţin consultat, arată un test ale cărui rezultate au fost dezvăluite de gigantul american din sectorul noilor tehnologii. Testul a fost efectuat în opt ţări europene, dar nu şi în Franţa, unde revistele franceze l-au contestat în instanţă. Potrivit rezultatelor, "conţinuturile de ştiri din Search nu au niciun impact măsurabil asupra veniturilor din publicitate obţinute de Google", au declarat reprezentanţii companiei americane pe blogul oficial al acesteia.

    Pentru a ajunge la această concluzie, Google a eliminat conţinuturile produse de ziarele europene din rezultatele căutărilor pentru 1% dintre utilizatorii săi din opt ţări (Belgia, Croaţia, Danemarca, Grecia, Italia, Ţările de Jos, Polonia şi Spania), începând de la jumătatea lunii noiembrie şi până la sfârşitul lunii ianuarie. Compania americană a comparat apoi comportamentul acestui procent de 1% de utilizatori care au fost privaţi de conţinuturi de presă cu comportamentul aceluiaşi procent de utilizatori de internet care aveau încă acces la astfel de conţinuturi. Eliminarea conţinuturilor de presă a dus cu siguranţă la o scădere cu 0,8% a utilizării motorului de căutare (măsurată în "utilizatori activi zilnic"). Dar, în acelaşi timp, "nu a existat nicio schimbare în veniturile din publicitate ale Search".

    Acest lucru arată că scăderea numărului de utilizatori corespunde unor "cereri care generau venituri minime sau chiar deloc", a declarat Paul Liu, managerul Google care a supervizat testul. "Fie că este vorba despre găsirea unei florării, verificarea stării vremii sau rezervarea unui zbor, utilizatorii consultă Google din multe motive. Acest studiu arată că utilizatorii continuă să consulte Google pentru aceste multe alte sarcini, chiar şi atunci când Google este mai puţin util pentru a citi ştiri", a adăugat Paul Liu. "Vom continua să colaborăm cu editorii (de presă) pentru a-i ajuta să ajungă la publicul lor într-o lume în care tehnologiile evoluează rapid", a dat el asigurări. În Franţa, Sindicatul editorilor de reviste de presă (SEPM) a contestat testul în instanţă. Pe 20 februarie, aceasta din urmă i-a dat dreptate, ordonând companiei Google să nu efectueze testul, în aşteptarea unei decizii din partea Autorităţii franceze pentru concurenţă. SEPM vede în acest test o modalitate de "a devaloriza" conţinuturile de presă şi de "a reduce" remuneraţia plătită ziarelor de către Google pentru afişarea acestor conţinuturi, ca parte a sistemului drepturilor conexe.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional