Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Prima casă imprimată 3D din Michigan, ridicată în Detroit

Perspective /

Foto: www.citizenrobotics.org

Foto: www.citizenrobotics.org


  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Statul american Michigan are, de anul acesta, prima casă imprimată 3D, o structură modestă, cu un etaj, de culoarea avocado, situată în cartierul Islandview din oraşul Detroit, anunţă 3dprint.com. Realizat de organizaţia locală nonprofit Citizen Robotics, efortul este o demonstraţie a potenţialului construcţiilor de acest gen în peisajul urban din Detroit.

    Proiectul a fost schiţat în urmă cu patru ani, când Evelyn Woodman, cofondator al Citizen Robotics, a fost surprinsă de potenţialul transformator al imprimării 3D în construcţii. Inspirată de fotografiile cu locuinţe imprimate 3D din diferite colţuri ale lumii, ea a văzut în aces­te case o oportunitate pentru Detroit, considerând că oraşul se poate situa în fruntea valului tehnologic. În consecinţă, Evelyn Woodman şi tatăl său, Tom, cofondator al Citizen Robotics, au decis să utilizeze în mod ingenios o imprimantă mai veche, care fusese folosită anterior în producţia de automobile.

    "În mod obişnuit, după ce le-au folosit timp de nouă ani, companiile auto aruncă aceste imprimante", spune Woodman.

    Imprimanta folosită la construcţia primei case printate 3D din Michigan funcţionează cu un amestec de mortar şi componente standard, potrivit alegerii făcute de Woodman şi echipa sa.

    Woodman vrea ca fiecare pas al procesului de construcţie să fie reprodus cu uşurinţă de alte părţi interesate, dând acces la această tehnologie.

    Arhitectul Bryan Cook de la Develop Architecture s-a ocupat de proiectarea esteticii casei, în stil cabană. Unul dintre obiectivele principale ale designului a fost acela de a se asigura că locuinţa se va integra perfect în cartierul în care este amplasată.

    Cook a considerat că un design prea avangardist nu ar fi o soluţie care să le arate locuitorilor din Detroit potenţialul imprimării 3D în construcţii.

    Citizens Robotics a dorit să proiecteze o casă accesibilă, evidenţiind, totodată, caracteristicile eficiente din punct de vedere energetic ale acesteia, precum construcţia sa "etanşă".

    Acest avantaj de design facilitează răcirea locuinţei în timpul verilor fierbinţi şi reduce cheltuielile de încălzire iarna.

    Casa 3D, imprimată în doar cinci zile

    Spre deosebire de majoritatea proiectelor din spaţiul construcţiilor 3D, Citizens Robotics a ales să imprime pereţii şi suporturile structurale ale casei la propria unitate de producţie, notează sursa citată. Întărită cu un cadru din lemn şi acoperită cu panouri de spumă pentru acoperiş, structura a fost imprimată complet în doar cinci zile. Apoi, locuinţa a fost transportată în cartierul Islandview pentru asamblare la faţa locului.

    În momentul în care proiectul casei a fost dezvăluit, estimările arătau un cost aproximativ de 230 de dolari pe metru pătrat construit. Autoritatea de Dezvoltare a Locuinţelor de Stat din Michigan a oferit o finanţare de 160.000 de dolari proiectului, acoperind costul materialelor de construcţie. Casa este listată la vânzare la 224.500 de dolari, ceea ce o face o opţiune mai accesibilă în comparaţie cu alte case nou construite în zonă.

    Pe măsură ce tehnologia de imprimare 3D continuă să se maturizeze, integrarea curentă a caselor printate 3D va deveni din ce în ce mai comună.

    În urma acestui proiect pilot, este posibil ca alţi constructori şi susţinători ai comunităţii să reutilizeze imprimantele industriale şi să ofere noi soluţii la problema locuinţelor urbane.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional