UE: Noi reglementări privind produsele destinate construcţiilor curate şi inteligente
Internaţional / 14 aprilie

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au adoptat, în noiembrie 2024, Regulamentul privind produsele pentru construcţii (RPC), care armonizează normele UE privind comercializarea acestor produse, facilitează libera lor circulaţie pe piaţa unică, reduce sarcinile administrative şi promovează economia circulară şi dezvoltarea tehnologică în acest sector. Aceasta a fost ultima etapă a procesului decizional.
RPC actualizează normele existente ale UE în acest domeniu şi oferă posibilitatea de adaptare a standardizării la noile evoluţii tehnice, asigurând o mai bună informare a consumatorilor prin crearea de paşapoarte digitale pentru produse şi facilitând alegerile ecologice, conform anunţului făcut de Consiliu. Noul regulament facilitează adoptarea de noi standarde şi împuterniceşte Comisia să adopte specificaţii comune în anumite condiţii atunci când calea obişnuită de standardizare este blocată. Acesta prevede, de asemenea, dezvoltarea unui sistem de paşapoarte digitale pentru bunurile de construcţii.
Regulamentul adoptat spre finele anului trecut modifică definiţia "produsului pentru construcţii". RPC stabileşte obligaţiile producătorilor, ale importatorilor şi ale altor operatori economici şi consolidează supravegherea pieţei şi protecţia consumatorilor. În acelaşi timp, RPC respectă faptul că dreptul de a reglementa lucrările de construcţii rămâne o competenţă naţională.
Actul legislativ a fost adoptat în contextul în care ecosistemul construcţiilor reprezintă aproape 5,5% din PIB-ul UE şi oferă locuri de muncă pentru aproximativ 25 de milioane de persoane, în peste 5 milioane de întreprinderi. Din industria produselor pentru construcţii din UE fac parte 430.000 de întreprinderi, cu o cifră totală de afaceri de 800 de miliarde de euro. Acestea sunt, în principal, întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) care reprezintă un atu economic şi social esenţial pentru comunităţile locale din regiunile şi oraşele europene.
Clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 50% din extracţia şi consumul de resurse şi pentru peste 30% din totalul deşeurilor anuale ale UE, potrivit sursei citate. În plus, clădirile sunt responsabile de 40% din consumul de energie al UE şi de 36% din emisiile de gaze cu efect de seră legate de energie.
Noul regulament privind produsele pentru construcţii actualizează legislaţia existentă în acest domeniu, care datează din 2011. Revizuirea Regulamentului privind produsele pentru construcţii face parte din pachetul de măsuri pe care Comisia l-a prezentat la 30 martie 2022, împreună cu Regulamentul privind proiectarea ecologică şi Strategia UE pentru textile durabile şi circulare. Aceste măsuri fac parte din Pactul verde european şi din Planul de acţiune pentru economia circulară.